Vegan curry met geroosterde paprika: Een curry is eigenlijk altijd wel lekker. Deze rode curry met geroosterde paprika is eentje om je vingers bij af te likken.
Wat is een curry
Een curry is over gewaaid naar Nederland. Dit is een typisch Aziatisch ( India, Thailand, , Indonesië en Singapore bijvoorbeeld) gerecht. In Nederland gebruiken wij de term curry om een gekruid, sausachtig gerecht te omschrijven.
Soorten curry’s
De naam de curry geeft aan wat voor ingrediënten er voor de curry gebruikt zijn. Bijvoorbeeld: Een rode curry staat voor de kleuren specerijen die er gebruikt zijn en een groene curry bijvoorbeeld voor de kleur van de chilipepers die gebruikt zijn. Maar je kunt het ook hebben over een curry madras, Mango Tofu Curry een bloemkoolcurry of zoals deze vegan curry met geroosterde paprika, dan weet je dat er geroosterde paprika’s inzitten.
Kokosmelk
Welke curry je ook maakt er hoort altijd kokosmelk in. Zonder kokosmelk kun je simpelweg geen goede curry bereiden. Dit komt doordat door de kokosmelk in en curry alle smaken van de kruiden tot een geheel laten komen. En de kokosmelk zorgt ervoor dat de saus compacter wordt.
Is een curry ook geschikt voor kinderen?
Het voordeel van zelf maken, is dat je het zo mild of pittig kunt maken als je zelf wil. De meeste kinderen zijn niet zo dol op pittige smaken. Je kunt het dan mild maken en zelf wat pittiger maken in je bord. Of eerst mild maken en een deel apart zetten en de rest pittiger maken.
Uitproberen en experimenteren
Wat de curry zo leuk maakt is dat het vooral draait om experimenteren en uitproberen. In deze curry kun je best een ingrediënt weglaten en een andere zoals bijvoorbeeld tomaat of courgette aan toevoegen.
Vegan curry met geroosterde paprika
Ingrediënten
- 2 uien
- 1 stengel bleekselderij
- 3 wortels
- 3 rode paprika's (eventueel een gele erbij kan ook)
- 2 teentjes knoflook
- 1 blikje kokosmelk
- 2 theelepels paprika poeder
- 1 theelepel kurkuma poeder
Wat kun je erbij serveren?
- rijst
Instructies
- Snijd de paprika's in stukken en doe deze 20 minuten in de oven om te roosteren.
- Snijd de ui en doe deze in een pan met een beetje olie of boter en fruit ze aan.
- Pers de knoflook en doe deze bij de uien in de pan
- De wortels en bleekselderij mogen ook in stukjes gesneden bij de uien in.
- Voeg de kruiden (paprikapoeder en kurkuma toe en roer het geheel goed om.
- Voeg nu ook de kokosmelk toe en laat pruttelen.
- Haal de paprika uit de oven en ontdoe ze van hun velletjes. Snijd in stukken en voeg aan het geheel toe. Nog even paar minuten op laten staan en dan kun je eten.