Aardbeientaart om de kleine dingen in het leven te vieren

Het is zondag en je beste vriend(in) komt langs. Je hebt hem of haar al een tijdje niet gezien. Hier is iets kleins en speciaals, en het kost niet heel veel moeite om klaar te maken. Iets lekkers, schattigs. Niet te overdreven, maar wel charmant en zoet. Dan is deze vegan aardbeientaart echt een aanrader!

vegan Aardbeientaart wat heb je nodig?

VOOR EEN TAART VAN 12 STUKKEN (TAARTVORM VAN ONGEVEER 25 CM DOORSNEDE)

Voor het deeg:

  • 180 g tarwebloem, plus extra om te bestuiven
  • 75 g amandelmeel
  • 1 eetl. wijnsteenbakpoeder
  • zout
  • 90 ml ahornsiroop
  • 90 ml rijstkiemolie, maiskiemolie of biologische frituurolie, plus extra om in te vetten

extra: blindbakbonen

Voor de room:

  • 300 ml sojamelk
  • 3 eetl. soja cuisine
  • 3 eetl. amandelpasta
  • 50 g rijststroop
  • rasp van 1 citroen
  • 3 eetl. maizena

Om de aardbeientaart te garneren:

  • 200 g gehalveerde aardbeien
  • 4 eetl. citroensap
  • 4 eetl. rijststroop

Aardbeientaart zo maak je het:

Doe voor het deeg alle droge ingrediënten

  1. De bloem, het amandelmeel, het wijnsteen bakpoeder en een snuf zout in een kom. Meng goed met een garde.
  2. Meng in een andere kom de natte ingrediënten: de ahorn siroop en olie. Roer goed met een garde.
  3. Giet de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten, maar roer niet te veel. Zodra de ingrediënten aan elkaar gaan plakken en er een deeg ontstaat ben je klaar.
  4. Verhit de oven voor op 175 °C.
  5. Bestrijk de taartvorm met een beetje olie en bestuif met wat bloem, zodat het deeg later niet aan de vorm blijft plakken. Verdeel het deeg gelijkmatig over de taartvorm, op een manier die je prettig vindt. Ik gebruik graag mijn vingers om het deeg aan te drukken en maak een opstaande rand van ongeveer 3 centimeter.
  6. Prik met een vork wat gaatjes in het deeg. Leg een stuk bakpapier op het korstdeeg en bedek met blindbakbonen. Bak 15 minuten in de voorverwarmde oven tot de korst goudbruin is. Je kunt de blindbakbonen er na ongeveer 12 minuten uithalen, bak de taart dan nog 3 minuten om de bodem te laten bruinen.

Zo maak je de vegan room voor je vegan aardbeientaart:

  1. Doe alle ingrediënten voor de room in een steelpan en klop glad met een garde. Zet de steelpan op middelhoog vuur en blijf roeren met de garde om klontjes te voorkomen. Zodra het mengsel langzaam aan de kook komt, zul je zien dat de room dikker wordt door de maizena. Blijf de hele tijd roeren. Als het mengsel aan de kook gekomen is en is ingedikt, draai je het vuur uit en stop je met roeren.
  2. De room moet de consistentie hebben van banketbakkersroom. Bij het afkoelen zal de room nog wat indikken, het moet op dit moment dus niet té dik zijn.
  3. Verdeel de room over de krokant gebakken bodem en versier met aardbeien. Je kunt de room over de bodem verdelen als deze nog warm is.
  4. Roer het citroensap en de rijststroop in een kommetje met een garde. Besprenkel hiermee de bovenkant van de taart, zodat hij gaat glanzen en mooi vochtig blijft. Om de bovenkant van de taart lekker glimmend te maken hoef je niet het volledige mengsel van rijststroop en citroensap te gebruiken, het kan ook met slechts een deel. Geniet ervan!

Dit recept komt uit het boek Energy & Vegan. Auteur: Alexander Gershberg en deze mooie foto is gemaakt door Vera Bos.

Energy en vegan - Alexander Gershberg - vegan aardbeientaart - vegan recepten - veganistisch - plantaardig - plant-based

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

2 thoughts on “Aardbeientaart om de kleine dingen in het leven te vieren

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *