Verschillende soorten paddenstoelen in het bos

paddenstoelen zoeken

Elk seizoen heeft zijn charmes, zo ook de herfst. Denk je aan de herfst, dan denk je automatisch aan paddenstoelen. De omstandigheden is de herfst zijn ideaal voor paddenstoelen. De grond is nog lekker warm van de zomer en vochtig door de gevallen regen.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan hele kleine schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Schimmels maken samen met bacteriën humus van de dode planten. De humus is dan weer voedsel voor de planten, struiken en bomen. Daarom zie je dat boswachter het dode houd steeds vaker laten liggen. Het is een mooi onderdeel van de kringloop van de natuur.

Er zijn heel veel soorten paddenstoelen

Er zijn echt super veel soorten paddenstoelen. De stinkzwam, elfenbankjes kennen de meeste wel. Toch zijn er nog een veel meer leuke paddenstoelen te ontdekken in het bos. Wij zetten de meest voorkomende op een rijtje.

Paddenstoelen plukken om op te eten

Er zijn best nog veel mensen die zelf het bos in gaan om paddenstoelen te plukken, om op te eten. Dit raad ik zelf niet aan! Je moet echt heel goed weten wat je doet. Zelfs voor kenners zijn ze vaak maar moeilijk uit elkaar te houden.

Vliegenzwam

De vliegenzwam is wel de bemenste van allemaal en eigenlijk kent iedereen hem wel. Je komt ze in de herfst dan ook overal tegen, in het bos of langs de weg. Vaak groeien ze onder de eikenboom, berkenboom, beukenboom, naaldbomen of onder de lindes.

En dat is niet zomaar dat de vliegenzwam graag onder deze bomen groeit, ze werken namelijk erg goed samen. De schimmeldraden van de vliegenzwam zijn vergroeid met boomwortels. Via de schimmeldraden levert de schimmel voedingsstoffen en water aan de boom. En de paddenstoel krijgt dan weer via de boomwortels suikers.

Elfenbankje

Het elfenbankje is ook een van de paddenstoelen die je vaak ziet. Deze groeien vooral op dood hout. Het elfenbankje zit dan in een groep op de stam, tak of stronk. Ze zijn er in verschillende kleuren en maten.

Aardappelbovist

Dit is ook en veel voorkomende paddenstoel in het bos. Deze paddenstoel heeft geen hoed of steel. Het is alleen maar een bolletje wat wel wat weg heeft van een aardappel. Daar komt zijn naam dan ook weg. Er zijn verschillende soorten, de gele aardappelbovist is de meest voorkomende. Deze paddenstoel groeit vaak bij de eik en berk. Hij werkt er dan net zo nauw mee samen als de vliegenzwam doet met de bomen. Als je de aardappelbovist zachtjes aanraakt dan komt er een klein wolkje sporen uit.

Eekhoorntjesbrood

Dit is een van de meest gewilde eetbare paddenstoelen. Veel dieren eten ervan, reeën, eekhoorns, egels, muizen, slakken en mestkevers eten ze graag. Eekhoorntjesbrood is rijk aan eiwit en is daarom erg belangrijk voor de dieren. Er leven ook veel dieren op en onder de paddenstoel. Zo zitten er veel insecten, zoals fruitvliegjes, rode mijten, springstaarten, stofluizen en kevers in en op de paddenstoel. Ze leggen er hun eitjes of eten de sporen van de paddenstoel.

Tonderzwam

De tonderzwam zie je ook veel in het bos. Je ziet ze vooral op oude en verzwakte berken en beuken. Voor de tonderzwam is het erg goed dat dode bomen en takken niet meteen verwijderd worden. Hierdoor kan de tonderzwam weer overal goed groeien.

Er zijn zelfs kevers die alleen in de tonderzwam leven en niet in andere paddenstoelen.

Grote stinkzwam

De Stinkzwam is ook een paddenstoel die veel voorkomt. Als ze net beginnen te groeien lijken ze net op eieren. Vroeger dachten de mensen dat het groeien zo ineens van eieren wel het werk van de duivel moesten zijn. Daarom worden ze ook wel duivels ei genoemd.

Als de paddenstoel gaat groeien, da breekt het vlies van de paddenstoel open. Dan strekt de paddenstoel zich de lucht in. Dit duurt ongeveer 12 uur.Als hij eenmaal gaat groeien, dan heeft de paddenstoel een witte steel met daarop een lichtbruine kap. Op die kap ligt de eerste dagen een groene smurrie die vreselijk stinkt. Alle vliegen uit de buurt komen op deze stank af. De groene smurrie is na een paar dagen weer verdwenen.

Wat is dan de functie van die groene smurrie?

De stank en de groene smurrie hebben een belangrijke werking voor deze paddenstoel. In de kleverige groene smurrie zit een heel veel sporen. Met deze sporen plant de paddenstoel zich voortplant. En de vliegen die op de stank afkomen brengen de sporen van de ene naar de andere geschikte plek.

Staat jouw paddenstoel er niet bij?

Grote kans dat jij nog veel meer andere paddenstoelen tegenkomt die hier niet bij staan. Er zijn in Nederland meer dan Vijfduizend soorten paddenstoelen.

App om te kijken welke paddenstoel het is

Met de app ObsIdentify kun je kijken welke paddenstoel het is die jij gevonden hebt. Je maakt een foto en de app laat je zien om welke paddenstoel het gaat.

Foto’s of apps zijn echter nooit voldoende om te bepalen of een paddenstoel eetbaar is of niet. Weet echt heel zeker wat je doet, ik raad het je echt af om zelf te gaan plukken.

Ga je op paddenstoelenjacht?

Dan kun je dit samen doen, of er juist een spel van maken. Wie vind de meeste bijzondere paddenstoelen. Of maak er een bingo van. Maak een kaart waarop staat welke paddenstoelen er gevonden moeten worden.

Onze recepten met paddenstoelen (wij hebben de paddensteen gekocht in de winkel)

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook