Snelle pindasoep

pindasoep

Vegan pindasoep een soep die ik al eerder heb gemaakt maar nu in een nieuw jasje. De vorige was zo lekker dat ik hem vaker gemaakt heb en nu hoogtijd is voor wat afwisseling.

Koken van de heerlijke pindasoep

Mijn schort bind ik voor, mijn mes scherp ik nog even. De koelkast duik ik in en leg alles klaar wat ik nodig heb. Alle groenten gaan onder mijn mes door, ik snij de groente in de grootte die ik wens. In verschillende volgorde gaan ze de pan in. Steeds komen er andere geuren vrij, geuren die telkens veranderen na de kooktijd vordert. Als de pindakaas erbij gaat komt er gelijk een vertrouwde geur die gelukzalig maakt. De vloeistoffen brengen de soep structuur, het vertrouwde, het verwarmende, gezelligheid en biedt me troost. Nu de kooktijd voorbij is zie ik dat mijn soep meer nodig heeft, wat meer body om zijn spieren en karakter te laten zien. Daar ga ik iets op bedenken. Snel een plan maken om dit soepje te redden, want na een lepeltje te hebben geproefd, is ie dat echt waard.

Troubleshooting

Tijdens het maken loop ik tegen een probleem aan, de pindasoep vind ik te dun. Er zit natuurlijk best wat groente in maar ik mis iets als ik in de pan kijk. De radertjes in mijn hoofd lopen, ik wil in oplossingen denken en iets bedenken dat de soep in zijn eer laat, maar ik wil toch iets toevoegen. Dat moet, anders vult hij me ook niet goed genoeg en heb ik geen verzadigd gevoel. Bloemkool komt in me op, het is een groente die goed past in de pindasoep, hij overheerst niet en omdat ik het als rijst wil gebruiken is het snel te bereiden en ook rauw te gebruiken. De soep warmt de rijst op en gaart door de warmte een beetje. 

Lekkerder dan de andere pindasoep?

Het valt me op dat hij veel dunner is qua structuur, dat vind ik jammer. Hij lijkt wel wat geschift ook. Ik neem een hap, de pindasmaak is wat zachter, meer undercover zou ik zeggen. Al die verschillende soorten groenten vindt ik erg goed gekozen. De garnering is jammer genoeg gezakt, dus prachtige foto’s kunnen niet worden gemaakt. Ook al is het niet moeders mooiste, qua smaak is ie meer dan lekker. Dit was het lichtpuntje van mijn dag. De verschillende structuren, het knapperige, taugé, radijsjes en kroepoek. Het zachte en zoete ui, maïs, wortel en kokosmelk. Pittige en notige van pindakaas en sambal. Deze is subtieler, vrouwelijker, zachter. Beide erg lekker, beide heel anders.

pindasoep
Afdrukken

Snelle Pindasoep

Porties 4 porties
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel olie
  • 100 gram sperziebonen 1 cm stukjes gesneden
  • 200 gram wortel in blokjes
  • 4 eetlepel pindakaas
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 liter groentebouillon
  • 2 theelepel sambal oelek
  • 200 gram bloemkoolrijst

Garnering

  • 100 gram taugé
  • 100 gram maïs
  • 2 radijsjes in plakjes
  • 100 gram cassave kroepoek

Instructies

  • Verwarm olie in een grote pan. Fruit de ui en knoflook. 
  • Voeg de sperziebonen en wortel toe, roerbak 2 minuten. 
  • Voeg de pindakaas toe, roer goed. Doe de kokosmelk erbij, sambal en de groentebouillon.
  • Aan de kook brengen, 15 minuten zachtjes laten pruttelen. Doe in elke kom bloemkoolrijst, gekookt of ongekookt, wat jij lekker vindt.
  • Schep de soep over de kommen, de taugé erop, radijsjes en de maïs. Serveer de kroepoek ernaast. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: