World Vegan Day, doe jij ook mee?

World Vegan Day

Vandaag is het World Vegan Day! Ook dit jaar is er weer een forse groei in veganisten. Dit merk je ook in de winkels. Elk jaar komen er vele plantaardige alternatieven bij. De schappen met veganistische producten in de supermarkten zijn enorm gegroeid.

Veganist, vegetariër, flexitariër en … wat is het eigenlijk?

Veganist, veganisten gebruiken helemaal geen dierlijke producten. Flexitariër, vegetariër, pescetariër, klimatariër. Dit zijn allemaal namen om aan te geven om minder vlees of dierlijke producten te eten beweegredenen zijn meestal, het dierenleed, gezondheid en de aarde. Er is nogal veel verwarring over deze termen. Eet een vegetariër nu wel of geen vis? Het antwoord is nee. In dit artikel leggen we je al deze termen uit.

Veganist

Veganisme is meer dan alleen plantaardig eten. Het is echt een levensstijl. Veganisten zijn tegen het gebruik en misbruik van dieren. En proberen dit op alle mogelijke manieren te vermijden. Geen dierlijke kleding, wol, leer, dons zijn hier enkele voorbeelden van. Maar bezoeken ook geen circus met dieren of dierentuinen bijvoorbeeld. Geen gebruik van dierlijke ingrediënten in hun cosmetica etc.. En dierlijke producten zijn ook helemaal niet nodig.

Wat is een vegetariër

Zelf ben ik jaren vegetariër geweest en dacht echt dat ik goed bezig was. Ik ben vegetariër geworden omdat ik het dierenleed heel erg vind. Nu ik veganist ben, weet ik hoeveel leed er achter b.v. melk of eieren zitten. Een vegetariër eet geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Ze eten wel dierlijke producten zoals melk, ei en maken ook gebruik van dierlijke producten zoals bijvoorbeeld leer, wol en dons.

  • Een vegetariër eet geen
  • Vlees
  • Gevogelte
  • Vis, week- en schaaldieren
  • andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.

Kaas is niet perse vegetarisch

Veel mensen denken dat kaas vegetarisch is. Dit is echter niet zo. In kaas zit stremsel (lebferment) dit is afkomstig uit de maag van een dode kalf. Er zijn steeds meer kazen die geen stermsel gebruiken, maar wel melk. Deze kaas is wel vegetarisch. Er zijn ook heel veel lekkere veganistische kazen.

pescotariër en pollotariër

Er is er nogal wat verwarring met mensen die denken dat een vegetariër wel vis eet. Dat komt ook omdat veel vegetariërs zich vegetarisch noemen en dan wel vis eten. Je bent dan geen vegetariër maar een pescotariër. Dan heb je ook mensen die gevogelte eten noemen zich ook soms vegetariër, maar de correcte term hiervoor is pollotariër.

Wat is een flexitariër?

Het eten van vlees zit erg ingebed in onze eetcultuur. Veel mensen vinden het lastig om het stukje vlees te laten staan. Daarom is de term flexitariër een aantal jaar geleden in het leven geroepen. Een flexitariër eet minimaal 1 dag per week en meestal nog vaker, helemaal geen vlees, vis, vleeswaren of andere vleessnacks. De meeste Nederlanders die alles eters zijn eten flexitarisch. Dit is zeker al een stap in de goede richting.

World Vegan Day, een dag helemaal plantaardig eten.

Eet jij nog niet veganistisch dan dagen we je graag uit om vandaag eens een hele dag plantaardig te gaan eten Op onze website kun je genoeg lekkers vinden.

De voordelen van een plantaardige levensstijl

Plantaardige levensstijl heeft vele voordelen. Zo bevatten groenten, kruiden en fruit. Veel vezels, vitamine en mineralen. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering en mineralen verlagen de kans op hart- en vaatziekten. Dit zijn zomaar enkele voorbeelden. Daarnaast is plantaardig eten minder belastend voor het milieu.

Veganist worden?

Doe dit in stapjes, vervang boter voor vegan boter en probeer eens plantaardige slagroom. Zo kun je alles in stappen vervangen. Er zijn heel veel soorten vleesvervangers en je kunt ze ook heel goed zelf maken. Peulvruchten zijn enorme goede vleesvervangers en geven een langdurig voldaan gevoel. Eet meer salades bij je maaltijden. Na een poosje merk je dat je je veel fitter en energieker voelt. Je immuunsysteem krijgt een boost en je eet bewuster. Het milieu en de dieren zullen je dankbaar zijn!

Happy World Vegan Day

Heb jij onze toffe vegan E-books al gezien?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.