Wasbare luiers: Hoe maak je een keuze?

wasbare luier - duurzame luiers - vegan luiers

Pas bij onze derde durfde wij ons eraan te wagen: wasbare luiers. En achteraf hebben we spijt dat we er niet veel eerder aan zijn begonnen, want wat zijn die duurzame luiers fijn! Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk jonge ouders te informeren over de voordelen van wasbare luiers. En ik wil vooral laten weten dat het echt allemaal niet zo vies en ingewikkeld is als veel mensen denken. Het gebruik van katoenen luiers heeft juist heel veel voordelen!

Beginnen met wasbare luiers

We wisten dat ze bestonden, maar meer ook niet. Dus toen we ons gingen verdiepen in wasbare luiers, ging er een wereld voor ons open. Wat een keuze! Al gauw zaten we met heel veel vragen: Welk merk is het beste? Kiezen we voor zogenaamde all-in-one luiers of de variant met overbroekjes? En hoeveel luiers hebben we überhaupt nodig?

Via Kaatjekatoen kwamen wij in contact met Annemarie. Zij is wasbare luier consulente en wilde ons graag meer vertellen over de verschillende soorten luiers en waar je op moet letten bij aanschaf. Op een avond vertelde zij alle ins-en outs over katoenen luiers. We mochten verschillende soorten testen bij een pop, we stelde alle vragen die we hadden en ze gaf ons advies over waar we op moesten letten bij aanschaf.

Uiteindelijk kozen wij voor de wasbare luiers van Totsbots, omdat we daar veel positieve verhalen over hadden gelezen en die tijdens het consult ook gemakkelijk in gebruik leken. Benieuwd naar onze hele eerste wasbare luier bestelling ? Kijk dan even op mijn blog.

De voordelen van duurzaam luieren

Nu is onze jongste dame bijna 3 en alweer een paar maanden zindelijk. De wasbare luiers hebben we door kunnen geven aan een andere jonge moeder. Dat is het mooie aan deze duurzame luiers. Meerdere kinderen kunnen er profijt van hebben. Maar wij hebben in de afgelopen jaren meer voordelen gevonden in het gebruik van katoenen luiers.

  1. Wasbare luiers zijn een flinke investering, maar het betaalt zich in de loop der tijd weer terug. Zeker wanneer je na gebruik de luiers doorverkoopt of gebruikt bij broertjes en zusjes.
  2. Je zorgt ervoor dat er een stuk minder afval op de afvalberg terecht komt. Wegwerp luiers worden slechts een paar uur gedragen, maar zwerven daarna oneindig lang op deze aardbol rond.
  3. Je hoeft nooit meer te racen naar de winkel omdat de luiers bijna op zijn. Je hoeft er alleen voor te zorgen dat je regelmatig een luierwas draait om voldoende schone broekjes in de kast te hebben.
  4. Er wordt wel gezegd dat kinderen sneller zindelijk zijn met wasbare luiers. In ons geval klopt dat wel. Onze middelste was twee toen we ook bij hem wasbare luiers gingen gebruiken en een paar maanden later was hij zowel overdag als ’s nachts zindelijk. Onze dochter was ook met 2 jaar en 4 maanden volledig zindelijk.
  5. Wasbare luiers voelen minder broeierig aan dan reguliere wegwerp luiers. Ze worden gemaakt van natuurlijke materialen die ademen.

En niet echt een voordeel, maar wasbare luiers zijn verkrijgbaar in heel veel leuke prints en kleuren. Het is gewoon een feest om ze uit te zoeken!

Nadelen van wasbare luiers

Natuurlijk is echt niet alles geweldig aan wasbare luiers. En omdat ik alle informatie zo eerlijk mogelijk wil geven, zal ik ook de iets minder leuke kanten van het wasbaar luieren delen.

  1. De meeste wasbare luiers gaan iets anders aan, dan wegwerp luiers. Je moet hier wel even handig in worden, want anders is de kans op doorlekken groot. Om die reden droeg onze dochter op het kinderdagverblijf wegwerp luiers. De leidsters kregen het niet snel genoeg in de vingers, waardoor wij altijd natte kleren in een plastic tasje mee naar huis kregen aan het eind van de dag. En dat vonden wij zonde.
  2. Niet iedere kraamhulp staat te springen om duurzame luiers te gebruiken. Het kan dus zijn dat je een verzorgende treft die in de kraamweek wil dat je andere luiers haalt.
  3. Wasbare luiers kun je beter niet in de droger stoppen. Helaas hebben we dit niet op tijd aan onze schoonouders gemeld en daardoor zijn er een paar overbroekjes gaan lekken.
  4. Wasbare luiers nemen meer ruimte in beslag dan wegwerp luiers. Wij hadden dan ook altijd een groot formaat luiertas mee als we een dagje op stap gingen met de kleine.

Maar wat mij betreft wegen de nadelen niet op tegen de vele voordelen. En vooral het milieuaspect heeft ons overtuigd en daarom raad ik wasbare luiers echt aan zoveel mogelijk aanstaande ouders aan.

Heb je nog steeds vragen over deze luierbroekjes? Stel ze dan vooral. Op mijn blog eengoedverhaal.nu kun je nog meer informatie vinden en ik geef hier antwoord op de meest gestelde vragen over wasbare luiers

Zijn deze eco luiers ook iets voor jou?

Liefs, Mirjam

Moeder van Noah (14), Eli (5) en Filou (bijna 3)

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

One thought on “Wasbare luiers: Hoe maak je een keuze?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *