Tofu (ook wel tofoe, tahu of tahoe) is een eiwitrijke en caloriearme vleesvervanger. De een vind het super lekker, de ander niet te eten. Zelf heb ik even moeten wennen en de structuur. Maar als je eenmaal weet wat je er allemaal mee kunt maken … Is het echt ideaal. Tofu is van zichzelf erg smaakloos en heeft kruiden en specerijen nodig om op smaak te komen.
Er zijn verschillende soorten tofu
Tofu kun je indelen in verschillende soorten. Hoe meer vocht de tofu bevat, hoe zachter de of zijde zachter het is. Bevat het minder vocht dan is het steviger.
- Stevige
- Zachte tofu (deze zit tussen de stevige en zijdentofu in)
- Zijden of Silken
- Rook
- Tofupudding ook wel douha genoemd
- Tofureepjes en tofugehakt
Stevige tofoe
De stevige tahoe is de meest voorkomende variant. Deze wordt dan ook bijna in elke supermarkt verkocht. Hoe steviger de structuur is, hoe beter hij tegen een stootje kan. Daarom is deze ook erg geschikt voor de meeste bereidingswijzen. Je kunt met de stevige tofoe, bakken of frituren. Daar leent deze zich het beste voor, omdat de stevige tofoe niet zo snel uit elkaar valt. Deze variant is dan weer minder geschikt voor toetjes.
Kenmerken:
- Stevig maar goed te snijden of scheuren
- Neemt goed op, je kunt het perfect marineren. (Vegan gourmetten, hier staan een aantal lekkere marinades in)
- Ideaal om te bakken, frituren of roosteren.
Geschikt voor:
- Bakken, frituren, wokken of grillen.
- Ideaal om spiesjes te maken voor de bbq (Vegan BBQ recepten)
- Heerlijk in stoofschotels, curry’s, Vegan Scrambled Eggs

Zachte tofu
Zachte tofu is zachter dan de stevige variant en is weer iets steviger dan de zijden of silken tofu. Deze tofu is ideaal bouillons en sauzen, absorbeert goed de smaken hiervan super goed.
Kenmerken:
- is iets compacter dan silken variant.
- Neemt snel smaken op door de open structuur.
- Moet voorzichtig worden behandeld tijdens bereiding.
Geschikt voor
Deze variant is perfect voor stoofschotels, soepen (kokostofu soep ,misosoep, Vegan saoto soep en noedelsoep o.a.) en ideaal voor in curry’s.
Zijden of silken tofu
Beide benamingen komen voor voor deze variant. Deze variant wordt ook wel de Japanse tofu genoemd. Is echt zijde zacht en super romig. Deze heeft het hoogste vocht gehalte van allemaal. Je kunt deze ook rauw eten als een kaas, het lijkt wel een beetje op mozzarella, qua structuur. En de smaak is goed te doen. De silken tahoe kun je heel goed als dikke room of verse roomkaas gebruiken, ik bijvoorbeeld … desserts, cheesecakes, smoothies en dips. De zijden tahu gebruik je in principe nat. Deze variant is meestal niet te koop bij de supermarkt. Je kunt het wel vinden in de toko of biologische winkel.

Rook tahoe
Deze tahoe heeft een rooksmaak en is extra stevig. Wist je dat ze dit vroeger boven theebladeren deden? Tegenwoordig doen ze dit vaak boven beukenhout. Dit geeft de lekkere aroma. Je kunt er mee bakken, braden of wokken. Rauw in bijvoorbeeld een salade komt hij wel erg goed tot zijn recht! Verkrijgbaar in de biologische winkel.
Kenmerken
- Extra stevig door het roken
- Intense rooksmaak
Reepjes of gehakt van tofu
Deze zijn kant-en-klaar verkrijgbaar. Ze zijn altijd al gekruid en dat maakt het bereiden misschien net iets makkelijker. Je kunt ze bakken, frituren, wokken, grillen, of rauw eten.
Tofupudding
De naam zegt het al, deze tofu is zo zacht als pudding. Deze vorm wordt vaak gebruikt bij desserts met een zoete topping. Deze tofu wordt ook wel douha genoemd.
Waar koop je het?
De stevige en gerookte tofu vind je gewoon in de supermarkt. De zachte, zijden en tofupudding en kun je kopen bij de toko of de Aziatische supermarkt. Online in vegan webshops kun je het vinden en zelf koop ik het vaak op vegan beurzen.
Dit zijn de meest voorkomende en gebruikte soorten. Er zijn nog een paar andere soorten tofu, die ik zelf nog nooit gebruikt heb.
- Gefrituurd,
- Tofu puffs, ook gefrituurd maar dan met een luchtige structuur.
- Tofu skin, vellen gemaakt van sojamelk. Je kunt het gebruiken zoals filodeeg,
- Fermented tofu, vooral voor Chinese gerechten. Het is een gepekelde tofu met een diepe umami-smaak.
Dit is ook leuk om te lezen:
- Vegan eiersalade zo maak je het …
- Hoe word je veganist? 5 tips …
- Terracotta potten doen iets wat niet zo fijn is voor je planten. Zo kun je het voorkomen!
Volg jij ons al op social media? Facebook, Instagram, YouTube
Deel dit bericht gerust op facebook om zo ook te delen met je vrienden.