Wat is een potluck?

wat is een potluck en hoe organiseer je het?

Een potluck is echt super gezellig. Je spreekt met een groep een locatie en een tijdstip af. Dit kan een park zijn, bij iemand thuis of … Iedereen die dan komt maakt een gerecht klaar en brengt deze mee. Iedereen zet zijn of haar gerechten op de tafel of op een picknick kleed bijvoorbeeld. Het leuke van een potluck is niet alleen het ontmoeten van nieuwe mensen, maar ook het ontdekken van heerlijke nieuwe vegan gerechten. Je kunt een eigen thema geven aan je potluck:

  • Barbecue
  • Picknick
  • Tapas
  • Mexicaans, Italiaans etc.
  • Lunch
  • Kerst
  • Pasen

Hoe organiseer je een potluck?

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Bedenk daarom eerst goed wat wil je graag. Wil je het met een klein vriendengroepje of juist groot en nieuwe mensen leren kennen? Dan is het ook goed om te weten, waar ga je het doen? Als je dat weet, dan kun je een bericht plaatsen op facebook. Bijvoorbeeld in een groep (voor mij zou dat bijvoorbeeld vegan Drenthe en Groningen zijn bijvoorbeeld). Maak een event aan op facebook en nodig daar mensen uit. Ook mensen die willen komen, kunnen zich dan aanmelden voor dit event. Het mooie is. hier kun je een lijst maken van gerechten die worden meegebracht. Zo kan iedereen meteen zien, wat er al gemaakt gaat worden en wat er nog komen moet. Ook afspraken kunnen hierin vermeld worden.

Potluck

Stem op voorhand met elkaar af wie wat mee brengt …

Het is handig om van te voren af te spreken wie wat meebrengt. Zo voorkom je dat ja alleen maar salades of sausjes hebt. Je geeft bij de gene die het organiseert aan wat je wilt maken en voor hoeveel personen.

Als je op facebook een event aangemaakt hebt, kun je daar iedereen laten invullen wat ze meenemen. En dan een lijst maken van wat iedereen maakt. Zodat het goed overzichtelijk is voor iedereen wat er allemaal komt en wat er nog bij kan.

Wil je meer controle? Dan maak je zelf een lijst met gerechten die je graag bij deze potluck wil hebben. Iedereen kan daar dan een of meerdere gerechten uit kiezen die hij of zij gaat maken.

Hoeveel eten brengt iedereen mee?

De ene potluck is groter dan de ander. Als je een potluck hebt bijvoorbeeld met 22 mensen, dan hoef je geen gerecht te maken voor 22 mensen. Als iedereen dat doet, heb je echt veel en veel te veel eten. Iedereen schept een beetje van alles op. Als je ongeveer voor 4 a 5 personen maakt heb je meer dan genoeg.

Bestek neem je dat zelf mee?

Ook is het handig om af te spreken of jezelf bestek, bord en zo mee moet brengen. Zeker als het in een park of bos is, is de kans groot dat jezelf je eigen bord en zo meeneemt. Daarnaast is de kans groot dat de gastheer of gastvrouw geen 30 vorken, lepels, soepkommen en dergelijke heeft. Het kan dan zijn dat iemand anders een deel meeneemt. Het grote nadeel is wel dat als de gastvrouw of heer, in bestek en dergelijke voorziet hij of zij met een enorme berg afwas achter blijft. Als iedereen zijn eigen bestek en dergelijke meeneemt, dan was iedereen zijn eigen servies thuis weer af.

Drinken, wie neemt dat mee?

Het is ook goed om van te voren te weten of je zelf drinken mee moet nemen. Flessen met water en daar dan verse munt en wat fruit in, zet ik meestal zelf neer. Of neem ik mee als ik wat organiseer. Wil je iets anders drinken geen probleem, dan moet je dit zelf meebrengen.

Wat is wat? En wie heeft het gemaakt ?

Als je een potluck hebt met een wat grotere groep, dan is het echt super leuk om kaartjes te maken. Wat is dit voor gerecht en wie heeft dit gerecht gemaakt? Zo kun je als je een gerecht erg lekker vind … het recept vragen aan deze persoon.

We hebben heel veel recepten die je heel goed mee kunt nemen … Dit zijn onze persoonlijke favorieten:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *