Hoe bereid je een gezond vegan Kerstmenu?

kerst voorbereiding - Vega Lifestyle - ©MilouVulto

Hoe kun je een gezond vegan kerst menu voorbereiden?

Tijdens de feestdagen is het voor de meeste mensen moeilijk om op gewicht te blijven. Zo word Ik verwacht op tal van recepties en eetgelegenheden. En jullie vast ook? Dit jaar is het mijn beurt om weer een keer gastvrouw te zijn. Hoe serveer ik mijn gasten een overheerlijk vegan kerstmenu zonder dat ik al uitgeput ben voor we aan het feestmaal kunnen gaan beginnen? Hoe bereid ik een gezond en smaakvol feestmenu zonder dat het heel veel energie kost?

Kerst drankjes - Vega lifestyle - ©Milou Vulto

Planning 

Het zelf organiseren van een diner ligt in jouw voordeel omdat je zelf in de hand hebt wat er al dan niet op tafel komt. Enkele tips:

 • Kies voor het aperitief voor een glaasje vruchtensap (zelfgemaakt, zonder toegevoegde suiker), wijn of champagne. Je kunt zelf ook heerlijke cocktails maken, bijvoorbeeld tonic, citroensap, bessensap… Door ‘crushed ice’ toe te voegen of te kiezen voor ‘on the rocks’, maak je het nog specialer.
 • Zet geen borrelnootjes op tafel, maar kies voor gezonde hapjes zoals rauwe groentjes, fruit of zelfs (licht) gefrituurde groenten/fruit. Ook geroosterde champignons en paprika’s zijn lekker om op te knabbelen.
 • Gebruik verse ingrediënten bij het bereiden van de maaltijd(en).
 • Een goed en smaakvol idee is het bereiden van gefrituurde pastinaak reepjes  i.p.v. aardappelfrietjes; een bijkomende tip is om deze pastinaak frietjes te serveren met veganaise of plantaardige tartaarsaus.
 • Stokbroodjes met lekkere smeersles zoals als Vegan paddenstoelentapanade, Auberginedip met rode paprika
 • Maak je sauzen en dressings zelf met magere plantaardige producten zoals room, melk…
 • Probeer zo weinig mogelijk vetstof te gebruiken door bereidingswijzen zoals stomen, pocheren en grillen te hanteren.
 • Steek veel tijd in de presentatie. Groenten zijn zeer kleurrijk, wat toelaat om zeer creatief te zijn in het presenteren van jouw gerechten.
 • Een rijke salade kan ook zeer aantrekkelijk worden gepresenteerd met een beetje fantasie.
 • Kies voor (volkoren)rijst of volkorenbrood i.p.v. pasta.
 • Als dessert is ‘Yofucrème met fruit’  een goede optie. En wil je toch even lekker genieten dan is de vegan tiramisu ook een aanrader! (meer vegan dessert tips …)

Shopping Tips

Maak het jezelf makkelijk met dezetrendy schaaltjes“>trendy schaaltjes Kleed het geheel mooi aan met deze Kerst drankjes

Alle lekkers weer aftrainen

Losstaande van de voeding kun je tijdens de feestdagen een groot aantal extra calorieën verbranden. Dit doe je door de boodschappen – uiteraard als het weer dit toelaat – met de fiets of te voet te doen, veel te wandelen tijdens het bedienen van jouw gasten, eventueel een wandeling te maken na het eten (dit stimuleert de stofwisseling) en af en toe je beste dansmoves te tonen op de dansvloer!

Meer lezen? Kerst zo heb je geen stressss Vegan gourmetten

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *