Ongewenst gedrag bij de kat: In veel huishoudens zijn katten geliefde huisdieren. Ze brengen vreugde, gezelschap en warmte in ons leven. Maar soms vertonen zelfs de grootste braveriken, toch ongewenst gedrag. Schijn bedriegt zoals dat genoemd wordt.
Denk bijvoorbeeld aan krabben aan meubels, springen op het aanrecht, schooien, krabben/bijten, kabels kapot kauwen (gevaarlijk) of ander materiaal stuk maken. Dit gedrag kan natuurlijk heel frustrerend zijn. Ken jij dit ook?
Gelukkig is er hoop. Ongewenst gedrag bij katten kan je namelijk trainen. Echt afleren is misschien een groot woord. Maar met wat oefeningen kom je heel ver. Vervolgens kan dit weer worden vervangen door gewenst gedrag.
Onthoud daarbij wel goed dat katten geen honden zijn. Dat wilt zeggen dat de klus om bepaald gedrag om te buigen, best pittig kan zijn met katten. Dit gaat bij honden namelijk allemaal wat vlotter,want ze luisteren beter. Katten zijn meer geneigd hierin hun eigen plannetje te trekken. Het zijn maar koppige mormels soms, maar we houden wel van ze. Ze hebben maar geluk dat ze zo schattig zijn.
Besef ook dat je zeker niet de enige bent die hier last van heeft. Eigenlijk kent ieder kattenbaasje deze struggle. Niemand is perfect en zo ook katten niet. Maar dat neemt natuurlijk ook zeker niet weg dat ongewenst gedrag te trainen valt. Vandaar dat we in dit artikel ons gaan focussen op het afleren van ongewenst gedrag bij katten.
Wat hebben katten nodig?
Het meeste ongewenste gedrag dat katten vertonen, komt voort uit handelingen die voor hun nodig zijn om te doen. Dat klinkt misschien op het eerste gezicht wat vreemd. Maar er zit een hele duidelijke verklaring achter. Dit zijn namelijk natuurlijke behoeftes. Het is aan jou om de kat hierin vervolgens te begeleiden, zodat jij en je kat beide op jullie gemak zijn.
Katten hebben het nodig om ergens aan te krabben. Daarom is het belangrijk om een passende krabpaal voor je kat aan te schaffen. Hierdoor voorkom je dat hij/zij aan meubels of behang krabt. Door zo’n krabpaal biedt je de kat een goed alternatief. Zorg wel dat je een goede krabpaal hebt. Niet te wiebelig of te klein voor je kat. Anders gaat hij/zij er waarschijnlijk geen gebruik van maken. Dus dan je alsnog niet van je probleem af. Schaf daarom nogmaals een goede krabpaal speciaal voor jouw kat aan.
Een ander voorbeeld is dat katten graag ergens tegenop springen. Dat kan dan bijvoorbeeld de eettafel of het aanrecht zijn. Sommige baasjes vinden dit heel terecht niet hygiënisch en willen dit dus liever niet. Hoe kun je dit obstakel ombuigen?
Dit doe je door hierin wederom een alternatief te bieden. Dus door bijvoorbeeld plankjes aan de muur te hangen. Ook kun je zo’n grote krabpaal aanschaffen, waar ze op kunnen klimmen. Deze voorwerpen kunnen erg behulpzaam zijn.
Krabben en bijten
Iets wat heel vaak voorkomt, zijn katten die krabben en/of bijten. Dit zowel bij voorwerpen als bij mensen. Nu hebben we eigenlijk het krabben al grotendeels behandeld en wat je daar tegen kan doen. Maar dit gedrag kan extra problematisch worden, als het krabben ook bij mensen gedaan wordt. Hetzelfde geldt voor bijten natuurlijk.
Vandaar dat het zeker nodig is om speeltjes voor de kat in huis te hebben. Ook is het belangrijk dat je daadwerkelijk met je kat hiermee speelt. Dit zodat je kat hierin zijn/haar behoeftes kwijt kan en zo lekker kan jagen.
Een grote fout die vele baasjes begaan, is het gebruiken van je eigen handen als speeltje. Doe dit daarom ook absoluut niet. Hierdoor denkt je kat namelijk dat jouw hand ook een speeltje is als het ware. En daardoor creëer je weer dat je kat het normaal vind om jou en anderen aan te vallen.
Dat is niet helemaal de bedoeling, toch? Voorkom daarom zeker dat je je eigen ledematen gebruikt als speelgoed. Dit kan namelijk al heel wat schelen wat betreft het krabben en bijten bij mensen.
Ten slotte kunnen katten ook zeker bijten op ongewenste voorwerpen. Denk bijvoorbeeld aan meubels. Maar vooral op kabels is ook nog eens gevaarlijk.
Hiervoor kun je kabelbeschermers gebruiken. Deze hebben een bittere smaak en dat vinden katten niet lekker. Hierdoor wordt het kauwen op kabels niet meer aantrekkelijk gemaakt voor de kat. Dus dat kan een goede optie zijn om er van af te komen.
Nog een optie is om bepaalde kabels zoals opladers en dergelijke, ergens op te ruimen. Het is overigens zeker begrijpelijk dat niet alle kabels opgeruimd kunnen worden. Gebruik daarom een speeltje om de kat hiervan af te leiden.
Met alleen ”foei” kom je er met katten er vaak niet. Vandaar dat het cruciaal is om meer moeite er in te steken om je kat te kunnen trainen. Hierdoor zal je kat namelijk niet meer zo snel in kabels gaan bijten.
Schooien
Een ander veelvoorkomend gedragspatroon bij katten is schooien. Katten kunnen op verschillende manieren dit doen. Bijvoorbeeld door te miauwen, rond je voeten draaien, of zelfs proberen voedsel van je bord te stelen.
Hoewel het schooien van katten soms schattig lijkt, kan het vervelend en ongewenst gedrag worden. Met name als het leidt tot bedelgedrag. Om het schooien af te leren, is het belangrijk om consequent te zijn in het negeren van dit gedrag.
Het is verleidelijk om zo nu en dan toe te geven aan je kat. Maar door dit gedrag te belonen, versterk je het juist. Bied in plaats daarvan alternatieve vormen. Afleiden kan al heel wat doen. Denk aan speeltjes om de aandacht van je kat te verleggen. Door consequent te zijn en geen aandacht te schenken aan het schooigedrag, zal je kat uiteindelijk leren dat het schooien geen gewenste reactie oplevert en zal het gedrag afnemen.
Een kat straffen, helpt dat?
Nee, het werkt niet om je kat te straffen. Het is begrijpelijk dat je het misschien denkt. Maar eigenlijk doet het niks. Je kan je kat bijvoorbeeld voor straf op de gang zetten of achter hem/haar aan met de plantenspuit. Echter zal dit op lange termijn niks opleveren.
Nogmaals zijn katten heel anders dan honden. Een hond kan een corrigerende tik vaak begrijpen. Terwijl een kat vaak vrolijk weer verder gaat. Laten we stellen dat een hond zoiets sneller door heeft. Maar helaas werkt dit bij katten zeer averechts. Het enige wat je bij de kat creëert, is angst en stress. Dus wat helpt dan wel?
Belonen
In plaats van straf is het beter om positieve trainingsmethoden te gebruiken, gebaseerd op beloning en positieve versterking. Beloon gewenst gedrag met liefde, aandacht, speeltijd en traktaties. Dit stimuleert je kat om gewenst gedrag te herhalen.
Als je te maken hebt met ongewenst gedrag bij je kat, is het raadplegen van een dierenarts of een gedragsspecialist de beste aanpak. Ze kunnen je helpen de onderliggende oorzaken van het gedrag te begrijpen.