Vegan mergpijpjes … Zo maak je ze

vegan bakken - vegan mergpijp - vegan koekjes

De mergpijpjes zijn in Nederland een hele populaire lekkernij. Wist je dat dit koekje eigenlijk uit Zweden komt. Zoals wij ze in Nederland maken en eten is het wel een helemaal Nederlands eigen gemaakt. Op zich is het maken van de vegan mergpijpjes niet zo moeilijk, maar wel even een werkje om ze in elkaar te knutselen.

Wat heb je nodig en hoe maak je de vegan mergpijpjes

Voor de cake:

 • 250 gram bloem
 • 200 gram suiker
 • 1 tl backing soda
 • 200 ml havermelk
 • 90 ml zonnebloemolie
 • 1 tl vanille extract
 • 1 el azijn

Mix de ingrediënten, behalve de azijn tot een homogene massa en voeg en op het laatst 1 el azijn toe. Nog even door mixen tot het is opgenomen.

In een bakblik (bekleed met bakpapier) van ± 25 x 10 cm gieten en bakken (in een voorverwarmde oven) op 180 graden, 45 minuten.

Tips voor een bakblik …

Maak ondertussen de botercrème:

 • 50 gram crisco
 • 50 gram wajang (of een andere plantaardige) margarine, in blokjes
 • 100 gram gezeefde poedersuiker
 • 1 tl vanille extract

Zorg dat de margarine op kamertemperatuur is en mix de crisco er doorheen tot het een stuk lichter van kleur is en geen klontjes meer heeft. De vanille extract erdoor en dan lepel voor lepel de poedersuiker er door mixen, voorzichtig, zodat de suiker niet gaat stuiven. Hij is klaar als het een gladde massa is.
Zet de creme in de koelkast tot je hem gaat gebruiken.

Als de cake is afgekoeld snij je de bovenkant en zijkanten er af, zodat je een mooie rechthoek krijgt.
Die snij je in de lengte door, zodat je 2 helften krijgt, van ongeveer 2 cm dik (per helft).

(Als je cake erg gegroeid is, kun je er misschien wel 3 plakken van snijden: daar kun je later nog meer vegan mergpijpjes van maken! )

De ene helft smeer je in met aardbeienjam; ik gebruikte die van Bon Maman. De andere helft krijgt een laagje botercrème. Leg de besmeerde kanten op elkaar.
Snij nu reepjes van de cake, zo groot als jij je mergpijpjes wil hebben.

Een pakje marsepein (gewoon gekocht bij Appie, 3 pakjes, maar lang niet alles gebruikt) dun uitrollen en even meten hoeveel je nodig hebt voor 1 mergpijp. Daarna op maat snijden. Marsepein insmeren met een dunne laag botercrème en dan dichtvouwen om de cake.

Als je alle mergpijpen (zo veel als je er uit de cake kunt halen) in de marsepein gerold hebt, kun je de pure chocolade au bain marie smelten (ook van de Appie, eigen merk. Ik had een grote reep van 200 gram, waar ik iets meer van de helft van heb gebruikt.) en de mergpijpen met “kop en kont” in de chocola dippen. Nog een beetje met een mes doorsmeren en op een stuk bakpapier in de koelkast leggen tot de chocola hard geworden is.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

Dit recept van de vegan mergpijpjes hebben we gekregen van onze lezeres: Christine Van Schie. Heb jij ook een vegan recept die je graag met onze lezers wil delen laat het ons dan even weten.

One thought on “Vegan mergpijpjes … Zo maak je ze

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *