Home Blog 4x de lekkerste vegan stamppot voor de koude dagen

4x de lekkerste vegan stamppot voor de koude dagen

Geschreven door Vega Lifestyle
vegan stamppot - stamppot - stamppot

Wat eten jullie vanavond? Stamppot, alweer!!! Stamppot is echt Hollands. De meeste stampotten zijn aardappelen en de groenten door elkaar gestampt geserveerd met een stuk worst of een gehaktbal. Tegenwoordig zijn er vele variaties mogelijk op deze basis. Zo kun je de stamppot opleuken met nootjes, of zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld. Wij delen graag 4 vegan stamppotten met jullie.

Vegan boerenkoolstamppot met zoete aardappel, walnoten en zongedroogde tomaten.

Boerenkool is afgelopen jaren razend populair geworden doordat het onder de superfoods valt. Het is een heerlijke groente die zich perfect leent voor de lekkerste stampotten. Je kunt de boerenkool met heel veel smaken combineren namelijk.

Recept voor 4 personen

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 650 gram boerenkool
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 125 gram walnoten
  • 130 ml soja melk
  • 2 theelepels mosterd
  • zout en peper naar smaak

Vegan boerenkoolstamppot hoe maak je het?

  1. Schil de aardappels en doe ze in een pan met water. Doe de boerenkool bovenop de aardappelen. En kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaat.
  2. Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en zet deze even apart
  3. Snijd de walnoten in grote stukken en rooster deze in een hete koekenpan. Schud de noten tijdens het roosteren zodat ze niet verbranden. rooster ze net zolang tot ze een mooie kleur krijgen
  4. Verwarm de melk in een pannetje en doe hier de kruiden en de mosterd bij.
  5. Als de aardappelen en groenten gaar zijn giet je deze af en stampt ze tot een mooie puree.
  6. Voeg de melk en de zongedroogde tomaten toe en stamp het nogmaals tot een glad geheel.
  7. Voeg voor het serveren de walnoten toe.

Vleesvervanger opties bij deze boerenkool:

  • rookworst
  • gehaktballen
  • spekjes

Sowieso die van de vegetarische slager zijn vegan. De spekjes kun je nog door het geheel stampen. Hier kun je meer lezen over de Vegan vleesvervangers.

Andijvie stamppot op z’n Amsterdams

Komt deze vegan andijvie stamppot jou bekend voor dat zou namelijk zomaar kunnen. Dit is een recept van Vegan Today en heeft in de boek “Amsterdam aan tafel” gestaan. Deze is door de gemeente Amsterdam uitgegeven.

Recept voor 4 personen

  • 640 gr andijvie
  • 800 gr zoete aardappel
  • 4 rode uien
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 el sojaboter
  • 4 vegan rookworsten
  • 2 tl balsamicoazijn
  • 4 tl rijstroop
  • 2 tl kruidenzout

Vegan andijvie stamppot hoe maak je het

  1. kook 1 liter water met een waterkoker en giet dit in een pan. Voeg een snufje zeezout toe. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in stukken en voeg toe aan het water
  2. Was intussen de andijviebladeren en snijd in grove repen van 1 tot 2 cm breed. Leg het even weg in een kom.
  3. Snijd de rode uien in halve manen en fruit 7 minuten met olijfolie en een snufje zeezout. Ongeveer 2 minuten. Laat de ui karameliseren door de rijststroop en balsamicoazijn toe te voegen. Laat het op laag vuur indikken en schep het om.
  4. Giet de zoete aardappelen af, meng de andijvie er goed door en laat op laag vuur staan 2 minuten. Stamp tot een stamppot.
  5. Verhit/bak de rookworst met olijfolie in een koekenpan voor 3 minuten.
  6. Breng de stamppot op smaak met de kruidenzout, nootmuskaat en sojaboter. Serveer de gekarameliseerde rode ui en rookworst op de stamppot.

Hutspot met vegan ballen

Een lekkere aardappel en wortel stamppot gekroond door jus met de smaak van vegan boter en kastanje champignons geserveerd met plantaardige gehaktballetjes.

hutspot - vegan hutspot - stamppot - vegan stamppot

Recept voor 4 personen

  • 4 wortels
  • 6 uien
  • 1600 gr kruimige aardappels
  • 24 vegan gehaktballetjes
  • 200 gr champignons
  • 4 tl maiszetmeel
  • 20 gr vegan boter
  • 2 el sojasaus
  • snufje nootmuskaat
  • 4 takjes peterselie

vegan hutspot hoe maak je het?

  1. Snijd de uien in kleine stukjes, de wortel in blokjes, schil de aardappels en snijd deze in grove stukken.
  2. Doe water in een pan en kook hierin de aardappels en de wortels in ongeveer 20 minuten gaat.
  3. Fruit de uien in een scheutje olijfolie gedurende 3 minuten en laat op laag vuur staan. Schep 1/3 ervan in een klein sauspannetje.
  4. Bak op laag vuur de gehaktballetjes met een scheutje olijf of zonnebloemolie. Regelmatig keren, zodat ie niet aanbrandt.
  5. Snijd intussen de champignons in plakjes, voeg toe aan het sauspannetje met de gefruite ui en bak onder goed roeren. Voeg na 2 minuten de maïzena, opgelost in koud water en sojasaus toe, roer goed en laat indikken.
  6. Als de aardappels gaar zijn, giet dan af. Stamp de aardappels en wortel tot stamppot en voeg de gefruite ui en wortel, de boter en een snufje nootmuskaat toe.
  7. Breng de stamppot en de champignonsaus op smaak met zeezout en peper, serveer met de gehaktballetjes en garneer met de peterselie.

Vegan zuur­kool­scho­tel met tofu

Zuurkool is een echte probiotica. Probiotica zijn goed voor je gezondheid. Zo zorgen ze dat je voeding beter verteerd en op deze manier kan het spijsverteringsstelsels beter de vitamines en mineralen uit je voedingen halen en opnemen. Ook brengen ze je darmen goed in balans. In dit artikel kun je meer lezen over probiotica: Wat is probiotica?

zuurkool - zuurkoolrecepten - vegan stamppot - stamppot

Wat heb je nodig?

  • 500 g zuurkool
  • 750 g kruimige aardappelen
  • 2 uien
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 70 g tomatenpuree
  • 2 bakjes tofuroerbakreepjes pittig (a 180 g)
  • 125 ml vegan kookroom
  • 3 el paneermeel

Hoe maak je deze lekkere zuurkoolschotel?

  1. Kook de aardappelen gaar en bewaar 150 ml kookwater. Verwarm de oven voor op 180 graden. Fruit de uien in 2/3 van de olie, voeg de tomatenpuree en de roerbakreepjes toe en roerbak het ongeveer 2 min. Voeg het kookwater erdoor. Meng de zuurkool in de ovenschaal met de helft van de room en wat peper en zout naar smaak. Schep de tofureepjes in tomatensaus erop.
  2. stamp de aardappelen tot puree en roer de rest van de kookroom erdoor. Breng dit geheel op smaak met zout en peper. Verdeel de puree over de zuurkoolschotel en strijk de bovenkant glad. Bestrooi de bovenkant met het paneermeel en sprenkel de rest van de olie erover.
  3. Zet de schaal 35 min. in het midden van de oven.

Wij hebben nog veel meer lekkere recepten gemaakt met zuurkool: 4x de lekkerste vegan zuurkool recepten

Dit is ook leuk om te lezen:

“Maak je een van deze lekkere stamppotten? Deel de foto op social media en tag me!”

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

You may also like

Laat een berichtje achter