Terwijl de temperaturen dalen en de dagen korter worden. Biedt de winter een overvloed aan heerlijke en voedzame groenten. Deze winterse lekkernijen zijn niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan essentiële voedingsstoffen die je immuunsysteem een boost kunnen geven tijdens de koude maanden. Welke groenten behoren nu precies tot de wintergroenten?
Wortelen lekker zoet en knapperig
Wortelen, met hun levendige oranje kleur. Wortels zijn niet alleen een traktatie voor de ogen, maar ook voor de smaakpapillen. Deze wintergroenten gedijen goed in koude grond en behouden hun zoete smaak. Hierdoor zijn ze een ideale toevoeging zijn aan stoofschotels, soepen of gewoon als knapperige snack.
Enkele winterse gerechten met wortelen:
- Hutspot
- Geroosterde wintergroenten
- Romige Wortelsoep met een vleugje Sinaasappel (voeg er voor de winter een vleugje gember aan toe)
- Wortel-pastinaakpuree
Wortel-pastinaakpuree:
Combineer gestoomde wortelen en pastinaak en pureer ze tot een smeuïge puree. Voeg een klontje boter toe en breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Een smaakvolle en gezonde vervanging voor aardappelpuree.
Boerenkool, de koning van de (groene) bladgroenten
Boerenkool is echt de koning van de wintergroenten. En staat bekend al een waar superfood. Boerenkkool die barst van vitamines en mineralen. Of je het nu gebruikt in een stamppot, salades, soepen of smoothies, boerenkool voegt een voedzame boost toe aan je winterdieet.
Enkele recepten met boerenkool:
Geroosterde Boerenkoolchips:
Besprenkel boerenkoolbladeren met olijfolie, strooi er wat zout en specerijen naar keuze overheen en rooster ze in de oven tot ze knapperig zijn. Dit maakt een gezonde en smakelijke snack.
Boerenkool en Kikkererwtensalade:
Meng boerenkool met kikkererwten, cherrytomaten, komkommer en avocado. Breng de salade op smaak met een tahinidressing en voeg eventueel wat geroosterde pompoenpitten toe voor extra crunch.
Boerenkool en Champignon Risotto:
Bereid een romige vegan risotto met boerenkool, champignons, uien en knoflook. Gebruik plantaardige bouillon en voeg voedzame gistvlokken toe voor een hartige (kaas) smaak.
Pompoen veelzijdig en een voedzame wintergroente
Pompoen, geoogst in de herfst, blijft vaak beschikbaar gedurende de wintermaanden. Deze veelzijdige groente kan worden gebruikt in hartige stoofschotels, romige soepen of zelfs in heerlijke desserts. Ontdek nieuwe pompoenrecepten en verras je smaakpapillen.
Enkele recepten met pompoen:
Spruitjes, kleine kooltjes vol (bittere) smaak
Spruitjes, kleine kooltjes die gedijen in koude temperaturen, zijn een populaire wintergroente. Probeer ze te roosteren met olijfolie en knoflook voor een knapperige en smaakvolle traktatie. Ontdek creatieve manieren om spruitjes te bereiden en voeg ze toe aan je winterse maaltijden.
Enkele recepten met spruitjes:
Geroosterde spruitjes met balsamico en ahornsiroop:
Snijd spruitjes doormidden en rooster ze in de oven met olijfolie, balsamicoazijn, ahornsiroop, zout en peper. Rooster tot ze knapperig en gekarameliseerd zijn.
Spruitjes-walnootsalade:
Combineer rauwe, fijngesneden spruitjes met geroosterde walnoten, gedroogde veenbessen en een dressing van olijfolie, citroensap, mosterd en agavesiroop.
Spruitjes en champignon roerbak:
Roerbak spruitjes met champignons, uien en paprika. Voeg sojasaus, gember en knoflook toe voor extra smaak. Serveer dit over gestoomde quinoa of noedels.
Geroosterde wintergroenten:
Snijd wortelen in stukken en combineer ze met andere wintergroenten zoals pastinaak, rode ui en knolselderij. Besprenkel ze met olijfolie, voeg verse kruiden toe zoals tijm en rozemarijn, en rooster ze in de oven tot ze heerlijk goudbruin en zacht zijn.
Er zijn nog veel meer lekkere wintergroeten. Daarover in een nieuw artikel later meer.