5 tips om het waterverbruik te verminderen in de badkamer

tips om te besparen in de douche, korter douchen.

De badkamer is een plek in het huis die we intensief gebruiken. Zeker als je jonge kinderen hebt. Het meeste van het water wat we gebruiken is in de badkamer. Voor een lekkere ontspannend bad, een verfrissende douche beurt of een bezoekje aan het toilet. Met een paar slimme trucjes kun jij dit waterverbruik verminderen, goed voor het milieu en jouw portemonnee

Kies voor een lekkere douche in plaats van voor een warm bad

Een warm bad is voor veel mensen de ultieme manier om te ontspannen na een drukke dag. Even alles helemaal loslaten in het water. Dit kan ook onder de douche, ontspannen van top tot teen. De meeste baden worden per keer gevuld met maar liefst 120 liter water! Hiermee verbruik je maar liefst drie keer zoveel water en energie als met een lekkere warme douche.

Korter douchen bespaart energie en geld

Korter douchen zorgt voor een aanzienlijke en eenvoudige vermindering van jouw ecologische voetafdruk. 5 minuten douchen is het advies. Neem een leuke douchetimer die je helpt herinneren om maximaal 5 minuten te douchen. Let er maar eens op hoe lang jij onder de douche staat. De gemiddelde douche tijd in Nederland ligt op 9 minuten. Dat is op jaarbasis ruim 15.000 liter aan warm water en 60 m3 gas (samen € 70, prijspeil 2020). En jou houdt op jaarbasis ook nog eens veel meer tijd over ;-).

Waterbesparende kraan of douchekop

Een waterbesparende douchekop heeft een ingebouwde begrenzer die ervoor zorgt dat er maar een bepaalde hoeveelheid water doorstroomt. Zelf merk je er niets van dat er minder water door stroomt. Dat komt omdat er een andere lucht wordt toegevoegd aan de water straal. Het water is hierdoor voller en dikker. Ook zijn er douchekoppen die water vernevelen, waardoor het lijkt alsof er een enorme hoeveelheid water over je lichaam stroomt. Gebruik jij nog geen waterbesparende douchekop? Dan is dit wel een aanrader! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jezelf. Een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent op water en energiegebruik ten opzichte van een standaard douchekop. En als je een regendouche (extra grote douchekop) inruilt voor een spaardouchekop, bespaar je zelfs 60 procent!

Wil je weten hoeveel water je douche gebruikt? Zet dan de douche aan en houd (als het water op douchetemperatuur is) er één minuut lang een emmer onder. Zit er na een minuut 7 liter water in of meer? Dan kan het zuiniger!

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan bespaar je water en energie tegelijkertijd. Een thermostatische douchemengkraan zorgt dat je douchewater snel op de juiste temperatuur komt en blijft tijdens het douchen. Dat is niet alleen heel erg fijn … Het bespaart ook veel water en gas per jaar. De kraan zet je op de gewenste temperatuur en zo hoef je niet elke keer te zoeken naar de juiste temperatuur. Op deze manier verspil je geen water aan het afstellen van de gewenste temperatuur. De kraan zoekt automatisch de juiste mengverhouding tussen warm en koud water. Bovendien heeft de kraan een temperatuurbegrenzer, wat ideaal is als je kleine kinderen in huis hebt.

Verbruik minder met een waterbesparend toilet

Een waterbesparend toilet is beter voor het milieu, jezelf en je portemonnee. Na een toiletbezoek druk je snel op de grote knop om het toilet grondig door te spoelen. Hierbij gebruik je ongeveer 6 liter water. Als je een toilet neemt zonder spoelrand bijvoorbeeld, is dit niet alleen veel hygiënischer en makkelijker schoon te maken! Combineer het toilet met een dubbel bedieningspaneel. Dit bestaat uit een keuzeknop voor een kleine of grote spoeling (3 en 6 liter). De kleine spoeling is in de meeste gevallen ruim voldoende. Hierdoor bespaar je veel water.

Dit is ook leuk om te lezen:

Als je dit artikel goed vind …Help mij dan dit te verspreiden door het te delen met andere mensen. Dit kan o.a. door middel van de social media knoppen. Ik vind het ook altijd fijn als je een reactie achterlaat.

Leave a Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *