Ratatouille is een heerlijk gerecht, die veel bekendheid heeft gekregen door de gelijknamige film. Waarin rat Remi de lekkerste maaltijden kookt in een Frans restaurant.
Ratatouille, een Klassieker uit de Franse keuken
Ratatouille is een kleurrijk, smaakvol gerecht afkomstig uit de Provence in Zuid-Frankrijk. Het is een ware ode aan verse groenten en eenvoud. Met zijn rijke smaken en gezonde ingrediënten heeft dit traditionele gerecht zijn weg naar harten en keukens over de hele wereld gevonden.
Een symfonie van smaken
Het geheim van een goede ratatouille zit in de combinatie van seizoensgebonden groenten. Traditioneel worden tomaten, courgette, aubergine en paprika langzaam gestoofd met ui, knoflook, olijfolie en Provençaalse kruiden zoals tijm en rozemarijn. Deze mix zorgt voor een harmonieus samenspel van smaken, waar elke hap je meeneemt naar de zonovergoten Franse kust.
Ratatouille lekker en veelzijdig
Ratatouille ziet er niet alleen heel erg mooi uit. Het is ook een gerecht dat heel goed in de vegan keuken past. Je kunt het gerecht zowel warm als koud eten. Wist je dat je het zelfs als een vulling voor een wrap of quiche kunt gebruiken.
Een gezonde keuze
Door de verschillende soorten groentes is dit gerecht een gezonde keuze. Het is rijk aan vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten De natuurlijke zoetheid van de groenten wordt versterkt door het langzame stoven, zonder dat er zware sauzen voor nodig zijn.

Ratatouille
Ingredients
- 1 aubergine
- 1 courgette
- 1 rode paprika
- 1 groene paprika
- 1 gele ui
- 1 teentje knoflook
- 4 tomaten
- 1 tl oregano
- 1 tl tijm
- 2 tl rozemarijn
- olijfolie
- zout en peper
Instructions
- Verhit een scheutje olijfolie in een grote pan.
- Snijd ondertussen de knoflook en ui in kleine stukjes en voeg toe wanneer de olie heet is.
- Snijd de aubergine en courgette in plakjes en de tomaten en paprika’s in blokjes.
- Voeg de paprika’s, aubergine en courgette toe aan de pan als de ui en knoflook zacht zijn.
- Voeg de tomaten, oregano, tijm en rozemarijn toe als de groenten een kleurtje hebben.
- Doe een deksel op de pan en laat zo’n 20 minuten pruttelen.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Serveer eventueel met rijst, quinoa of brood naar keuze.
Nutrition
Hoewel de klassieke bereiding tijdloos is, kun je met ratatouille ook eindeloos variëren. Voeg bijvoorbeeld kikkererwten toe voor extra eiwitten of gebruik het als topping op een knapperige ciabatta met een vleugje balsamico.