Pigmentvlekken, wat is het nu eigenlijk precies? En hoe ontstaan ze en wat kun je er tegen doen?
Pigmentvlekken wat zijn het?
Wat zijn pigmentvlekken eigenlijk? Het zijn plekjes op de huid met teveel melanine, het stofje dat kleur geeft. Deze vlekjes ontstaan wanneer melanine enthousiast wordt aangemaakt door huidcellen genaamd melanocyten. Ze kunnen ontstaan door blootstelling aan de zon, waardoor de huid reageert met extra melanineproductie. Maar ook genetica en ouderdom kunnen een rol spelen. Gelukkig zijn er oplossingen: crèmes en behandelingen kunnen helpen de pigmentatie te verminderen. Het is belangrijk om zonbescherming te gebruiken om nieuwe vlekjes te voorkomen.
Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen?
Pigmentvlekken, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Ze ontstaan door een overproductie van melanine in bepaalde delen van de huid. Melanine is het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, ogen en haar. Het is een natuurlijke bescherming van het lichaam tegen de zon. Door de huid goed te beschermen met een goede zonnebrandcrème.
De zon
De zon speelt een cruciale rol bij het ontstaan van pigmentvlekken. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan de zon, reageren de melanocyten op de ultraviolette (UV) straling door meer melanine te produceren. Dit is eigenlijk een natuurlijke verdedigingsreactie van je huid om zichzelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon.
Echter, in sommige gevallen kunnen de melanocyten overactief worden en te veel melanine produceren, wat resulteert in donkere vlekken op de huid. Dit kan gebeuren om verschillende redenen, waaronder:
Overmatige blootstelling aan de zon
Langdurige blootstelling aan de zon zonder adequate bescherming kan leiden tot een ophoping van melanine op bepaalde delen van de huid, vooral op gebieden die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de armen en de rug van de handen.
Zonnebrand
Ernstige zonnebrand kan de melanocyten beschadigen, wat kan leiden tot de vorming van donkere vlekken na herstel van de verbranding.
Ouderdom
Naarmate we ouder worden, neemt de natuurlijke capaciteit van onze huid om zich te beschermen tegen UV-straling af. Dit kan leiden tot de ontwikkeling van ouderdomsvlekken, ook wel bekend als levervlekken of lentigo.
Hormonale veranderingen
Zwangerschap, anticonceptiepillen en hormoonvervangende therapie kunnen leiden tot hormonale schommelingen die pigmentvlekken kunnen veroorzaken, zoals melasma (zwangerschapsmasker).
Zo voorkom je pigmentvlekken
Om pigmentvlekken te voorkomen, is het belangrijk om je huid te beschermen tegen overmatige blootstelling aan de zon. Dit betekent het gebruik van zonnebrandcrème, beschermende kleding en het vermijden van zonnebaden en zonnebanken al helemaal!
Enkele vegan zonnebrandcremes:
- Sun cream SPF 30 Loveli
- INCIA 100% natuurlijk SPF 50 zonnebrandcrème
- Dr. Ceuracle Cica Regen vegan Sun