Mie goreng: De keuken is er klaar voor en ik ook, we gaan weer wat bereiden. Iets nieuws creëren en met smaken spelen. Een guilty pleasure van mij is Masterchef kijken. Hobbykoks die je elke keer ziet groeien, ze verzinnen steeds iets nieuws. Soms krijgen ze dezelfde ingrediënten en toch maken ze totaal iets anders. En het ziet er altijd zo lekker uit en bij de opmaak doen ze enorm hun best om het er mooi uit te laten zien. Niet dat ik hun kan evenaren, maar ze inspiren mij wel enorm.
Goreng wat betekent dat?
Goreng betekent gebakken, het komt uit Indonesië. Als je nasi goreng eet is dat gebakken rijst. Wist je dat volgens een internet enquête nasi goreng op de tweede plaats werd gezet van meest geliefde gerechten? Door Nederlandse soldaten werd dit tijdens politieke acties op Java gegeten, daar kwamen ze in aanraking met nasi goreng. Zo kwam het via Chinees-Indische restaurants naar Nederland. De standaard gebakken rijst zoals het hier geserveerd wordt is met ei, ham en kroepoek. Echter hebben wij ook een heerlijl recept voor je van een Vegan nasi goreng. We hebben verschillende goreng recept op de site staan, gewoon omdat het heel erg lekker is. Deze mie goreng is dan ook onwijs lekker.
Mie goreng even proeven
De mie goreng ziet er zacht uit, het heeft een hele mooie kleur, gekleurd door de gochujangpasta en sojasaus. Het verse van de groenten en lente-uitjes. De mie die zacht en glanzend naar me lacht. De eerste hap is een hap vol structuren in mijn mond, dat is mijn eerste ingeving. De verschillende groenten merk ik daarna op en de saus geeft wat pittigs, maar het is niet over de top. Het zoete van de aardappel en ahornsiroop is een heerlijke tegenhanger, maar voor mij zijn de champignons hier zo prachtig in. Ze stelen in mijn beleving echt de show. De tempeh zorgt voor extra eiwitten en als zuigtabletten nemen ze alle saus op. Deze stukjes is de smaak nog intenser geworden. Ik heb ernaast wat vegan kroepoek genomen om erbij te eten. Die extra structuur, dat krokante dat is zo lekker. Maar dat mag je zelf gaan proberen, als je wilt natuurlijk.

Mie Goreng met groenten
Ingrediënten
- 100 gram tempeh in stukjes
- 1 zoete aardappel in blokjes
- 75 gram champignons in plakjes
- 50 gram geroosterde paprika in reepjes
- 300 gram noodles
- 2 eetlepel olie
- 1 rode ui gesnipperd
- 2 eetlepel verse gember geraspt
- 1 Spaans pepertje fijngesneden
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 eetlepel gochujang
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 theelepel sesamolie
- 1 theelepel mirin
- 1 theelepel ahornsiroop
- 100 milliliter water
garnering
- 2 lente-uitjes in ringetjes
- 1 theelepel sesamzaad
Instructies
- In de pan de helft van de olie doen, bak de tempeh licht geel. Doe in een schaaltje en zet apart.
- Kook de noodles volgens instructies. Verhit je wok met de rest van de olie. Fruit de ui en gember 2 minuten. Knoflook en pepertje erbij, bak 2 minuten. Doe nu ook de champignons, geroosterd paprika en zoete aardappel in de pan. Bak ongeveer 7 minuten.
- Tijd om de saus te maken, mix gochujangpasta, sojasaus, sesamolie, mirin, ahornsiroop en water. Deze mag nu in de wok, roer goed, noodles mogen er nu ook door.
- Verdeel en garneer met lente-uitjes en sesamzaad. Eet smakelijk!