Ajo Blanco een koude soep

Ajo Blanco

Het gebeurt niet snel, maar deze soepkoningin kan geen soep zien met het hete weer. Het idee alleen al zorgt voor afschuw. Met Yvonne van Vegalifestyle had ik het hierover en zei begon over een koude soep. Dat zou weleens kunnen werken dacht ik en zo kwam ik deze ajo blanco.

Koude Spaanse Soep

Bij een koude soep dacht ik alleen aan gazpacho, daar ben ik niet zo dol op. Er zijn meer varianten, meer te ontdekken op het gebied van koude soep. Dat geeft mij als soepkoningin hoop, ik ben nieuwsgierig om opnieuw te leren, te kijken waar deze smaken me brengen en alle inspiratie die daarbij komt te knuffelen. De eerste die ik ga maken is een Spaanse soep, deze is niet op basis van tomaten maar amandelen, knoflook en brood. Iets dat ik bijzonder vind is de brood die in de soep gaat. Wat gaat dat me brengen, wat brengt dat als smaak of als structuur? Ik ben ook benieuwd wat hij me brengt, zachtheid of warme, pittige smaken. Als ik de ingrediëntenlijst erbij pak zou ik zeggen dat hij zacht van smaak is, dat is enkel een voorspelling. Alhoewel de knoflook flink wat smaak kan aanreiken, denk dat de amandelen romig maken en zacht.

Klaarmaken van de ajo blanco

De ingrediëntenlijst is kort voor deze koude soep, budgetvriendelijk dus. Hij is ook binnen een handomdraai klaar. De blender is in deze je beste vriend. Vergeet niet om de amandelen een nacht te laten weken, of als je een highpower blender hebt is dat niet nodig. Ik ben erg benieuwd hoe het smaakt, de structuur, de beleving, alles. Tevens bedacht ik me dat het ook lekker zou kunnen zijn om er wat witte bonen door te blenden. Gelijk meer eiwitten er door. Ajo Blanco is een populaire Spaanse koude soep uit Granada en Malaga. Het gerecht is gemaakt van brood, amandelen, knoflook, olijfolie en zeezout. Hij staat nu in de koelkast te chillen, hij heeft me nieuwsgierig gemaakt. Zin om dit nieuwe gerecht voor mij te proberen. 

Loop ik er warm voor?

Echt iets totaal nieuws, de knoflook ruik ik erboven uit. Nu hou ik van knoflook dus ik ben hoopvol. Het ziet er mooi uit, zomers zou ik zeggen, helemaal bij de gedachte dat ie koud is. De smaak is subtiel en stevig tegelijk, zodra je de knoflook op je tong krijgt is ie heftig. De structuur vind ik een dingetje, de kleine stukjes, ik weet niet of het de amandelen zijn of het brood, maar ik hou er niet van. De garnering van de rode paprika en amandelen vind ik wel plezierig, even een bite, wat te knabbelen. Qua smaak is ie bijzonder, niet vies, maar of het echt mijn ding is. Toch vind ik ajo blanco lekkerder dan de gazpacho.

Ajo Blanco
Afdrukken

Ajo Blanco

Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 700 milliliter koud water
  • 200 gram amandelen een nacht geweekt
  • 6 teentjes knoflook
  • 3 pistolletjes in stukjes
  • zeezout naar smaak
  • 100 milliliter olijfolie
  • 1/2 rode paprika in stukjes gesneden
  • 1 handje amandelen grog gehakt

Instructies

  • Een halve liter water, amandelen en knoflook in blender, mix.
  • Pistoletjes erbij, laat weken, geef dat ook de tijd, tot het brood zacht is. Doe zeezout erbij, mix weer goed.
  • Hou de blender aan, voeg de olie en het laatste water toe. Blijf mengen.
  • Doe blender uit, doe de soep in kommen, verdeel de rode paprika en garneer met de gehakte amandelen. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: