Het hoofdluis seizoen breekt bijna weer aan. Tijdens de zomervakantie krijgen veel kinderen te maken met hoofdluis, want deze kriebelbeestjes zijn echte waterratjes! Zo kunnen ze meerdere uren onder water overleven en houden ze zich stevig genoeg vast om niet los te laten! Hierdoor komen veel kinderen na de vakantieperiode met hoofdluis naar school en verspreidt hoofdluis snel in de klas.
Controleren zowel thuis als op school!
Ieder jaar is het wel een keer raak: hoofdluis. Kleine kriebelige beestjes die van kind naar kind hoppen. Hoofdluis is niet schadelijk, maar vooral vervelend. Om te voorkomen dat hoofdluis een hardnekkig probleem wordt, is het belangrijk om regelmatig het haar te controleren. Niet alleen door ouders thuis, maar ook op school. Belangrijk dus om na elke schoolvakantie alle kinderen te controleren op hoofdluis. Zodra er hoofdluis wordt geconstateerd, is het belangrijk dat ouders hierover geïnformeerd worden. Gezinsleden, klasgenootjes of vriendjes met hoofdluis kunnen dan worden behandeld, zodat ze elkaar niet opnieuw kunnen besmetten. Op onze school is er een speciale groep van ouders die iedere woensdag na de schoolvakanties de klassen bij langs gaan om te controleren.
Wat is hoofdluis?
De hoofdluis is een parasiet. Deze parasiet leeft van mensenbloed. Ze zoeken graag de behaarde hoofdhuid en warme plekjes zoals achter de oren op. Ze zitten graag achter de oren, in je nek en onder de pony. De luis is ongeveer zo groot als een sesamzaadje en que kleur lijkt ie er ook wel erg op. Ze zijn moeilijk te zien in het haar, omdat ze zo klein zijn en door de kleur. Je moet goed kijken om ze te zien.
Neten
Neten zijn de eitjes van de hoofdluis. De neten zijn ongeveer 1 milliliter groot en grijswit. De neten lijken erg op roos. Het grote verschil met roos is dat roos los zit. En neten zitten juist erg vastgeplakt aan het begin van een haar. Ze kleven er echt aan vast en je moet moeite doen om ze los te krijgen. Neten kun je het beste en makkelijkste verwijderen met een speciale metalen luizen kam. Ze blijven hier in vast zitten.
Shop tip luizenkam
Een goede elektronische luizenkam“>elektronische luizenkam
Wist je dat een luis is na 7-10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes
Hoofdluis hoe krijg je het?
Luizen lopen (ze kunnen dus niet springen, zoals vlooien). Zodra je met de hoofden dicht bij elkaar zit, kan de luis de makkelijk even oversteken naar de volgende. Uit onderzoek is gebleken dat ze net van kleding naar kleding lopen. Tijdens het spelen steken tussen de 2 en 10 de hoofden echt tegen elkaar aan of vlakbij elkaar. Tegenwoordig is er ook meer hoofdluis op de middelbaren scholen omdat de pubers veel knuffeliger zijn. En ze de hoofden tegen elkaar houden voor het maken van selfies.
Controleren op hoofdluis controle hoe doe je dat?
Hoe weet je of iemand hoofdluis heeft? Door te goed te kijken tussen de haren, achter de oren, in de nek en onder de pony. Vaak begint hoofdluis met jeuk, maar dit hoeft niet altijd. Luizen bewegen, maar zijn moeilijk te zien. Je moet dus goed kijken of je iets ziet bewegen. Ook als je geen luizen ziet kijk dan goed of je neten ziet. Deze zitten aan het begin van de haar, dichtbij de hoofdhuid. Heb je niemand om bij jou te kijken, dan kun je ook boven een wit papier of in de wasbak flink met je handen door je haren. De luizen vallen dan op het papier of in de wasbak. Op wit kun je ze goed zien.
Je kind heeft hoofdluis en nu?
Controleer de rest van het gezin. Luizen verspreiden zich snel.
Kammen, kammen en nog meer kammen.
Het beste advies bij luis is kammen. Elke dag kammen met een speciale luizen kam. Twee weken lang elke dag kamen. Zo kam je alle luizen en neten eruit. Het kan op droog haar, maar ook op nat haar met een beetje cremespoeling. De cremespoeling dan nog niet uitspoelen. Het beste kun je kamen boven de wasbak. Als er dan een luis uitvalt kun je deze gelijk wegspoelen. Veeg de kam regelmatig schoon aan een wit servetje of keukenpapier. Spoel na het kammen de creme spoeling uit, als je het met nat haar en cremespoeling gekamt hebt. Was na gebuik de luizen kam schoon (met een oude tandenborstel kun je de neten en de luizen goed verwijderen tussen de tanden). En leg de kam daarna in een sopje.
Beddengoed uitwassen dat hoeft niet!
Je hoeft de niet meer alle beddengoed en knuffels uit te wassen! Luizen kunnen niet zolang zonder ons bloed. In dit artikel kun je er meer over lezen: hoofdluis is helemaal zo erg nog niet …
Luizen natuurlijk bestrijden!
Bestrijd luizen op natuurlijke wijze met De Luizenkap©.
Last van hoofdluis? Zet De Luizenkap op, giet er een (goedkope) olijf- of zonnebloemolie in, wacht 10 minuten, kammen met een luizenkam, wassen en klaar! ONCE XT luis Once heeft een dubbel grondige werking door de krachtige 2 componentenformule en doodt hoofdluis en eitjes in slechts één behandeling van 15minuten. De 2 componentenformule van PROTECT&GO
De preventieve spray. Het beschermt tegen hoofdluizen helpt zo mee om besmetting te voorkomen. Het product is op waterbasis en daardoor huidvriendelijk en verzorgend. Spray in het haar en klaar!Door regelmatig gebruik van XT luis
Meer leuke artikelen lezen?
De luisjes zijn verdronken in de olie. Hier kun je de De Luizenkap. Voor bewuste luizenbollen!
Novokid says:
Bedankt voor het delen!