Indiase vegan Dahl met linzen
Dahl, kan je ook schrijven als dal, daal, of dhal. voor mij is Dahl een nieuw gerecht, dit heerlijke gerecht komt uit de Indiase keuken. Dit vegan gerecht is vooral gemaakt van peulvruchten, zoals linzen, erwten of bonen. Zelf heb ik voor mijn Vegan Dahl linzen gebruikt.
Linzen, erwten en bonen zijn een perfecte vlees vervanger.
Vegan Dahl bereiding
Voor 4 personen
- 400 gram linzen
- rijst voor 4 personen
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- 3 stengels bleekselderij
- 150 gram doperwten
- 2 blikken gepelde tomaten (ik had zonder toegevoegde suikers)
- 5 wortels
- 2 tomaten
- 1 theelepel kerrie poeder
- 1 theelepel paprika poeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- peper en zout naar smaak toevoegen
Hoe maakte ik deze lekkere Vegan Dahl
Doe de linzen in een pan met water en laat ze ongeveer 10 a 25 minuten koken. De ene soort is sneller klaar dan de andere hou het dus even in de gaten. De linzen moeten nog wel structuur hebben. Zet ook gelijk de rijst op. Ondertussen snij je de uien en doe deze in een pan met olie en fruit ze vast. Ondertussen snij je de bleekselderij en voeg deze ook aan de pan toe. Ondertussen wel af en toe even goed roeren, daarna kunnen de uitgeperste teentjes knoflook er bij in. Samen met de kruiden kunnen de diepvries doperwten worden toegevoegd, daarna meteen weer alles goed roeren. Doe dan er dan één van de blikjes gepelde tomaten bij in en laat het nog even sudderen.
Saus
Voor de saus gebruik je de het andere blikje gepelde tomaten. Doe de inhoud van het blikje in een pannetje en doe daar de tomaten en gesneden wortelen bij in. Je kan er ook nog een teentje knoflook aan toevoegen, zelf heb ik dat niet gedaan. Wel heb ik een beetje zout en wat meer peper aan de saus toegevoegd. Na het koken, heb ik alles met een staafmixer gepureerd.
Als de linzen klaar zijn, dan kan je ze aan het groente mengsel toevoegen, even laten prutelen. Giet de rijst af, dit kan je dan aan het mengsel toevoegen of apart serveren.
De saus kan je ook of toevoegen of ook apart serveren.
Linzen eerst weken of gelijk koken?
Zelf kook ik de linzen altijd gelijk. Je mag ze ook eerst laten weken maar dat hoeft niet. Meer informatie over het bereiden van linzen kan je op deze website vinden.
Rijst
Welke rijst je bij de Indiase vegan Dahl met linzen wil eten, kan je gewoon zelf kiezen. Alleen raad ik wel aan om een voedzame rijst te kiezen. Witte rijst bevat nagenoeg geen voedingstoffen. Zelf heb ik deze keer voor een Pandan rijst met extra vezels gekozen, maar doe er ook wel eens zilvervlies of meergranen rijst bij. Dat is maar net wat jij lekker vind.
Maak jij ook wel eens Dahl?