Slaaphygiëne, wat is het?

Slaaphygiëne: Vele mensen hebben moeite met het op pijl houden van hun slaapritme. Dit heeft met verschillende oorzaken te maken. De ene raakt s’ nachts te lang afgeleid door apps op de telefoon. Terwijl de ander kampt met een overprikkelde brein of een slaapstoornis. Heb jij hier ook last van en wil je hier iets aan doen? Begin dan met het werken aan een goede slaaphygiëne.

Jouw slaaphygiëne verwijst naar alles wat jij doet, voordat je naar bed gaat. Dit zegt namelijk veel over de gezondheid en regelmaat van jouw slaappatroon. Eigenlijk komt op hetzelfde neer als jouw avondroutine. Het heeft alles te maken met wat jij in de tussen de avond en voor het slapengaan uitvoert.

Wanneer jouw slaaphygiëne niet goed genoeg is, loop je meer kans op een verstoorde nachtrust. Hierdoor kunnen er vervolgens mentale of fysieke klachten optreden. Vandaar dat slaaphygiëne een belangrijke rol speelt.

Dit wordt heel vaak over het hoofd gezien. Maar een goede balans op gebied van slaaphygiëne, kan een effectieve boost geven aan jouw slaaptekort en/of slaapritme. Wellicht zal dit jou ook helpen.

Wat zijn de gevolgen van een gebrekkige slaaproutine?

De gevolgen van een gebrekkige slaaproutine, kunnen nog wel eens voor wat problemen zorgen. Vooral in je dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan concentratieproblemen, vergeetachtigheid, stemmingswisselingen en een verhoogd stressniveau. Al deze aspecten kunnen uiteraard sneller leiden naar ongevallen. Maar ook risico op fysieke aandoeningen worden verhoogd. Dan spreken we over diabetes, hartaandoeningen en obesitas.

Als je eens een nachtje slecht slaapt, dan zouden er niet meteen alarmbellen af moeten gaan. Dat kan namelijk wel eens gebeuren en dan ben je even een dagje chagrijnig. Maar wanneer dit continu het geval is, is dat op langere termijn niet goed voor je.

Overmatig gebruik van schermapparaten

We doen dit waarschijnlijk allemaal voor het slapengaan. Lekker op de bank voor de buis, spelletjes doen op de tablet of nog heel even dat YouTube filmpje kijken op de telefoon. Noem het maar op.

Deze apparaten bieden uiteraard allerlei manieren om te ontspannen. Echter heeft dit een negatief effect op jouw slaapkwaliteit. Al helemaal als je te lang bezig blijft op één van deze apparaten.

Schermapparatuur straalt het zogenoemde ”blauwe licht” uit. Hierdoor wordt de productie van het slaaphormoon melatonine getriggerd en onderdrukt. Op die manier is het vervolgens lastig om in slaap te vallen. En dat kan weer leiden tot een verstoord slaappatroon, vertraagde bedtijden en een kortere slaapduur.

Bovendien kan het blootstellen aan informatieve of stimulerende content de geest alert houden. Met name vlak voor het slapengaan. Hierdoor wordt het lastig om tot rust te komen en in slaap te vallen.

Wanneer dit voor jou herkenbaar klinkt, is het verstandig om jezelf hierin enigszins te trainen. Dat wilt niet zeggen dat je alle schermapparaten de hele avond moet vermijden. Maar zorg er in ieder geval voor dat je dit na een bepaald tijdstip vermindert. Hoe verleidelijk deze apparaten ook zijn. Uiteindelijk is een goede nachtrust belangrijker. Het is daarom raadzaam om ten minste een uur voor het slapengaan de schermtijd te beperken.

Voeding

Qua voeding is het belangrijk om suikerhoudende producten te vermijden. Doe dit minstens een uur voor het slapengaan. Suiker zorgt namelijk voor een energie boost. Dat maakt het natuurlijk een stuk lastiger om in slaap te vallen. Hetzelfde geldt voor cafeïne. Denk koffie, cola en energie drankjes.

Beweging

Bewegen voor het slapengaan, kan ook een goede invloed creëren op jouw slaaphygiëne. Het is overigens niet meteen aan te raden om te gaan sporten. Dit aangezien te veel intensieve lichaamsbeweging de opwinding weer kan verhogen. Kortom, je bouwt daardoor energie op. Dat kan het weer moeilijker maken om in slaap te vallen. Al helemaal wanneer je besluit kort voor het slapengaan te sporten.

Een simpele struin door je woonwijk daarentegen, kan helpen om even goed tot rust te komen in de buitenlucht. Het biedt ontspannende inspanning, waardoor je op een comfortabele manier slaperig kan worden. Daarnaast kan een korte wandeling helpen om de lichaamstemperatuur te verlagen. Dit kan het inslaapproces makkelijker maken. Het lichaam koelt natuurlijk af na lichamelijke activiteit, wat gunstig kan zijn voor het initiëren van de slaap. En de overgang van buiten naar een heerlijk warm bed, geeft ten slotte een prettig gevoel. Lekker warm onder de wol.

Probeer overdag niet te dutten

Hoewel het soms wel even lekker kan zijn, is het niet verstandig om overdag urenlang te dutten. Op die manier kan je je slaapritme wat ontregelen. Dat kan leiden tot een verminderde slaapdrang, waardoor de behoefte aan een volledige nachtrust afneemt.

Het vermijden van dutjes overdag, kan helpen om de slaapbehoefte ’s nachts te vergroten. Hierdoor is het vervolgens gemakkelijker om voldoende nachtrust te creëren.

Wanneer het nemen van een dutje onvermijdelijk is, is het beter om het dutje vroeg in de middag te doen. Dit om te voorkomen dat het de slaapkwaliteit ’s nachts beïnvloedt.

Het creëren van een regelmatig slaapschema, kan bovendien helpen om een gezond slaappatroon te behouden. Daarom zal je die middagdutjes uiteindelijk niet meer nodig hebben.

Creëer een ontspannende bedtijdroutine

Om jezelf even extra rust te geven voor het slapengaan, werkt een ontspannende bedtijdroutine heel goed. Dit kun jij geheel indelen zoals jij dat wilt. Als het je maar in de slaapstemming brengt.

Denk hierbij aan het lezen van een boek, gezichtsmaskers, mediteren of het nemen van een warm bad. Deze bezigheden kunnen allemaal helpen om de spanning van de dag los te laten. Ook kan het jouw een moment van ontspanning bieden. Vervolgens resulteert dat uiteindelijk in slaperigheid. Leg daarom maximaal een uur voor je naar bed gaat, je zorgen opzij en geniet van een heerlijk ontspanmoment voor jezelf.

Welterusten, slaaplekker

Hopelijk heeft dit je geholpen om je slaaphygiëne een opkikker te geven, waardoor jij gemakkelijker in dromenland kunt arriveren. En dat je vol energie weer wakker kunt worden om je nieuwe dag te starten.

Wanneer je kampt met een slaapprobleem en niks daarbij helpt, is het verstandig om hiermee naar de huisarts te gaan. Weet dat je hier niet de enige in bent. Er zijn echt heel veel mensen die om verschillende redenen niet goed kunnen slapen. Gelukkig zijn er effectieve behandelingen die specifiek gericht zijn op het aanpakken van complexe slaapproblemen.

Een hele fijne nachtrust toegewenst, allemaal!

Dit is ook leuk om te lezen: