Vegan appelflappen zelf maken

vegan appelflappen zo maak je ze lekker zelf

Je mag jezelf af en toe best verwennen. Een vegan appelflap is eigenlijk gewoon een lekker soort gebakje. De appelflap is gemaakt van bladerdeeg. Is driehoekig en gevuld met een mengsel van lekkere appelblokjes en kaneel. Eventueel kun je er nog rozijnen of amandelspijs bij in doen. En dan bovenop de appelflap is suiker gestrooid. Als dat geen lekkere traktatie is!

Vegan appelflappen dit heb je nodig

Voor 8 appelflappen

Voor het deeg

  • 135 g zelfgemaakte margarine
  • 445 g traditionele tarwebloem (T65)
  • 9 g zout
  • 170 g water
  • 22 g suiker

Vegan bladerdeeg zelf maken

Toeren
220 g zelfgemaakte margarine

Strijksel

  • 40 g plantaardige melk
  • 4 g suiker

Appelcompote (vulling)

  • 530 g appels
  • 40 g zelfgemaakte margarine
  • 30 g suiker
  • 1/2 vanillestokje

Suikersiroop

  • 25 g water
  • 25 g suiker

Hoe maak je deze lekkere vegan appelflappen?

  1. Maak eerst de appelcompote: schil de appels, houd er eentje heel en snijd de rest in kwarten. Verwijder de klokhuizen. Leg de kwarten in een grote pan met de zelfgemaakte margarine, suiker en het doormidden gesneden en uitgeschraapte vanillestokje.Verhit dit 1 uur met het deksel op de pan op middelhoog vuur en roer regelmatig door. Laat de appelcompote afkoelen en meng de achtergehouden in blokjes gesneden appel erdoor.
  2. Maak een bladerdeeg.Rol het deeg met behulp van een deegroller uit tot een dikte van 5 mm. Verhit de oven tot 180 °C (heteluchtoven). Steek met een ovale uitsteekvorm acht ovalen uit het deeg.
  3. Maak het strijksel: klop de plantaardige melk en de suiker met behulp van een garde tot een homogeen mengsel. Schep wat appelcompote op de helft van een ovaal deeglapje en laat een rand van 1 cm vrij. Bestrijk die rand met behulp van een bakkwast met het strijksel.

Voor de vulling en het verder klaar maken

  1. Vouw de andere helft over de appelcompote en druk de randen van de appelflap zachtjes met je vingers dicht. Draai de appelflap voorzichtig om, zodat de platte kant boven ligt. Maak alle appelflappen op deze manier en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Bestrijk de appelflappen met behulp van een bakkwast met de rest van het strijksel. Snijd de bovenkant in met vrij diepe, schuine, parallelle sneden met een mes. Zet ze 30 minuten in de oven. Ze moeten mooi gerezen zijn en goudbruin worden.
  3. Maak de suikersiroop: breng het water en de suiker in een pannetje aan de kook en neem van het vuur. Bestrijk de appelflappen er als ze uit de oven komen mee om ze een glanslaagje te geven.

Dit recept komt uit het boek Van de vegan bakker

  • Auteur: Rodolphe Landemaine
  • Uitgever: Good Cook B.V.
  • EAN: 9789461432544
  • Van de vegan bakker o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *