Bijzondere stamppotten die je wil proberen!

Stamppot

Als kind vond ik stamppot echt vreselijk. En al helemaal toen ik op mijn achtste vegetariër geworden was. De jus was meestal gemaakt van vlees, dus die at ik niet. En de vleesvervangers toen waren zo onwijs droog. Daar zat ik dan mijn stamppot droog weg te kauwen, maar no way dat ik de jus van vlees nam. Tegenwoordig vind ik stamppotten heerlijk. Zeker ook omdat er zoveel afwisseling in zit en soms ook wel hele bijzondere combinaties zijn.

Stamppot Spaanse boerenkool

In plaats van gewone aardappels wordt voor dit gerecht gebruik gemaakt van zoete aardappel. En wordt nog smaakvoller door het toevoegen van paprika, vegan spekjes, chorizo en crème fraiche. Recept staat onderaan.

Vegan boerenkoolstamppot met zoete aardappel, walnoten en zongedroogde tomaten.

Boerenkool is afgelopen jaren razend populair geworden doordat het onder de superfoods valt. Het is een heerlijke groente die zich perfect leent voor de lekkerste stampotten. Je kunt de boerenkool met heel veel smaken combineren namelijk.

Recept voor 4 personen

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 650 gram boerenkool
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 125 gram walnoten
  • 130 ml soja melk
  • 2 theelepels mosterd
  • zout en peper naar smaak

Vegan boerenkoolstamppot hoe maak je het?

  1. Schil de aardappels en doe ze in een pan met water. Doe de boerenkool bovenop de aardappelen. En kook het geheel in ongeveer 20 minuten gaat.
  2. Snijd de gedroogde tomaatjes in stukjes en zet deze even apart
  3. Snijd de walnoten in grote stukken en rooster deze in een hete koekenpan. Schud de noten tijdens het roosteren zodat ze niet verbranden. rooster ze net zolang tot ze een mooie kleur krijgen
  4. Verwarm de melk in een pannetje en doe hier de kruiden en de mosterd bij.
  5. Als de aardappelen en groenten gaar zijn giet je deze af en stampt ze tot een mooie puree.
  6. Voeg de melk en de zongedroogde tomaten toe en stamp het nogmaals tot een glad geheel.
  7. Voeg voor het serveren de walnoten toe.

Stamppot rodekool

Recept voor 4 personen

  • 750 gram aardappels
  • 600 gram rodekool

Dit is een snel en makkelijk recept. Kook de aardappels gaar. Zelf heb ik altijd diepvries rodekool met appeltjes, die hoef je alleen maar even op te waren.

Serveer er vegan worstjes bij.

Vegan venkel-gehakt stamppot

Ben jij ook zo gek op stamppot? Deze keer delen wij een lekkere Vegan venkel-gehakt stamppot. Een stamppot van venkel is niet zo bekend. We koken sowieso niet zo heel veel met venkel, in Nederland. Een recept van:  Veagan Today. Dit heerlijke recept vind je hier: Vegan venkel-gehakt stamppot

vegan stampot boerenkool met venkel

Andijviestamppot

In deze heerlijke vegan stamppotten reeks mag deze vegan andijviestamppot zeer zeker niet ontbreken.

Je kunt stamppot rauwe andijvie maken of met gekookte andijvie. Wil je de andijvie koken, hou er dan rekening mee dat deze tijdens het koken erg slinkt. Gebruik bij het koken daarom ook extra groente. Andijviestamppot

Vegan andijviestamppot

Pastinaakstamppot met little gem

Pastinaak komt steeds meer en meer uit het vergeten groenten hoekje. Echter een stamppot met little gem en pastinaak is niet een doorsnee wintersgerecht. Het is wel echt een aanrader!

Pastinaakstamppot met little gem

Pastinaakstamppot met little gem

Kruidige boerenkool

Deze kruidige boerenkool, de Indonesische naam is Gulai Boerenkool, is ook weer zo’n lekkere variatie op de bekende stamppot boerenkool. Boerenkool met een kruidige twist. Kruidige boerenkool

Kruidige boerenkool een heerlijke stamppot
Afdrukken

Stamppot Spaanse boerenkool

Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram zoete aardappelen
  • 1 zak boerenkool
  • 1 rode paprika
  • 100 gram vegan chorizo
  • 1 bakje vegan spekjes
  • 125 ml vegan crème fraiche
  • snufje zout en peper

Instructies

  • Was en schil de aardappelen en kook ze in 20 minuten gaar
  • Snijd ondertussen chorizo in stukjes, Verwarm in een pan (koekenpan) de chorizo en spekjes. Dit kan zonder olie of bakboter.
  • Snijd de paprika in stukjes en voeg deze toe aan de pan met spekjes en chorizo. Bak het tot alles gaar is.
  • Voeg dan de boerenkool in delen toe en roerbak zo’n 5 minuten. Blijf de groente continue omscheppen.
  • Giet de aardappels af en pureer ze. Roer de groente door de zoete aardappelpuree.
  • Breng op smaak met een snufje zout en peper. Serveer de stamppot Spaanse boerenkool direct.

Dit kun je als vegan vleesvervangers bij je stamppot serveren:

  • Rookworst (er zijn verschillende merken)
  • Worstjes (de plantaardige keuze is hier reuze)
  • Spekjes (even uitproberen welke je lekker vind)
  • Gehakballen (er zijn tegenwoordig verschillende vegan gehakt soorten verkrijgbaar. Hier kun je zelf dan ballen van draaien. Zelf doe ik er vaak een beetje ketchup en ketjap bij en dan kenden en ballen draaien).

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle.