Vegan wat eet je dan op brood? Welk broodbeleg?

vegan broodbeleg - vegan voor op brood - vegan smeersels voor op brood -

Dit is misschien wel de meest gestelde vraag als mensen horen dat je vegan eet. “Welk broodbeleg gebruiken jullie dan?” Gelukkig is vegan broodbeleg helemaal niet moeilijk of ingewikkeld. Er zijn tegenwoordig volop lekkere plantaardige alternatieven te vinden, van hartig tot zoet, en gewoon in de supermarkt. In dit artikel vind je volop inspiratie voor vegan broodbeleg: eenvoudig, lekker en helemaal plantaardig.

Plantaardig broodbeleg, groenten en fruit op brood

Groenten en fruit zijn heerlijk op brood – fris, kleurrijk en supergezond. Bovendien kun je er echt alle kanten mee op. Zo kun je gewoon wat tomaatjes op je brood doen, maar ook combineren met basilicum, komkommer of andere verse toppings. De variatie is eindeloos!

  • plakjes komkommer, tomaat, radijs, kiemgroenten, paprika, sla of rucola
  • gebakken champignons in knoflook – of probeer eens deze vegan toast met gekruide champignons
  • plakjes avocado, eventueel met wat peper, zout of chilivlokken
  • gegrilde groenten zoals courgette, aubergine en paprika, zelfgemaakt of kant-en-klaar uit het vriesvakZo maak je ze zelf Groente grillen op de barbecue, dit kan ook in een pan
  • vers fruit zoals aardbeien, appel of banaan voor een zoete, frisse twist
  • Mijn favoriet is tomaatjes met zeekral of zeewierzout, simpel, maar zó vol van smaak.
Broodje champignons

Wat eet je op brood als vegan? Standaard vegan broodbeleg

Naast groenten en fruit zijn er natuurlijk ook genoeg klassieke soorten broodbeleg die gewoon vegan zijn. Handig, want veel van deze producten heb je waarschijnlijk al in huis!

Enkele voorbeelden van standaard vegan broodbeleg:

  • pure hagelslag
  • jam (bijna altijd vegan, maar check voor de zekerheid het etiket)
  • pindakaas
  • appelstroop
  • pure chocopasta of duo-chocopasta (let op: controleer de verpakking)
  • blauwe muisjes
  • anijshagel
  • pannenkoekenstroop
  • bruine suiker
  • agavestroop
  • dadelstroop
  • fruithagel (niet alle merken zijn vegan)
  • speculoos

Hartig vegan broodbeleg

Ook voor de hartige eters is er volop keuze. Van kant-en-klare vleesvervangers tot spreads en zelfgemaakte dips: er is voor ieder wat wils.

Kant-en-klare opties:
Er zijn tegenwoordig veel soorten vegan vleeswaren, zoals boterhamworst, paté, filet americain en kipfilet. Kijk eens bij merken als Quorn, Unox, Kips, Smaak, De Vegetarische Slager en Tartex – zij hebben steeds meer lekkere vegan varianten.

Smeersels & spreads:

  • Hummus in allerlei smaken
  • Tapenade of pesto – vooral heerlijk op een hard broodje
  • Vegan kaas – tegenwoordig is de keuze enorm
  • Groentespreads van merken als Maza, Zonnatura of Mister Kitchen of maak ze gewoon zelf
  • Vegan smeerworst (H terra, Kips  en Lidl)
  •  Pindakaas niet te vergeten
  • Vegan filet american, lekker met ui, augurk, snufje zout en peper
  • Plantaardige tonijn salade
  • vegan heksenkaas
  • vegan kaas plakken

Deze heerlijke veganistische smeersels en spreads maak je gewoon zelf.

Heerlijke vegan combinaties voor op brood

Met een beetje creativiteit maak je van een simpele boterham iets bijzonders. Probeer eens een van deze lekkere combinaties – ideaal voor ontbijt, lunch of tussendoor.

  • Tomaat met basilicum en vegan mozzarella – fris, Italiaans en vol van smaak.
  • Tomaat en komkommer – simpel, maar altijd lekker.
  • Hummus met gegrilde groenten – warm, kruidig en voedzaam.
  • Tapenade met rucola en tomaat – perfect voor een mediterrane twist.
  • Pindakaas met plakjes banaan – een klassieker; extra lekker met een klein beetje sambal voor een verrassende kick.
  • Vegan roomkaas met avocado en tomaat – romig, zacht en heerlijk fris.

Dit zijn zomaar enkele voorbeelden voor een lekker broodje. Wat eet jij het liefst op je brood?

Vegan broodbeleg

Of je nu van hartig of zoet houdt, met vegan broodbeleg kun je eindeloos variëren en je boterham elke dag anders maken. Experimenteer met groenten, fruit, spreads en zelfgemaakte dips, en ontdek je favoriete combinaties. Zo wordt lunchen of ontbijten niet alleen lekker, maar ook creatief en volledig plantaardig!

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *