Vegan high tea Anne & Max in Groningen

Vegan high tea in Groningen

Heb jij dat ook? Het leven willen vieren? Een soort jubel gevoel? Na de afgelopen twee moeilijke jaren? Ik vind dat het mag, eigenlijk moet het! Het heeft mij geleerd om het leven te leven, zwieren met tijd en meer genieten. Daarom tijd voor een lekkere high tea. 

Zoektocht

In mijn zoektocht naar de perfecte high tea heb ik er inmiddels drie genuttigd. Een bij een zaak die niet meer bestaat, dat is jaren geleden geweest. Een keer bij ’t Feithuis, die onwijs lekker was. Meerdere keren heb ik geïnformeerd of ze nog vegan high tea konden bereiden, maar het antwoord was steeds “nee.” Tijdens de lockdown een poging gedaan bij een andere gelegenheid, deze viel zwaar tegen, jammer genoeg. Een nieuwe zaak en dus nieuwe kansen. 

Anne&Max

Ze zijn halverwege april begonnen in Groningen, een prachtig hoekpand waar echt een huiselijke sfeer hangt. Turfsingel 18. Ze hebben de ambitie om echt een huiskamer in de stad te zijn. Een plek waar je je echt thuis voelt. De bediening wil ervoor zorgen dat je als gast tevreden en een stukje gelukkiger bent als je de deur uitloopt. Wobbe van Zoelen begint met dromen als hij vijftien jaar is. Een zaak die echt als thuis voelt. Na zijn afstuderen gaat hij aan de gang met een businessplan, 2005 openen de deuren in Haarlem van de eerste Anne&Max. Je kunt terecht om lekker te ontbijten, een lunch nuttigen, kop koffie of even lekker te werken. De openingstijden zijn doordeweeks van 8 uur tot 17:30, in het weekend zijn ze tot 18:00 uur open.

High tea box

Er staan verschillende boxen online van Anne&Max, ze kunnen allemaal vegan of vegetarisch. Ontbijt, lunch, picknick of high tea. De kosten van het laatste komt op 38,50 voor 2 personen. Je kunt kiezen wanneer en hoe laat je de box komt halen, super makkelijk dus. Er zitten verschillende soorten sandwiches, smoothiebowls van acai, scones, verschillende punten taart en chocolade dadels in. 

Indruk van de zaak

Het is gezellig druk met mensen die genieten van een taartje, kopje koffie, bijkletsen, sommige zitten te lezen en of te werken. De sfeer binnen is Scandinavisch, met hout, riet en grijze bekleedde stoeltjes en lang gestrekte bank. Het is vrij sober gehouden, strakke lijnen. Overal hangen planten, muziek staat op de achtergrond te pruttelen. Buiten voor het pand staan wat tafeltjes met stoelen, het lente zonnetje komt door de ramen.

Vergeten

Ik kom binnen en zeg dat ik mijn high tea box kom halen. Ze weten van niks, kijken elkaar aan. Het word voor me bereidt met spoed. Er wordt me een kop koffie aangeboden voor het wachten, erg lief, deze heb ik afgeslagen. In de vitrine spot ik al een aantal vegan taartjes, dat doet me goed. De jongeman uit de keuken kijkt geschrokken en komt naar me toe. Hij heeft een fout gemaakt en voelt zich er vervelend onder. Ik krijg een vegan chocolade reep mee voor het wachten. Het heeft de smaak van koffie en hazelnoot. Puur, intens met kleine crunch momentjes. Zo zou ik deze omschrijven. 

Liefde op het eerste gezicht?

Het pakket ziet er als een heerlijke verrassing uit. Twee handige doosjes krijg ik mee. Een sandwich, taartjes, roze koek, smoothiebowl, dadel in chocolade en scones. Ik word er blij van, het voelt als een ultiem geschenk in een box. Echt een traktatie. Smoothiebowl is heerlijk, fruit, granola en het heeft een lekkere, frisse, warme kleur.

Het was het wachten waard

Dit maakt veel goed voor het wachten. Ik proef ook iets aards, dat zou zomaar een eetbare bloem kunnen zijn. Als volwaardig ‘Englisch girl’ ga ik verder met de scones. Ze zijn zacht, smelten in mijn mond. Ze zijn niet te zoet, de structuur is bijzonder. Ik heb nog nooit een scone gegeten. De thee complimenteert goed. ‘Kruidig’ drink ik erbij, vind het een mooie afwisseling van zoet en kruidig. ‘Groene rooibos, koriander, venkel, zoethout en kruidnagel’ staat op het label van de thee. Club sandwich met vegan bacon. Ziet er heerlijk uit. Een kleine opmerking, ze zouden de keuze kunnen geven tussen wit en donker brood. Het is een uitdaging om te eten. Oooh ik proef gelijk bacon, ik zie ook pesto, rucola, tomaat en een soort saus. Stuk voor stuk uitgesproken smaken, ze vechten als ‘sibbelings’ wie de afstandsbediening mag. Vol met smaak en lekker, maar het is een strijd, ik ben een beetje de weg kwijt. Heftige smaken.

Zoetigheid

Dit lijkt de lunch die mijn jongere ‘ik’ zou kiezen, uit alles wat ik zou mogen eten. En dat gevoel omarm ik, mijn jongere ‘ik’ krijgt vandaag naar hartenlust haar zoete lunch. Roze koeken at ik vroeger vaak. Mierzoet en die prachtige kleur. Deze die voor me staat is dikker, de bovenste laag is goed zoet. Door de dikkere laag cake vind ik hem lekker, een heerlijke flashback naar vroeger. Jasmijn thee is prachtig van smaak. Dadel gehuld in pure chocolade, de ingrediënten doen het werk, erg makkelijk, maar het zijn gewoon goede smaken. Chocoladetaart, die gooit gelijk al zijn charmes in de strijd. Volle chocolade smaak, puur, machtig. Een appeltaartje sluit het hek, dan is het gedaan, dan is de koek op. Ik val in herhaling maar deze smaakt ook top. Niet te zoet en goed op smaak met genoeg kaneel. Tijdens het fietsen is ie wat uit elkaar gevallen, dat doet niet af van de smaak. Ik waan me een gelukkig mens. Het leven is vandaag gevierd, ik waan me tussen alle smaken en met een gevulde buik in een high tea bubbel. 

De high tea vult goed, is lekker, hartig en zoet. Een soepje, of verschillende spreads met toast zou er fantastisch passen, iets meer hartig dat had de balans goed gedaan. Structuren daar is aan gedacht, hoeveelheid is precies goed. De theetjes zijn ook erg lekker. 

Bedankt Anne&Max, het was erg lekker. Jullie zien me snel een keertje terug. Dikke duim omhoog van mij.

Dit is ook leuk om te lezen: