Harira met brood

Harira - Harira marokaanse soep

We zijn dol op lekker eten en lekkere recepten met jullie delen. We vinden het dan ook erg leuk dat we dit recept van lezeres Monique Van Zomeren Olthof met jullie mogen delen.

Harira

Harira is een heerlijke soep van Marokkaanse oorsprong. Deze soep wordt in Marokko dan ook als nationaal gerecht beschouwd. Harira is een gebonden, rijkgevulde soep met als belangrijkste ingrediënten tomaten, kikkererwten, linzen en selderij.

Harira wat heb je nodig?

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 stengels bleekselderij
  • 1 handje geweekte linzen
  • 1 handje geweekte kikkererwten
  • 2 blikken (biologische) tomatenstukjes
  • 2 groentebouillon blokjes
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel harissa
  • 2 eetlepels el ras el hanout (Marokaanse kruiden)
  • 1 liter water

Harira hoe maak je het?

  1. Snijd de ui in stukken en fruit dit in de pan met een beetje water of olie
  2. pers de knoflook en doe deze bij de ui in de pan
  3. Snijd de wortel en de bleekselderij en doe deze ook even kort in de pan mee bakken
  4. Snijd de rode peper (als je de zaadjes eruit haalt, is het iets minder pittig) en voeg dit aan de soep toe
  5. Doe het water met de groentebouillon blokjes erbij en roer alles goed door elkaar
  6. Voeg de geweekte linzen en kikkererwten toe aan het geheel en nogmaals roeren.
  7. Voeg tot slot de overige kruiden toe en roer het nogmaals door.
  8. Laat de soep een paar uurtjes zachtjes pruttelen.

Kikkererwten

Monique gebruikte voor de soep verse kikkererwten. Deze moeten wel even weken. Het lekkerste is minimaal 8 uur en maximaal 16 uur.

Linzen

Ook werden er in dit recept verse linzen gebruikt. Zelf week ik ze nooit van te voren, zie ook het artikel Vegan linzensoep met kokosmelk, hier leggen we dit verder uit.

Brood:

Ook het heerlijke brood maakte Monique zelf.

Wat heb je nodig voor het brood?

  • 500 gram patentbloem
  • 250 gram lauw water
  • 7 gram gist
  • theelepel suiker
  • eetlepel zout
  • 2 el olijfolie

Hoe maak je het brood?

  1. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het dan ongeveer een uur rijzen tot deeg in volume is verdubbeld.
  2. Als het deeg gerezen is, alles nog een paar keer goed door elkaar kneden en dan plat maken en nogmaals een half uurtje laten rijzen.
  3. Bestrijk het deeg met soja melk en strooi te sesamzaadjes erover.
  4. Zet het dan in de voorverwarmde oven en bak het brood op 180 graden in ongeveer 20 minuten gaar.

Lekker voor erbij:

Heb jij ook een lekker recept, die je graag wil delen met onze lezer. Stuur ons dan een mailtje: info@vegalifestyle.nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *