Kokosroomsoep met groenten en Udon noodles: Na een lange stilte ben ik voorzichtig terug – en hoe kan dat beter dan met een heerlijke kom soep? Deze keer iets totaal anders, maar met vertrouwde smaken, groenten en structuren. Gewoon nét even anders. Als zelfbenoemde soepkoningin had ik maanden geen zin in soep. Tien maanden lang moest ik er niet aan denken, door bepaalde omstandigheden. Maar de afgelopen weken heb ik de ene na de andere soep gemaakt. Makkelijk, snel, gezond en budgetvriendelijk – dat zijn enkele van de redenen waarom ik er weer zo van geniet.
Ook ontdek ik telkens hoe verschillend soep kan zijn. De ene keer kies ik voor een romige, gebonden soep, lekker gepureerd. Dan weer heb ik zin in een soep met ramen, iets oosters. Ik droom van een paddenstoelen-lasagnesoep! En ik ben steeds benieuwd naar nieuwe combinaties. Zou boerenkoolsoep bijvoorbeeld lekker zijn met mosterd en edelgistvlokken? Of een combinatie van courgette en prei? Zoveel ingrediënten om mee te spelen. Elke keer leer ik weer iets bij in de keuken en word ik handiger in het combineren van smaken en structuren.
Wat zijn de voordelen van de groenten in deze soep?
In zoete aardappels zitten veel bètacaroteen, vitamine B2, B3, C en E. Wortels zit B1, B2 en B6. Vitamine B-complex helpt je bij een sterk immuunsysteem, goedwerkend zenuwstelsel, fijne hormoonbalans en uitstekende spijsvertering. Sperziebonen bevat onder meer folaat (B12) dit helpt bij leer en concentratievermogen. Boerenkool hoort bij de kruisbloemigen. Dit bevat in één portie alle vitamine A, B, C en K. Calcium, koperen magnesium. Ze werken tegen ontstekingen, hoge bloeddruk, hartziekten en depressies. In doperwtjes zit onder andere kalium dit helpt je bloeddruk reguleren. Cannellinibonen bevatten heel veel eiwitten, een kwart kopje bevat 11 gram proteïne. Verder zijn ze vetvrij, bevatten veel vezels. Ze kunnen helpen je bloedsuikers onder controle te houden. De kikkererwten bevatten ook veel vezels, vezels kunnen de kans op darmkanker verkleinen. De erwten geven je een voldaan gevoel en door de eiwitten kun je er weer tegenaan.
Uiterlijk en innerlijk van de Kokosroomsoep met Udon noodles
De eerste indruk gaat meestal toch om de looks, het is een prachtig gerechtje. Al die kleuren, structuren en dan de topping. De smaak is zacht, dat maakt wel dat het belangrijk is tijdens het bakken en koken goed te zouten en genoeg peper te gebruiken. Alle groenten zijn er heerlijk in, hij vult goed. De noodles zijn er heerlijk in, de bouillon geeft net dat beetje extra smaak aan de slierten. Deze soep heeft veel goeds in zich, eiwitten, zoete aardappel, wortel, doperwtjes, sperziebonen, boerenkool en alles gaat fijn samen. Er is niet één hoofdrol, maar als die er zou zijn, gaat die naar de kokosmelk. Hij is licht zoet, romig, zacht, maar door de kurkuma die ik heb gebruikt met mate heeft hij toch net dat beetje extra gekregen dat hem een welbegeerde soep maakt. Zeker weten twee duimen omhoog!
Kokosroomsoep met groenten en Udon noodles
Equipment
- staafmixer
Ingrediënten
- 250 gram zoete aardappel in blokjes gesneden
- 250 gram wortel in blokjes gesneden
- 100 gram sperziebonen getopt en in 1 cm stukjes
- 100 gram doperwten
- 3 handjes boerenkool
- 1 blik kikkererwten schoongespoeld en uitgelekt
- 1 blik cannellinibonen schoongespoeld en uitgelekt
- 1 blik kokosmelk
- 1 ui in halve ringen
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 stuk 3 cm gember geraspt
- 800 milliliter groentebouillon
- 1 theelepel kurkuma
- 2 eetlepel olijfolie
- zout en peper naar smaak
- verse peterselie gehakt
- 200 gram udon noodles voorgekookt
Instructies
- In een pan alvast olie verwarmen. Ui, knoflook en gember aanfruiten. Roer af en toe.
- Als de ui begin te kleuren doe je kurkuma erbij, 1 minuutje meebakken. Kikkererwten mogen erbij. Kruid met zout en peper. Het bakken van de kikkererwten duurt ongeveer 10 minuutjes, roer regelmatig, ze mogen krokant worden. De kikkererwten kunnen gaan poffen, dit geeft kleine knalletjes. Je mag ongeveer een kwart uit de pan halen en zet apart in een schaaltje.
- De zoete aardappel, cannellini bonen en wortel mogen erbij. 10 minuten tot ze beetgaar zijn. Een beetje water mag als je denkt dat ze aan gaan bakken.
- De bouillon en kokosmelk erbij. Breng aan de kook, laat de soep 20 minuten koken, nu mogen ook de sperziebonen en doperwtjes erbij. Laat nog 5 minuten koken.
- Boerenkool mag erbij Heeft ie nog wat zout of peper nodig? Proef even. Zet je staafmixer in de soep en blend ongeveer de helft. Doe de Udon noodles erbij en warm nog even door.
- Serveer met de extra kikkererwten die je opzij hebt gezet en de peterselie. Eet smakelijk!
Heb je deze heerlijke Kokosroomsoep met Udon noodles gemaakt? Laat het ons dan weten.
Deel dit lekkere recept gerust met al je vrienden op social media.
Volg je ons al op YouTube?