Cassoulet een heerlijk vegan recept

Cassoulet vegan

De Franse keuken verstrengeld zich door vele keukens, ik associeer het met moeilijke gerechten. Daarom blijf ik er ook bij weg, ik vind het wat eng. Vanwaar toch een uitstapje met deze Cassoulet? Omdat dit recept me een soort van uitnodigt. So let’s begin!

Cassoulet waar komt ie vandaan?

Dit gerecht komt uit het zonnige Zuidwesten van Frankrijk, het is een boerenmaaltijd. Gemaakt om hard mee te kunnen werken. Cassoulet heeft een rijke geschiedenis, laten we daar eens induiken. Het is ontstaan in de 14e eeuw toen Castelnaudary in de Honderdjarige oorlog werd belegerd. Inwoners deden wat ze nog hadden aan ingrediënten in een pot (een cassolo). Deze maaltijd hield de soldaten op de been en belegers buiten de stad. Ze overwonnen, de soldaten, die deze overwinning dankten aan cassoulet de Castelnaudary. Het groeide uit tot erkend culinair specialiteit. Elk gedeelte van Frankrijk maakt zo zijn eigen versie. Een ding is hartstikke zeker, er is liefde voor dit zware gerecht in heel Frankrijk. 

Niet authentiek

Deze versie die ik bereid heb is niet authentiek. Dit gerecht bestaat meestal uit witte bonen met vlees, tomatenpuree en vet. Ik heb hier echt mijn eigen swing aan gegeven en heb gemengde bonen en kikkererwten gebruikt. Omdat er vaak vlees in zit, heb ik gekozen voor paddestoelen: oesterzwammen. Dit heb ik gedaan omdat ik van verschillende structuren hou. Steeds worden verrast, dat geeft mij een ultiem eetbeleving. Je mond die steeds wat anders vindt maakt het fris, interessant en altijd zoekend om nieuwe, andere structuren te vinden. Het maakt mijn mond nieuwsgierig naar een volgende dag met nieuw en lekker eten.

Verschil tussen een boon en een erwt?

Erwten klimmen omhoog, ze hebben hechtranken om de lucht in te kunnen. De stengel van de erwt is hol. Bonen klimmen ook, maar dat doen ze rond een stok, geen hechtranken. Beide zijn het zaden die in peulen groeien. Rijk aan eiwitten en aminozuren. Erwten zijn rond en bonen ovaal of niervormig. Bonen worden veel in Aziatische en Afrikaanse landen verbouwd als stapelgewas. In ontwikkelingslanden zijn bonen de grootste portie van hun dagelijkse voeding. Erwten zijn jaarlijkse peulvruchten. Ze worden niet alleen door mensen maar ook door dieren gegeten. Ze hebben het vermogen stikstof vast te zetten, door bacteriën die ze bevatten stikstof uit de lucht haalt. Erwten worden ook geteeld als bodemverbeterende groenbemesters. 

Wat kun je verwachten qua smaak?

Het is een beleving qua smaken, ik word als een stuiterbal overal heen gesmeten. De kruiden hebben zacht hun smaak afgegeven, lief, subtiel. De panko bovenop geeft een knappertje, een kruimeltje. De garnering is wat mij betreft een must, het maakt hem zoveel interessanter. Het gevoel in mijn mond is even wennen, na de tweede hap is het al een trouwe, nieuwe kameraad. Alle structuren, smaken en de geur maakt dit tot een klasse gerecht. Mijn gedachte; Wat kan er zo bijzonder zijn aan bonen? Het nu beleven is de reden waarom ik graag nieuwe gerechten probeer, oude patronen loslaten. Dit is niet zomaar een gerechtje, echt erg lekker. En ook nog eens gezond. Zeker een must om eens te proberen. Natuurlijk omdat hij zo bomvol eiwitten zit, vult hij twee hongerige magen goed. 

veganistische Cassoulet
Afdrukken

Cassoulet

Gang diner, Hoofdgerecht, lunch
Keuken Frans
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 bosuitjes in ringetjes
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 eetlepel boter
  • 1 blik gemengde bonen uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik kikkererwten uitgelekt en afgespoeld
  • 150 gram oesterzwammen in stukjes
  • 250 milliliter groentebouillon 
  • 1 gedroogd laurierblad
  • 4 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • zout en peper naar smaak

Garnering

  • 1 theelepel olie
  • 2 eetlepel panko
  • 1 eetlepel edelgistvlokken
  • 1/2 citroen rasp

Instructies

  • Pan opwarmen, boter smelten, fruit de ui ongeveer 4 minuten. Doe de knoflook erbij, bak 1 minuut mee.
  • Bonen, kikkererwten, oesterzwammen, bouillon, laurier, rozemarijn, tijm erbij. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Aan de kook brengen, laat 15 minuten inkoken zonder deksel. Met 3 minuten resterend bosuitjes toevoegen. 
  • Ondertussen wat olie in een verwarmde koekenpan. De panko goudbruin bakken, samen met de edelgistvlokken. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • De cassoulet kan geserveerd worden, garneer met de panko-edelgist mengsel en de cotroenrasp. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook