Mineralen

Mineralen

Mineralen zijn als de kleine, fonkelende juwelen van onze voeding. Ze zijn essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor allerlei belangrijke processen, net zoals vitamines dat doen. Mineralen vormen de bouwstenen van onze botten en tanden, reguleren onze stofwisseling en helpen bij het functioneren van ons zenuwstelsel. Dus naast het feit dat ze ons lichaam gezond houden, voegen ze ook een vleugje magie toe aan onze dagelijkse voeding!

Wat zijn mineralen?

Mineralen vormen de essentiële bouwstenen voor ons lichaam en worden gewonnen uit de aarde en de zee. Ze spelen een cruciale rol bij talloze functies in ons lichaam, zoals de opbouw en het onderhoud van spieren, botten, bloed, en lichaamscellen. Het opmerkelijke is dat ons lichaam zelf niet in staat is om mineralen aan te maken, waardoor het van essentieel belang is dat we ze via onze voeding binnenkrijgen.

Wat valt er onder mineralen

Mineralen zijn te vinden in verschillende voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, zuivelvervangers. Ze zijn ook toegevoegd aan verrijkte voedingsmiddelen, zoals ontbijtgranen en zuivelalternatieven, om eventuele tekorten te voorkomen. Sommige veelvoorkomende mineralen zijn calcium, ijzer,, magnesium, zink en kalium.

Naast deze bekende mineralen behoren ook spoorelementen tot deze groep. Spoorelementen zijn mineralen waarvan het lichaam maar kleine hoeveelheden nodig heeft, zoals selenium, jodium en koper. Ondanks hun kleinere benodigde hoeveelheden spelen spoorelementen een belangrijke rol bij essentiële lichaamsprocessen.

Elk mineraal heeft zijn eigen onmisbare werking. Zo is de ene goed voor de bot op bouw, terwijl de ander bijvoorbeeld weer goed is voor het bloed. In dit overzicht hieronder kun je precies zien, welk mineraal wat doet

Alle mineralen op een rijtje:

MineraalFunctievegan bron
CalciumNodig voor sterke botten en tanden, spiercontractie, zenuwfunctie en bloedstolling.Komt voor in , groene bladgroenten, broccoli, kolen, vijgen, amandelen, hazelnoten, sesamzaad en calciumverijkte producten.
FosforEssentieel voor bot- en tandgezondheid, energiemetabolisme en DNA-vorming.Graanproducten,
MagnesiumSpeelt een rol bij de spier- en zenuwfunctie, energieproductie, eiwitsynthese en onderhoud van gezonde botten.Graanproducten, groente, peulvruchten, noten, cacao en chocolade.
NatriumSpeelt een cruciale rol bij het handhaven van de juiste balans van lichaamsvloeistoffen, zenuwfunctie en spiercontractie.Keukenzout, industrieel, bereide voedingsmiddelen, bepaalde mineraalwaters.
ChloorSpeelt een rol bij het handhaven van de balans van lichaamsvloeistoffen, zoals het reguleren van de osmotische druk en het handhaven van de zuur-basebalans. Het is ook betrokken bij de spijsvertering, de productie van maagzuur en de werking van de zenuwenKeukenzout.
KaliumBelangrijk voor het handhaven van een gezonde bloeddruk, spierfunctie en zenuwimpulsen.Brood, graanproducten, rauwe groene groenten, fruit zowel vers als gedroogd, fruitsappen en noten.
SpoorelementenFunctieBron
IJzerBelangrijk voor de vorming van hemoglobine in rode bloedcellen, wat zuurstoftransport mogelijk maakt. Het speelt ook een rol bij de energieproductie en het immuunsysteem.Vlees, vis, eieren, volle graanproducten, groene groenten, peulvruchten
ZinkNoodzakelijk voor het immuunsysteem, wondgenezing, DNA-synthese, groei en ontwikkeling, en het behoud van gezonde huid en haar.Graanproducten en noten,
SeleniumWerkt als een antioxidant, ondersteunt de schildklierfunctie, het immuunsysteem en de vruchtbaarheid.Graanproducten
KoperNodig voor de vorming van rode bloedcellen, ijzertransport, energieproductie en de werking van antioxidatieve enzymen.Volle graanproducten, groenten en noten.
JodiumJodium is een belangrijk mineraal dat een cruciale rol speelt bij de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen zijn essentieel voor een gezonde groei en ontwikkeling, metabolisme, regulering van lichaamstemperatuur en het functioneren van het zenuwstelsel. Jodiumtekort kan leiden tot schildklierproblemen, zoals struma of hypothyreoïdie.Zeewier en gejodeerd zout.
MangaanBelangrijk voor de vorming van botweefsel, het metabolisme van aminozuren, cholesterol en koolhydraten, en de bescherming tegen oxidatieve stress.Volle graanproducten, thee, gember, bananen, peulvruchten, noten en cacao.
MolybdeenMolybdeen is een spoorelement dat betrokken is bij verschillende enzymatische processen in ons lichaam. Het speelt een rol bij de stofwisseling van aminozuren, de afbraak van bepaalde giftige stoffen in de lever, en het transport van ijzer. Molybdeen draagt ook bij aan een gezonde groei en ontwikkeling.peulvruchten, granen, noten, zaden en groene bladgroenten

Niet-essentiële mineralen

Naast essentiële (onmisbare) mineralen zijn ook ook niet-essentiële mineralen. Deze mineralen heb je niet nodig. Het gaat hierbij om de volgende mineralen: arseen, borium, kolbat, lithium, lood, nikkel, silicium, tin en vanadium. Voor deze niet-essentiële wordt dan ook geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid geadviseerd. Wanneer er een grotere innamen genomen wordt dan aanwezig is in de voeding, kunnen deze stoffen giftig zijn.

De opname van mineralen en spoorelementen

Het opnemen van mineralen en spoorelementen wordt geregeld via de dunne darm. De hoeveelheid wat er wordt opgenomen hangt af van de vorm waarin het aanwezig is, en hoe goed het oplost in de darm. Over het algemeen worden mineralen uit supplementen makkelijker opgenomen dan de mineralen uit voeding.

Daarnaast hangt het ook nog van een paar factoren af hoe de mineralen worden opgenomen. Dit kan liggen aan wat je op dat moment gegeten of gedronken hebt. Het lichaam neemt al minder op het moment dat je bepaalde mineralen binnen krijgt vanuit graansoorten, peulvruchten en polyfenolen uit thee en koffie.

Sommige worden beter opgenomen als je ze combineert. Bijvoorbeeld bij ijzer, deze wordt beter opgenomen in combinatie met vitamine C.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil je graag voedingssupplementen gebruiken? Wij hebben goede ervaringen met de van supplementen van Goldea.