Wormen bij katten

Kat ontwormen

Wormen bij huisdieren, zoals honden en katten zijn parasieten. Ze brengen schade aan het weefsel van (huis)dieren. Er bestaan verschillende soorten wormen, waaronder rondwormen, haakwormen en lintwormen. Deze parasieten bevinden zich op diverse plaatsen in het lichaam van het dier.

Zijn wormen bij katten gevaarlijk?

Of wormen schadelijk zijn hangt af van de plek waar de worm(en) zich bevinden. De meeste wormen doorlopen een levenscyclus waarbij de larven in de darmen uit eitjes worden geboren. Vervolgens gaan ze door verschillende levensstadia, dringen door de darmwand, reizen via de bloedvaten naar de longen. In de longen worden ze opgehoest door de kat. Daarna worden ze weer ingeslikt en keren naar de darmen. Daar produceren ze eitjes die met de ontlasting worden uitgescheiden en andere dieren kunnen besmetten.

Wanneer er veel wormen in de darm aanwezig zijn, kunnen ze aanzienlijke schade veroorzaken. Bij slechts een paar wormen, bijvoorbeeld drie, ondervindt de kat meestal niet veel hinder. Hoewel deze wormen wel schade veroorzaken, leidt dit doorgaans niet tot ziekte bij de kat.

Hartworm

Daarnaast is er de hartworm, die voornamelijk wordt opgelopen wanneer een kat zich in Zuid-Europese landen bevindt. Deze worm is niet zo onschuldig! Die zit in de bloedvaten die naar het hart toe lopen. En kunnen hier zeer schadelijk zijn.

Besmetting 

Hoe krijgen katten eigenlijk wormen? Katten dwalen overal rond, snuffelen aan van alles. Als ze op een plek komen waar wormeieren liggen, raken ze besmet. Vaak krijgen ze dan een paar wormeieren op hun pootjes, neus of vacht. Een poes likt vaak aan zijn vacht en pootjes, en zo belanden de wormeieren in het lichaam (darmen) van de poes.

Wormen bij mensen

Mensen kunnen ook besmet raken met wormen. De eitjes van de wormen komen naar buiten via de ontlasting en besmetten zo de omgeving. Als dit bijvoorbeeld in een zandbak gebeurt, kunnen kinderen hiermee in aanraking komen en eveneens wormen krijgen. Daarnaast, als een kat zelf wormeitjes op zijn vacht heeft door rond te snuffelen, kun je besmet raken als je de kat aait.

Wat kun je doen om een besmetting met wormen bij je kat te voorkomen?

Het is verstandig om je kat regelmatig te ontwormen, vooral als ze buiten komen of als je naast katten ook een hond hebt die buiten rondsnuffelt. Als je meerdere huisdieren hebt, is het handig om ze allemaal tegelijkertijd te ontwormen. Wil je weten hoe vaak je het beste je kat kunt ontwormen? Kijk dan even op de website van Milbemax voor specifieke informatie over het ontwormen van je kat.

Ontwormen kat

Ook als je geen zichtbare tekenen van wormen bij je kat opmerkt, is het verstandig om toch regelmatig te ontwormen. De kans dat je daadwerkelijk ziet dat je kat wormen heeft, is vrij klein. Je zou dan elk ontlastingmonster moeten analyseren. Als je wormen zonder actief te zoeken kunt u

Als je liever niet continu je kat wilt ontwormen, kun je ervoor kiezen om je kat om de zes maanden door de dierenarts te laten testen op wormen. Het is echter belangrijk op te merken dat deze aanpak doorgaans duurder is dan regelmatig zelf ontwormen. Het is een afweging tussen kosten en preventieve zorg voor de gezondheid van je kat.

Kijk ook eens op ons YouTube kanaal

Misschien vind je dit ook wel leuk om te lezen: