Het zelf maken is superlekker, ‘Iedereen die zegt dat hij/zij niet van hummus houdt, heeft gewoon nog nooit goede hummus gehad’ … De romige smaak is heerlijk van dit basis recept os echt onwijs lekker. Vanuit deze basis kun je nog verder opleuken met lekkere ingrediënten. In dit recept laat ik je zien hoe je zelf juiste maakt.
Wat is hummus eigenlijk
Hummus is een puree op basis van kikkererwten, sesamzaadsaus (tahin) en nog enkele andere ingrediënten. Het woord wordt ook wel geschreven als humus, hoummous of hoemoes.
Het is afkomstig uit Midden-Oosten en inmiddels wereldwijd erg populair. Zo is het erg lekker op stokbrood, pitabrood, Turksbrood of als dip bij de falafel.
Yum, zo is hummus het perfecte borrelhapje voor in het weekend. Serveer er lekker brood of stukjes falafel bij en dippen maar!
Wat je nodig hebt voor het basis hummus recept
- 400 gram kikkererwten (gekookt of uit blik)
- 2 tenen knoflook
- 1/2 citroen
- 2 el tahin
- 2 el olijfolie
- 2/3 tl zout
- 2 el koud water
- Kurkuma
- Paprikapoeder
Zo maak je het basis hummus recept
Doe de tahin, het sap van de citroen, knoflook, olijfolie, water, paprikapoeder, kurkuma en het zout bij elkaar in een keukenmachine of een kom die geschikt is voor een staafmixer. Pureer dit tot een glad mengsel. Doe nu de kikkererwten erbij en pureer dit in ongeveer 3 min glad. Als het nog te dik is kun je 1 of 2 extra el water toevoegen. Proef de hummus en voeg naar smaak meer kurkuma, citroensap of paprikapoeder toe. Schenk voor het serveren wat olijfolie er over heen.
Voor een gekleurde versie kun je wat biet voor roze, pompoen of zoete aardappel voor oranje en doperwtjes voor groen toevoegen. Ook kun je variëren met smaak, zo kun je bijvoorbeeld koriander en limoen toevoegen, gedroogde tomaat of geroosterde paprika.
One thought on “Hummus het basis recept …”