Wormen bij je huisdier

Wormen bij je huisdier, wat kun je er tegen doen?

Regelmatig beantwoord dierenarts Nanda van de Weerd voor ons een aantal vragen over een bepaald onderwerp. Deze keer geeft Nanda antwoord op al onze vragen over wormen bij onze huisdieren.

Wat zijn wormen bij je huisdier precies?

Wormen bij honden en katten zijn parasieten die schade toebrengen aan de weefsels van honden en katten. Je hebt verschillende soorten wormen. Rondwormen, Haakwormen en Lintwormen. En ze leven op verschillende plekken in het lichaam van het dier.

Is dit gevaarlijk?

Dat hangt af van de plek waar de wormen leven. De meeste wormen hebben een levenscyclus waarbij de baby-stadia in de darmen geboren worden uit een eitje en daarna in hun verschillende levensstadia door de darmwand heen gaan, via de bloedvaten, naar de longen. Vanuit de longen hoest de hond of kat ze weer op en slikt ze weer door zodat ze weer in de darmen komen. Daar maken ze eitjes die met de ontlasting uitgepoept worden en zo een ander dier kunnen besmetten. Alleen wanneer er veel van deze wormen in de darm zitten kunnen ze behoorlijke schade maken. Maar zitten er een stuk of 3 dan hebben dieren daar niet heel veel last van. Ze maken wel schade, maar niet in een extreme mate dat een hond of kat daar ziek van wordt. Maar ook heb je de hartworm die voornamelijk opgelopen wordt wanneer een hond in de Zuid Europese landen komt. Deze worm gaat in het hart leven en in de bloedvaten die naar het hart toe lopen. Je kunt je voorstellen dat dat veel meer kwaad kan dan een worm in je darm. Hartworm moet dan ook ten alle tijden voorkomen worden.

Welke dieren moeten ontwormt worden?

Niets moet natuurlijk. Het is geen wettelijke verplichting. Maar het is verstandig om je huisdieren met enige regelmaat te ontwormen. Met name dieren die buiten komen lopen meer kans op een besmetting met wormen. Zeker als er kinderen in de omgeving van de hond of kat leven dan is het beter om de hond of kat te ontwormen.

Hoe vaak kun je een dier het beste ontwormen? Zit er dan ook verschil in dier en leeftijd?

Pups adviseren we te ontwormen op een leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Vervolgens elke maand totdat ze 6 maanden oud zijn. Vanaf dat moment tot aan hun dood adviseren we ze elke 3 maanden te ontwormen. Kittens hebben een iets ander ontwormings-schema. Bij hen adviseren we ze te ontwormen op een leeftijd 3, 5 en 7 weken en vervolgens elke maand totdat ze 6 maanden oud zijn. Vanaf dat moment tot aan hun dood adviseren we ze elke 3 maanden te ontwormen. Bij kittens is het dus iets later dat ze de eerste ontworming krijgen. Dit komt omdat zij geen wormen via de placenta binnen krijgen als ze nog in de baarmoeder zitten en pups wel.

Als je huisdier wormen heeft, kun je dit dan zien?

Nee. Je ziet meestal de wormen niet. Wormen leven in de meeste gevallen in de darm en komen in principe niet levend naar buiten. De dode of stervende wormen zitten midden in de ontlasting en zie je dus ook niet. Tenzij je elke drol van je hond of kat zorgvuldig inspecteert. Pas als een hond of kat zeer veel wormen in zijn darmen heeft zitten zul je ze zien zitten in de ontlasting.

Wel kun je bij een pup of kitten soms een heel bolle buik zien, wat een indicatie kan zijn dat hij veel wormen in zijn buikje heeft zitten. En bij katten komt er ook een worm voor die in de maag leeft. Spuugt een kat een keer, dan kunnen er ook wormen met het braaksel meekomen. Smerig detail: ze bewegen dan ook nog …

Als je op vakantie geweest bent naar het buitenland, moet je dan extra ontwormen?

Dat ligt aan het land waar je hond of kat geweest is. Met name in de Zuid Europese landen is het zeer verstandig om preventief een wormenbesmetting tegen te gaan, maar ook om achteraf nog enkele keren te ontwormen. Het beste kun je een dierenarts om advies vragen wat in jullie geval een verstandig schema is om te ontwormen. Je kunt bijvoorbeeld via onze website een whatsapp bericht sturen met je vraag. Hoe je dat kunt doen en wat de kosten ervoor zijn lees je op de website van Dierenkliniek Online. Maar je eigen dierenarts kan je dit ook ongetwijfeld vertellen.

In sommige landen zijn ze ook bang voor een besmetting met de vossenlintworm. Deze kan zeer nare gevolgen hebben voor zowel honden, katten en mensen. In sommige landen is het dan ook verplicht om je hond of kat door een dierenarts te laten ontwormen voordat ze dat land in mogen. Zo hopen ze de verspreiding van die lintworm tegen te gaan.

Zijn de wormen bij een poes hetzelfde als bij een hond?

In principe hebben de meeste dieren hun eigen wormen. Wel zijn honden en katten soms een tussengastheer in een cyclus voor een andere eindgastheer. En dan kunnen ze wel dezelfde wormen hebben. Maar de meeste wormen zijn specifiek voor de hond of voor de kat. De meest voorkomende lintworm bij honden en katten is dan weer dezelfde bij beide diersoorten.

Is het besmettelijk voor andere dieren?

Ja. Maar dat hangt wel een beetje af van welke soort worm er speelt. De ene worm wordt sneller overgedragen dan de andere.

Kan de mens ook ziek worden van deze wormen?

Ja, met name kinderen kunnen makkelijk besmet worden met wormen omdat zij iets minder letten op hygiëne. En voor zover ik het begrepen heb zijn sommige vormen van astma bij kinderen veroorzaakt door een wormbesmetting. Maar ik ben geen mensen-arts dus ik kan dit verkeerd hebben.

Kun je wormen bij je huisdier voorkomen?

Dat hangt van de manier van besmetting af. Hartworm krijg je bijvoorbeeld via zandvliegjes die je hond of kat steken. Als je een middel tegen zandvliegjes gebruikt op je hond of kat dan is de kans groot dat je de wormen-infectie voorkomt. De meeste lintwormen bij honden en katten worden weer via vlooien overgedragen. Dus voorkom je een vlooienbesmetting door een goede anti-vlooien behandeling, dan voorkom je ook een lintworm-infectie. Maar de meest voorkomende wormen bij honden en katten zijn nog altijd de darm-wormen. En die krijgen ze binnen door buiten iets van de grond op te eten waarop een eitje zit. Bijvoorbeeld gras dat besmet is met een wormen-eitje. Dat kun je nauwelijks voorkomen.

Heb je nog andere tips?

Zeker, wanneer je liever je hond of kat niet steeds wil ontwormen, dan kun je ook laten onderzoeken of je hond of kat een wormen besmetting heeft. Je kunt dan wat ontlasting inleveren bij je dierenarts en deze kan de ontlasting onderzoeken op wormen-eieren. Als die er zijn dan heeft je hond of kat wormen in zijn darmen. Vraag dit even na bij je eigen dierenarts. Niet allemaal willen ze dit doen. Daarnaast is het geen goedkope manier. Waar een ontworming ongeveer 5 euro kost per keer kost een ontlasting onderzoek vaak 35 tot 50 euro. Maar het is wel een stuk gezonder voor je huisdier en het milieu.

Wil je nog meer informatie over wormen bij de hond en kat? Dat kun je vinden op onze pagina over wormen.

Dit is ook interessant om te lezen: