Vegan roti met aardappel, tempé en kousenband

heerlijk vegan roti recept.

Vegan roti met aardappel, tempé en kousenband: Dit Surinaamse gerecht leid mij naar een creatie-proces waarin ik me nu verkeer. Roti is een soort platbrood dat erbij wordt gegeten. Ik herinner me de volle smaken en natuurlijk dat het gegeten werd met ei. In deze versie heb ik maïs gebruikt voor vervanging van ei, als een heerlijke extra groente.

Het is de week zonder vlees en we we geven jou deze week graag een beetje extra inspiratie.

Schrijfster Isabel Boerdam

Begon met haar liefde voor eten door haar oppas, waarmee ze heerlijk bakte en kookte. Haar vader nam haar mee uit eten en deden spelletjes in het restaurant. Op negen jarige leeftijd besluit ze om vegetariër te worden. Rond haar twintigste gaat er een wereld voor haar open, ze begon anders te koken en gezonder voor zichzelf te zorgen. In 2013 begon ze haar blog ‘De Hippe Vegetariër’. Isabel Boerdam heeft inmiddels drie kookboeken uitgegeven. Haar geprinte reis begon met De Hippe Vegetariër, eerste druk van 2016. Hierop volgt de Vegabijbel uit 2019 en De Vega Atlas dit jaar.  De Vega Atlas is online onder andere hier verkrijgbaar.

Vegan roti met aardappel, tempé en kousenband recept uit de Vega-atlas

Na vier jaar kriebels in haar buik te hebben om een wereldreis te maken is het dan zover als ze tweeëntwintigste is. Het werd een reis dat ze nooit zal vergeten. Daar werd ze geïnspireerd door smaken en geuren. In andere landen wordt ‘vegan’ niet beschouwd als een hype, maar als normaal. Daar wordt een volwaardige maaltijd op tafel gezet met dat wat de natuur te bieden heeft. 

In dit boek staan zowel vegetarische als veganistische recepten. Soms staat er een vervanging bij voor ons vegans. Het is tijd om samen met Isabel op reis te gaan. Verassend, sta je versteld en leer je nieuwe smaakcombinaties. 

Proeven, eerste indruk van de vegan roti met aardappel, tempé en kousenband

Allereerst de specerijen zwieren door mijn huis. Het zorgt dat ik zin krijg. Lef, warmte, verbinding. Het lokt de mensen naar binnen, om met z’n allen, samen te genieten. Ik heb persoonlijk de kousenband vervangen voor sperziebonen.

De kruiden zorgen voor pit, ze zorgen dat ik een flashback krijg. Tijden met een oude vriend van de familie, dansen in cafés, de warmte van zijn stem, samen met dit heerlijke gerecht. Het eten met je handen, dat je meer verbind met je eten. Waardoor je meer mindfull eet, de tijd neemt en echt proeft. Erg lekker, het brengt me niet in Suriname, maar het zorgt dat ik het warm heb, zorgt dat herinneringen terug komen. De kerrie en de sambal zorgen voor hitte, de groentjes tonen juist hoe knapperig en vers ze zijn. De aardappelen zijn juist goed doordrongen van smaak, daarin zit de pit. De roti zorgt voor een andere, zachte structuur. Zo lekker, ik buig en wil dit eten met een hele club mensen, rond de tafel en iedereen die van elkaars bordje eet.  

Hoe maak je vegan roti?
Afdrukken

Roti met aardappel, tempé en kousenband uit Vega-atlas

Surinaams gerecht
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken surinaams
Trefwoord pittig, roti
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 250 gram tempé gehalveerd en in lange plakken gesneden
  • 3 eetlepel zonnebloemolie
  • 1/2 bouillonblokje verkruimeld
  • 2 theelepel sambal
  • 2 uien gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 500 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 500 gram kousenband in grove stukken
  • 250 milliliter water
  • 2 eetlepel ketjap manis
  • 15 gram selderij fijngesneden
  • 4 rotoplaten
  • zout en peper

Specerijenmix

  • 2 eetlepel kerriepoeder (Surinaamse)
  • 3 theelepel knoflookpoeder
  • 3 theelepel uienpoeder
  • 2 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel zwarte peper gemalen

Instructies

  • Meng de specerijen voor de specerijenmix.
  • Meng 1⁄3 van de specerijenmix met de tempé en een scheutje zonnebloemolie in een kom. Laat het geheel 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en voeg de rest van de specerijenmix en het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar en voeg, wanneer het een geheel is geworden, de sambal toe. Voeg de uien toe en fruit deze 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg ook de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat die begint te geuren.
  • Voeg de aardappels en de kousenband toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg het water toe, roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert. 
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur.Bak de tempé 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Blus af met ketjap en haal na 1 minuut van de warmte- bron. Zet opzij. 
  • Voeg de selderij toe aan de braadpan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 1-2 minuten opwarmen en haal van de warmtebron. 
  • Maak de roti warm.
  • Verdeel de stoof en de tempé over de borden en serveer met de rotiplaat. 
  • Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: