Veilig zonnen hoe doe je dat?

Veilig zonnen

Veilig zonnen: De zon heeft vele voordelen, maar helaas ook enkele nadelen. Een van deze nadelen is dat blootstelling aan de zon huidkanker kan veroorzaken.

Zon gerust, maar zon vooral verstandig

Naast het belang van een zeer goede en effectieve zonnebrand. Is het ook belangrijk om verstandig in de zon te gaan. De zon biedt vele voordelen, maar ook nadelen. In dit artikel duiken we er wat dieper in.

Zonnekapitaal

Iedereen wordt geboren met een eigen zonnekapitaal. Maar wat is dat nu precies? Je zonnekapitaal is het aantal uren dat je in de zon kunt doorbrengen zonder ernstige schade op te lopen. Iedere keer dat je onbeschermd de zon in gaat, betaal je met je zonnekapitaal. Als je verbrandt, betaal je dubbel. Jonge kinderen die verbranden, leveren nog meer in op hun zonnekapitaal.

Hoeveel zonnekapitaal je hebt, weet niemand precies. Iedereen krijgt zijn eigen zonnekapitaal, en niemand weet hoeveel dit is.

Hawaiian Tropic 

Wat is het verschil tussen UV-A en UV-B stralen?

UV-A stralen voel je niet. Ze dringen diep door in je huid en zijn grotendeels verantwoordelijk voor DNA-veranderingen (huidkanker).

UV-B stralen zijn de ‘B’ van brand en deze voel je wel. Als je huid verbrandt door de zon, komt dat door de UV-B stralen. Vaak, als je eenmaal verbrand bent, verbrand je dat jaar niet weer op dezelfde plek en stoppen we met het gebruik van zonbescherming. Echter, UV-A stralen blijven aanwezig en kunnen onopgemerkt hun schadelijke werk doen, zonder dat jij het voelt.

Hoe de zon huidveroudering veroorzaakt

UV-stralen dringen diep door in de huid en beschadigen de collageen- en elastinevezels. Dit leidt tot verlies van elasticiteit, rimpels en een verslapte huid. Je kunt dit voorkomen door je huid goed te beschermen tegen de zon. Gebruik hiervoor zonnebrandcrèmes met minimaal factor 30, ook als je een donkere huid hebt. De straling dringt dan nog steeds door in de huid en kan schade veroorzaken.

Pigmentatie

Zonneschade kan ook leiden tot ongewenste pigmentatie, zoals donkere vlekken en een ongelijkmatige teint. Dit zijn tekenen van zonneschade en een indicatie dat je zonnekapitaal minder wordt.

Hoe kies het juiste zonneproduct?

Om hier een goed antwoord op te geven, is het goed om te weten hoe een zonnebrandcrème nu eigenlijk precies werkt.

Een zonneproduct biedt bescherming tegen UVA- én UVB-stralen. En heeft minimaal een SPF30. Daar gaan we even wat dieper op in!

Hoe werkt een zonnebrandcrème?

In een zonnebrandcrème zitten UV-filters die je beschermen tegen (schadelijke) UV-straling in zonlicht.
Er zijn twee verschillende soorten filters die in zonnebrandcrèmes kunnen zitten. Zo heb je de chemische filters en de minerale filters.

Zonnige producten van Sothys

Chemische filters

Chemische filters dat klinkt al niet heel lekker. Hoe werkt het chemische filter nu eigenlijk? Deze chemische filters nemen UV-straling op en zetten deze om in warmte waardoor de straling minder schadelijk wordt.

Minerale filters

Minerale filters weerkaatsen het zonlicht als een soort spiegel.

Het beste kun je zonnebrandcrèmes gebruiken met minerale filters om veilig te zonnen.

Natuurlijke zonnebrandcrèmes zonder schadelijke stoffen, is een crème met titaniumdioxide of zinkoxide een uitstekende keuze. Deze ingrediënten reflecteren het zonlicht en bieden direct bescherming. Zo kun je (even) zorgeloos van de zon genieten zonder je huid bloot te stellen aan onnodige chemische stoffen.

Veilig zonnen, hoe vaak zonnebrand smeren?

De zon schijnt dan wel niet altijd in Nederland. Toch kan de zon ook schade veroorzaken als het bewolkt is. Daarom bevatten dagcremes ook een SPF factor. Meestal niet een hele hoge. Dat is voor in de herfst en winter in principe voldoende. UV-straling is er het hele jaar door.

Vanaf ongeveer eind maart tot oktober is de kans op verbranding het hoogst. Vooral het lente zonnetje is verradelijk. De huid is al even geen zon meer gewend en we vergeten dan vaak een zonbeschermer te gebruiken. Vergeet ook zeker geen after sun te gebruiken.

Het is het beste om minimaal een SPF30 te gebruiken, zelfs als je al bruin bent. Dit beschermt je huid goed tegen zowel UV-A- als UV-B-stralen. Om zo verbranding en huidveroudering tegen te gaan.

Wanneer en hoe vaak smeren?

Voor optimale bescherming smeer je jezelf een halfuur voor blootstelling aan de zon in met zonnebrandcrème. Op zonnige dagen is het belangrijk om dit elke twee uur te herhalen om jezelf goed te beschermen tegen de schadelijke UV-straling.

Vergeet niet om na het zwemmen, zweten of afdrogen opnieuw te smeren.

Daarnaast is het niet alleen tijdens de zomermaanden van belang om zonnebrandcrème te gebruiken. Ook in het voorjaar en tijdens wintersport is het essentieel om goed te blijven smeren, aangezien de zonnestralen dan ook krachtig genoeg zijn om schade aan je huid te veroorzaken. Bescherm je huid het hele jaar door om vroegtijdige veroudering en huidbeschadiging te voorkomen.

Waterproof

Tegenwoordig mag de term “waterproof” niet meer op zonnebrandproducten staan, omdat dit tot veel verwarring leidde. Fabrikanten gebruiken nu termen zoals “waterbestendig” of “waterresistant” om aan te geven dat de zonnebrandcrème enige mate van bescherming biedt bij contact met water.

Hoe zit dit nu precies? Wat betekenen waterproof, waterbestendig, en waterresistant?

“Waterproof” bij zonnebrandcrèmes betekende oorspronkelijk dat de crème zo was samengesteld dat ze enige tijd op de huid bleef zitten en haar beschermende werking behield als het nat werd. Echter, geen enkele zonnebrandcrème is volledig waterbestendig en daarom klopt deze claim ook niet.

“Waterbestendig” of “waterresistant” betekent dat de zonnebrandcrème enige tijd bescherming biedt tijdens het zwemmen of zweten.

Na het zwemmen en afdrogen is het echter altijd aan te raden om je opnieuw in te smeren. Een deel van het product wordt namelijk verwijderd door het afdrogen met een handdoek en door het zwemmen zelf.

Dure zonnebrandmiddelen zijn beter dan goedkope merken, toch?

De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème variëren sterk, van ongeveer 7 euro tot wel 80 euro. Maar betekent een hogere prijs altijd een betere kwaliteit? Nee, zeker niet. De kosten van een flesje zonnebrandcrème worden beïnvloed door verschillende factoren zoals marketingkosten (dure reclames), merknaam, verpakking, en de ingrediënten.

Waarom is een factor 30 duurder dan een factor 15?

Een hogere beschermingsfactor (SPF) bevat meer beschermfilters, en die zijn duurder.

Chemisch versus natuurlijke ingrediënten

Producten met chemische ingrediënten zijn vaak goedkoper dan de flesjes met natuurlijke of biologische alternatieven. Dit komt omdat de basisgrondstoffen voor natuurlijke producten duurder zijn en er geen goedkope chemicaliën worden gebruikt. Chemicaliën zijn zeer voordelig, waardoor een product goedkoop geproduceerd kan worden. Pure en natuurlijke ingrediënten, zoals minerale oliën, etherische oliën en andere natuurlijke hulpstoffen, zijn nu eenmaal duurder. Deze hogere kosten worden doorberekend in de uiteindelijke verkoopprijs.

Veilig zonnen

Zon verstandig alles op een rijtje:

  • Gebruik een goede zonnebrandcrème en smeer je regelmatig in (minimaal om de 2 uur en na het zwemmen of zweten)
  • Draag zon beschermende (UV) kleding. Ben je kaal of heb je weinig haar? Draag dan een petje
  • Ga zoveel mogelijk in de schaduw zitten. Let op dat je dan ook ingesmeerd bent, zonnestralen weerkaatsen.
  • Tussen 11.00 en 16.00 is de zon op z’n sterkst.
  • Zorg dat je voldoende water drinkt, zodat je goed gehydrateerd blijft.
  • Gebruik nadat je in de zon geweest bent altijd een after sun. Deze neutraliseren de zonnestralen (die werken nog 8 uur door, nadat jij uit de zon bent) en hydrateert de huid. Een bodylotion hydrateert alleen.

Veilig zonnen: Als je een zonnebrandcrème kiest hou er dan rekening mee dat

  • Een zonnebrandcrème kiest met een UVA + UVB bescherming
  • Dat je een zonnebrandcrème kiest met tenminste een SPF 15 tot 30
  • En een zonnebrandcrème met natuurlijke filters kiest

Enkele vegan merken:

  • The lekker company
  • Love your planet
  • Sothys
  • Naif
  • attitude
  • Hawaiian Tropic 

Wil jij graag weten welke huidtype jij hebt en welke huidverzorging het beste bij jou past?

Doe hier de gratis huidscan!

Om tijdens of na het (veilig) zonnen, nog even in zomers sferen te blijven: