Voedselintolerantie

Voedselintolerantie

Voedselintolerantie, heb je er wel eens van gehoord? Er zijn verschillende soorten: glutenintolerantie, lactose-intolerantie, noten-intolerantie, maar wat is het nou precies?

Voedselallergie

Veel mensen denken dat een intolerantie en een allergie hetzelfde zijn, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van iemand heel heftig op bepaalde eiwitten, ze krijgen een allergische reactie. Het afweersysteem denkt dat het voedingsmiddel een schadelijke stof is en maakt antistoffen. Als het lichaam dan de volgende keer met deze eiwitten in aanraking komt, ontstaat er door de antistoffen een acute allergische reactie.

Wat is het?

Veel mensen denken dat een intolerantie en een allergie hetzelfde zijn, maar dit is dus niet zo. Bij een voedselallergie reageert het afweersysteem van iemand heel heftig op bepaalde eiwitten, ze krijgen een allergische reactie. Bij een voedselintolerantie heb je een niet-allergische reactie. Als je ergens tolerant voor bent mis je een enzym in je lichaam. Dit enzym zorgt ervoor dat een bepaalde stof verwerkt wordt in het lichaam. Als je lichaam deze stof niet kan verwerken, krijg je intolerantie klachten. Bijvoorbeeld bij een lactose-intolerantie maakt het lichaam het enzym lactase niet of weinig aan. Lactase is een enzym die voor de vertering van melksuiker zorgt. Wanneer dit enzym niet of nauwelijks werkt krijg je last van klachten als winderigheid, diarree, verstopping en buikpijn. Ook kan een intolerantie ontstaan door stoffen die al in het voedsel zitten, zoals histamine of tyramine.

Soorten voedselintoleranties

Er zijn veel verschillende voedselintoleranties. Hier een paar van de meeste voorkomende voedselintoleranties:

  • Lactose-intolerantie
  • Glutenintolerantie
  • Noten/pinda intolerantie
  • Schaal/schelpdier intolerantie
  • Fructose intolerantie

Lactose-intolerantie

Bij een lactose-intolerantie maakt je lichaam weinig of geen lactase aan. Je lichaam kan hierdoor het lactase niet goed verteren. lactase bestaat uit twee onderdelen, glucose en galactose. Het enzym lactase split deze twee losse onderdelen, waardoor ze goed in het bloed worden opgenomen. Door te weinig lactase gaat dit proces niet goed waardoor het overgebleven lactose terechtkomt in de dikke darm. Hierdoor krijg je last van winderigheid, diarree, verstopping, darmrommelingen, misselijkheid en buikpijn. Meestal is een lactose-intolerantie erfelijk en kom je er niet meer van af. Als je darmwand beschadigt is kun je tijdelijk last krijgen van een lactose-intolerantie. Na herstel verdwijnt dit vaak weer. Lactose zit in zuivelproducten en ook in:

  • Aardappelpuree
  • Beschuit
  • Paneermeel
  • Kauwgom
  • Pasta/soep/saus
  • Toffee
  • Worst
  • Chips
  • Tandpasta

Glutenintolerantie

Coeliakie oftewel glutenintolerantie is een auto-immuunziekte. Het lichaam is overgevoelig voor gluten. Gluten is een eiwit dat in sommige granen voorkomt. Je darmvlokken worden beschadigt als ze in aanraking komen met gluten. De klachten van een glutenintolerantie verschillen per persoon. Ook hierbij speelt een erfelijkheid een rol. Klachten die je kunt hebben bij coeliakie zijn: aanhoudende diarree, verstopping, stinkende ontlasting, opgezette buik, verminderde eetlust en buikpijn. Met een bloedonderzoek kan je zien of je last hebt van coeliakie. Een bloedtest kan vaststellen of er antistoffen tegen gluten in het bloed aanwezig zijn. Met een glutenvrij dieet kan je klachten helpen verminderen. Gluten komen voor in:

  • Brood/koek/gebak
  • Haver
  • Bier
  • Borrelnoten/chips
  • Drop
  • Hagelslag
  • Pindakaas
  • Wijn
  • Worst

Noten/pinda intolerantie

Je lichaam reageert slecht op de eiwitten in noten en pinda’s. Deze producten kunnen het beste vermeden worden bij een noten/pinda intolerantie:

  • Peulvruchten (pinda’s)
  • Bonen, erwten, linzen en sojabonen
  • Amandelen en walnoten
  • Noten
  • Kokosnoot
  • Notenolie

Schaal/schelpdier intolerantie

Je lichaam geeft een ontstekingsreactie op de proteïnen in de vis of schaal- en schelpdieren. Bij de volgende producten moet je opletten bij een intolerantie:

  • kabeljauw, schol en schelvis
  • Makreel, tonijn, zalm, haring en forel
  • Mossels, oesters en inktvis
  • Krabben, kreeft en garnalen
  • kroepoek
  • Sambal
  • Tapas
  • Surimi

Fructose-intolerantie

Fructose is een koolhydraat die in veel voedingsstoffen voorkomt. Bij een fructose-intolerantie heeft je lichaam een intolerantie voor het vruchtensuiker fructose. Er zijn twee verschillende soorten fructose intolerantie. De eerst is intestinale fructose-intolerantie. Dit is de meest voorkomende fructose-intolerantie. Fructosemalabsorptie is het gevolg van een defect transportsysteem voor fructose in de dunne darm. De tweede is erfelijke fructose-intolerantie. Deze vorm verwijst naar een zeer zeldzame, aangeboren aandoening van het fructosemetabolisme. Deze type komt veel minder vaak voor. Fructose komt voor in deze producten:

  • Fruit
  • Honing
  • Maïs
  • Frisdrank/ vruchtensappen uit een pak
  • Snoepgoed
  • Gezoete yoghurt
  • Brood
  • Muesli repen

Veelvoorkomend bij deze aandoeningen

Je hoeft niet perse bij een voedselintolerantie een andere aandoening te hebben. Het kan wel veelvoorkomend zijn bij deze aandoeningen:

  • Maagzweren
  • Migraine
  • Prikkelbare darmsyndroom
  • Ziekte van Crohn
  • Reumatoïde artritis
  • Chronisch vermoeidheidssyndroom

Symptomen bij voedselintolerantie

Vaak zijn de klachten van een intolerantie gelijk. Hier nog een overzicht van symptomen waar je last van kan krijgen.

  • Huidklachten zoals roodheid, bultjes of jeuk
  • spijsverteringsproblemen
  • Koorts
  • Vermoeidheid, hoofdpijn, migraine.
  • Zwakke pols, gewrichtspijn en spierpijn
  • Somberheid en angstgevoelens
  • Een bleke of blauwe huid.
  • Een loopneus of verstopte neus
  • Geïrriteerde ogen en jeukende oren
  • Slikproblemen en zwelling van de tong
  • Een hoge bloeddruk
  • Hyperactiviteit en ADHD bij kinderen.

Heb je last van deze symptomen en vermoed je dat je een voedselintolerantie hebt. Ga dan langs bij de arts of diëtiste om verder onderzoek te doen.

Behandeling om pijn te verlichten

Het beste wat je kan doen om de pijn te verlichten is de voedingsstof van je voeding te schrappen. Weet je niet hoe je het moet doen? Zoek dan contact op met een diëtist die jou kan begeleiden. Je kan ook je klachten verminderen door supplementen te slikken. Hierdoor kun je met een supplement je enzym weer bijvullen die ontbreekt in je lichaam.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook