Pepernoten of kruidnoten, wat is het verschil?

vegan pepernoten - vegan kruidnoten - vegan sinterklaas - kruidnoten -pepernoten

En nog meer weetjes met vegan kruidnootjes recept

Zijn het nu pepernoten of kruidnoten? In dit artikel geven wij jou het antwoord en een delen een lekker vegan recept voor kruidnootjes. De meeste mensen bedoelen eigenlijk een kruidnoot als ze het over pepernoten hebben. Het verschil tussen kruid- en pepernoten zit ’m in de structuur, grootte en gebruikte ingrediënten. Een pepernoot lijkt op taai taai, met die zachte taaie structuur. Gemaakt van o.a. roggemeel en anijs. Vroeger zat er ook witte peper door. Vandaar dus de naam pepernoot. De pepernoot is ontstaan door de restafval van taaitaai. Kruidnootjes hebben juist die brosse wat harde structuur en zijn gemaakt van o.a. tarwebloem en speculaaskruiden.    

let op, pepernoten zijn niet altijd vegan. In veel basis recepten gebruiken ze honing.

pepernoten

Wist je dat …   Twee handjes kruidnootjes 300 calorieën bevatten? Om dit er weer af te krijgen moet je een uurtje fietsen of het hele huis stofzuigen      

In Nederland eten we ieder jaar maar liefst 3 miljard kruidnoten met elkaar. Er zijn heel veel recepten om zelf kruidnoten te maken. Wij vinden het erg leuk om steeds iets anders te proberen. We delen hier alvast één van onze vele recepten:  

vegan kruidnoten wat heb je nodig?

  • 100 gram boter
  • 50 ml soja, amandel of rijstemelk
  • 250 gr speltmeel
  • 125 gram dadels zonder pit
  • een beetje bakpoeder (half zakje)
  • een snufje zout
  • speculaaskruiden (ruim één eetlepel)
  • een half theelepeltje kaneel toevoegen
Vegan kruidnoten

Vegan Kruidnoten zo maak je ze

  1. Zorg dat de boter op kamertemperatuur is en doe de boter en dadels in een kom, pureer dit met de staafmixer tot een mooie gladde massa.
  2. Voeg de speculaaskruiden, kaneel en zout toe aan het geheel en roer alles flink doorelkaar.
  3. Voeg nu ook het bakmeel en de melk toe aan het geheel. En nu mag je het lekker met je handen kneden.
  4. Als alles goed gekneed is mag de kom even een halfuurtje in de koelkast.
  5. Maak kleine bolletje en leg deze op de bakplaat (je kunt hier bakpapier of bloem op doen, zodat ze niet vast gaan plakken). Bak ze in ongeveer 15 minuten lekker bruin op 180 graden.

Deel dit artikel gerust op social.

Dit zijn ook lekkere recepten:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *