Een lekkere kom soep, met een bekende smaak, maar net even anders. Deze pindasoep is met zoete aardappel, zoete punt-paprika en Zweedse balletjes. Ben benieuwd of ie lekker gaat smaken.
Pindasoep
Laten we wel wezen, er zijn heel veel recepten onder de zon, ook veel van de pindasoep. Hoe moet je dan kiezen? Welke is dan bedoeld voor jou? Wat ik altijd doe is kijken naar de ingrediënten. Wat herken ik? Wat heb ik misschien al in huis? Wil ik juist een keer totaal iets anders met ingrediënten die ik niet ken? Of ga ik voor vertrouwde smaken in een nieuwe samenstelling? In de tijd waar ik nu in leef, kijk ik ook veel wat ik al in huis heb, zo kun je toch spelen en ervaren met eten, zonder het te kostbaar te maken. Kortom daarom dus deze soep!
Beetje van mezelf
Pindasoep komt oorspronkelijk uit Afrika, maar in Indonesië is deze soep ook populair. In de Surinaamse keuken, zoals dat hoort, hebben zij hier een eigen draai aan gegeven. Door tomtom ballen erin te doen. Deze kun je zelf heel makkelijk vegan maken, door een bruine en groene bakbanaan samen te koken en daar vervolgens ballen van te maken. Dit lijkt me een mooie toevoeging, ik heb gekozen om er vegan Zweedse ballen door te doen. Een beetje eigenwijs, ik kan alleen maar voorstellen hoe lekker dat gaat zijn. De vergelijking van saté met pindasaus is dan al snel gemaakt, met de ‘vlezige’ ballen erin. Klinkt het alsof ik zin heb? Want dat is absoluut het geval.
Bereiden
Een soep bereiden die ik al lang geleden heb gemaakt, ik herbeleef hem. Dit keer een hele andere versie met zoete aardappel. Mijn liefde voor deze soep is al aanzienlijk, zou zomaar kunnen dat ik er steeds meer van ga houden na het proeven ven deze. Het bereiden volgens de instructies gaat snel en makkelijk. Zodra de pindakaas erbij in komt ruikt het heerlijk in huis. Het zorgt ervoor dat ik niet meer kan wachten om te proeven. De opmaak, het plaatje is zo goed gelukt. Een lust voor het oog, alleen al daarom zou ik hem volgende week weer maken. Eten doe je ook met je ogen, dus opmaken van een kom of bordje is zeker iets waar ik meer aandacht aan mag besteden.
Smakelijk?
Na het koken, het ruiken en garneren, wil ik dolgraag proeven. Wat een beauty, alles wat erop ligt ziet er vers uit. Harde en zachte structuur. De soep zelf heeft een pittig randje, de mooie, volle, romige smaak van pinda. Ergens vind ik de zoete aardappel terug. De Zweedse ballen zijn misschien wat gek hierin, toch leent deze soep zich hier uitstekend voor. Door de volle, krachtige smaken kan hij veel hebben. Een soep pak vol smaak textuur en emotie. Goed gelukt.
Pindasoep
Equipment
- staafmixer
Ingrediënten
- 1 prei in halve maantjes
- 3 tenen knoflook geperst
- 1-1/2 rode peper fijngesneden, verwijder zaadlijsten als je niet van pittig houdt
- 1 eetlepel verse gember geraspt
- 200 gram zoete aardappel in blokjes
- 1 zoete punt-paprika in stukjes
- 500 milliliter groentebouillon
- 125 gram pindakaas zonder stukjes
- 150 milliliter kokosmelk
- 1 pakje zweedse vegan balletjes (optioneel)
- olie
- peper en zout
Garnering
- taugé
- 1 handje pinda's grof gehakt en ongezouten
- bieslook naar smaak
Instructies
- Verhit olie, fruit de prei, knoflook, gember en rode peper aan.
- Doe de zoete aardappel en balletjes erbij, bak even mee, de bouillon nu toevoegen.
- Breng aan de kook en laat rustig pruttelen tot de zoete aardappel zacht is geworden. Ongeveer 10-15 minuten.
- Voeg de pindakaas toe en verwarm.
- Pureer glad met staafmixer.
- Doe de paprika in de soep en breng aan de kook, nog even 4 minuten.
- Haal van warmtebron, doe kokosmelk erbij. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met taugé, bieslook en gehakte pinda's. Eet smakelijk!
Dit is ook leuk om te lezen:
Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram of @vegalifetyle