Mangaan wat is het precies?

mangaan wat is het precies?

Mangaan is een mineraal dat veel voorkomend is in voedingsmiddelen. zo heeft het voordelen voor de gezondheid maar bij een tekort kan het ook een nadeel zijn. zo is er nog meer te vertellen over dit mineraal. Lees er hier onder alles over!

Wat is mangaan

Het is een mineraal. Het komt vooral voor in volkoren producten. Zoals: noten, peulvruchten, groente en fruit. toch is er nog weinig bekend bij bijvoorbeeld een tekort aan mangaan. Maar juist bij een teveel kan het  motorische en psychische klachten veroorzaken. Dit is iets wat bijna niet voorkomt.

Gezondheidsvoordelen van mangaan

Mangaan heeft een paar belangrijke rollen in het lichaam. Een daarvan is dat het een onderdeel is van enzymen. Hierdoor zijn ze dus ook afhankelijk enzymen. De enzymen afhankelijk zijn van mangaan die zijn betrokken bij de regulering van vele functies in het lichaam.

De belangrijkste functies van mangaan zijn:

  • Het helpt bij de lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf
  • Het is ondersteunend voor het metabolisme: enzymen die afhankelijk zijn van mangaan zijn betrokken bij het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en cholesterol.
  • Betonwikkeling: daarnaast is dit mineraal ook nodig voor de productie van proteoglycanen. Dit is een belangrijke bouwsteen van het kraakbeen tot het bot.
  • Het draagt aan bij een normale energiemetabolisme.

Is mangaan giftig

Wanneer je mangaan inademt kan dit zeer gevaarlijk zijn. dit kan de hersenen ernstig beschadigen. Voor dat de symptomen voorkomen kan dit maanden tot jaren duren voor dat ze zichtbaar worden. wanneer het heel erg word kan dit zelf leiden tot een syndroom dit staat ook wel bekend als manganisme. Dit kan opgevallen worden door dat er trilling, spierspasme en of moeilijk lopen wordt geconstateerd. Daarnaast is het ook mogelijk dat er psychiatrische problemen bij komen zoals agressie en hallucinaties. Echter is er nog nooit een mangaan vergiftiging gemeld door alleen voedsel. Het is daarnaast wel mogelijk om een mangaan vergiftiging op te lopen door vervuild water. Hierdoor ontstaan er symptomen die lijken op de symptomen die worden waargenomen na het inademen van mangaan.

Waar zit veel mangaan in

Dit mineraal komt in veel soorten voeding voor. Je kunt hier bij denken aan volkorenbrood en volkoren graanproducten, noten, peulvruchten en groente en fruit.

Waarom dit mineraal?

Het is een mineraal dat goed is voor de vorming van botten. En helpt bij het beschermen van de lichaamscellen en de energievoorziening. Daarnaast vormt het ook een belangrijk onderdeel bij de stofwisseling van koolhydraten, cholesterol en aminozuren.

Een te kort

Een tekort aan mangaan komt bijna niet voor. Dit mineraal zit in een grotendeel van voedingsmiddelen en dranken die gezond zijn. wanneer het wel ontstaat kan dit een negatief effect hebben op de groei en metabolisme. En het kan ervoor zorgen dat je een skeletafwijking kan krijgen.

Aanbevolen hoeveelheden:

KinderenAdequate inname
7-11 maanden0,02 – 0,5
1-3 jaar0,5
4-6 jaar1,0
7-10 jaar1,5
MannenAdequate inname
11-14 jaar2,0
15-17 jaar3,0
18 jaar3,0
VrouwenAdequate inname
11-14 jaar2,0
15-17 jaar3,0
18 jaar3,0
Zwangere vrouwen3,0
Bij borstvoeding3,0

Dit is ook leuk om te lezen: