Een wrat is een harde, eeltachtige vergroeiing van de opperhuid. Ze voelen vaak verhard (knobbeltje) aan. Wratten worden veroorzaakt door een virus en zijn daardoor meestal zeer besmettelijk. Wratten zitten vaak met meerdere bij elkaar. Het virus zet de huidcellen aan tot snellere celdeling hierdoor ontstaat een wrat. Ze zitten het liefst op de voetzolen of op de handen. Waterwratjes zitten meestal op de buik of armen.
Veel voorkomende wratten:
- Voet wratten
- Steelwratten
- Vlakke wratten
- Waterwrat
Hoe ontstaan wratten?
Wratten worden veroorzaakt door een virus (humaan-papillomavirus). Wratten worden via huid contact aan elkaar door gegeven. Ook vloeren van sporthallen, kleedkamers, openbare douches en zwembaden zijn mogelijke besmettingsbronnen. Het is daarom aan te raden om hier schoenen of badslippers te dragen. Wist je dat het wel maanden (6) kan duren voordat er een wrat ontstaat. In sommige gevallen zelfs pas na een jaar.
Waarom hebben kinderen vaker wratten?
Kinderen hebben nog geen of minder afweerstoffen tegen het wratten virus. Ook komen kinderen vaker in contact met besmette locaties. Zwemmen (vrij zwemmen en/of zwemles, sport, school etc.).
Voetwratten
Voetwratten komen meestal voor op de voetzool. Je kunt één wrat op je voet hebben. Ook kunnen er meerdere bij elkaar zitten. Dit noemen ze ook wel een mozaïekwrat. De voetwrat is meestal huidkleurig. De voetwrat is in de meeste gevallen rond, ze voelen ruw en hard aan. De grootte van deze wratten varieert heel erg. In tegenstelling tot gewone wratten, die meestal geen of weinig pijn doen. Kunnen voetwratten erg pijnlijk zijn. Door het gewicht van het lichaam wordt de wrat naar binnen gedrukt. De voetwrat groeit hierdoor naar binnen en kan een pijnlijk gevoel veroorzaken.
Wat te doen tegen voetwratten
De voetwrat verdwijnt uiteindelijk zelf, alleen kan dit wel twee jaar duren. Om te voorkomen dat de voetwrat zich verspreid is het belangrijk dat je de wrat snel behandel. Met bijvoorbeeld Formule W
Steelwratjes
Steelwratjes worden ook wel fibroma pendulum genoemd. Zijn kleine zachte uitstulpsels van de huid, wildvlees. Ze zijn huid of donkerkleurig. Eigenlijk zijn steelwratjes helemaal geen wratten, want ze worden niet veroorzaakt door een virus. Steelwratjes zijn daarom ook niet besmettelijk. Ze horen geen pijn te doen. Steelwratjes ontstaan door een verstoring in het vetweefsel. Hierdoor vormen bindweefselcellen onder de huid en dit vormen de steeltwratjes. Iedereen kan steelwratjes krijgen. Meer dan de helft van alles volwassen hebben één of meerdere steelwratjes. Vrouwen hebben ook vaker dan mannen steelwratjes. Meestal komen ze voor in de hals, oksels, ooglid of in de liezen.
Steelwratjes doen dan zelf wel geen pijn. Toch kunnen ze ontzettend onhandig zijn. Als ze bijvoorbeeld onder je borst zitten en bekneld zitten onder je bh bandje bijvoorbeeld. Naast dit soort lichamelijke ongemakken zijn steelwratjes ook gewoon niet mooi. Zeker niet wanneer ze in je gezicht zitten of duidelijk aanwezig zijn in je hals. Helaas is het niet bekend hoe je steelwratjes kunt voorkomen en ze verdwijnen ook niet van zelf. Toch zijn er manieren om er vanaf te komen.
Verwijderen van steelwratjes
Op internet kun je een hele boel tips vinden om zelf je steelwratjes te verwijderen. Toch raden wij het af om deze tips op te volgen. Naast het feit dat je, je huid beschadigd zijn deze methodes meestal ook niet effectief. Je loopt veel kans op littekens en infecties wanneer je de steelwratjes op een niet steriele of onprofessionele wijze probeert te verwijderen van je huid. Ga ermee naar de huisarts of naar de schoonheidsspecialiste. De huisarts zou de steelwratjes wegbranden, dit kan even gevoelig zijn.
platte of vlakke wratten
De vlakke wrat, Verruca plana is glad, vlak en slechts enkele millimeters groot. Ze zijn huidkleurig tot licht bruin. Het is een plat bobbeltje wat meestal in grote getale voorkomt. Meestal zitten ze in het gelaat, op de armen of de benen. Doordat ze vaak met een groot aantal zijn is het erg lastig om de platte wrat te behandelen.
Waterwratjes
Waterwratjes worden niet veroorzaakt door het humaan papillomavirus, maar het molluscum contagiosum virus, een pokvirus. Deze wratjes zijn zeer besmettelijk en komen vooral bij jonge kinderen voor. Het is een goedaardige infectieziekte van de huid. . De afwijkingen worden ook wel “bolhoedwratjes”, of “luchtpukkels” genoemd. Water wratjes zijn witte bultjes met in het midden een putje. Als je de wrat uitdrukt komt er een witte vloeistof uit. Denk er wel om dat dit zeer besmettelijk is. En is daarom af te raden om dit te doen. Wil je dit echter toch doen maak de huid daarna goed schoon (alcohol). Deze wratten komen vooral bij kinderen voor en zitten over het hele lichaam verspreid.
Hoe lang duurt het?
Je bouwt zelf immuniteit op voor dit virus. Maar door alle slimmer trucs en listen van het virus, kan het maanden en soms zelfs jaren duren voordat het afweersysteem hier raad mee weet. Als het kind eenmaal een afweer (immuniteit) voor dit virus heeft opgebouwd verdwijnen de wratjes als sneeuw voor de zon en komen ze ook niet meer terug. Heb geduld dus …
Behandeling van de waterwratjes
De waterwratjes zelf zijn geheel onschuldig en gaat vanzelf over. De huisarts doet er in principe niets aan. De ervaring leert dat het weghalen van de wratjes erg pijnlijk is en veel kans geeft op littekens. En de kans is zeer groot dat de wratjes weer terug komen, omdat er nog geen geen weerstand tegen het virus is opgebouwd.
Enkele tips van moeders waarvan de kinderen waterwratjes gehad hebben
- Twee keer per dag met tea tree olie aanstippen heeft bij ons geholpen.
- Formule w
- Hier heeft pure kokosolie geholpen
- Deppen met brandnetelthee
- Rustig afwachten, gaat vanzelf over
- Wat bij ons goed hielp was sudocrème die droogt ze uit.
- Plakje van aardappel snijden. Dit plakje met het vocht op de waterwratjes uitsmeren. Elke avond herhalen. Bij mijn dochter zijn ze toen verdwenen, na een paar weken verdwenen.
Overige behandelingen van wratten:
Er zijn verschillende mogelijkheden om wratten te verwijderen. De bekende behandelingen zijn erop gericht om de wratten te vernietigen. Waardoor het weefsel en alles virusdeeltjes verwijderd worden. De meeste behandelingen zijn vaak pijnlijk, soms zelfs agressief (zeker voor de huid). Denk hierbij aan de behandelingen bij de huisarts, bevriezing met een stikstof wegbranden of het uitlepelen van een wrat. Meestal blijven er littekens achter.
Zelf thuis een wrat verwijderen
Voor thuis gebruik is Formule W zeker een bekende. Formule W werkt meestal erg snel en effectief op de wrat (uitgezonderd de steelwrat en waterwratjes). Het beste te gebruiken in een kuurverband, op de bijsluiter staat precies hoe deze gaat. Enige nadeel is dat Formule W ook gericht is op het weken van de huid en je erg voorzichtig moet zijn met de huid erom heen.
Salicylzuur
Salicylzuur komt van de boomschors van een wilg. In de meeste crèmes, tincturen, lotions tegen wratten zit salicylzuur verwerkt. Wat doet het eigenlijk? In de meeste producten zit 20 tot 40% verwerkt en het maakt de bovenste huidlaag (de hoornlaag) van de huid zacht en week. En enkele dagen kun je de bovenste huidlaag (hoornlaag) afschuren of vijlen (peeling) en uiteindelijk de hele wrat. Let op, dit kan wel enkele weken en zelfs maanden duren voordat de wrat weg is. Komt het terug? Raadpleeg dan je huisarts. Probeer het product zoveel mogelijk alleen op de wrat aan te brengen. Bescherm de huid erom heen met een crème. Salicylzuur kan de huid irriteren of jeuk veroorzaken. Dit gaat binnen enkele uren over.
Let op! De huid wordt gevoeliger voor zonlicht na gebruik van producten met salicylzuur. Dit komt omdat het de dode huidcellen (week maken) verwijderd en de huid hierdoor dunner wordt. Extra bescherming tegen uv-stralen is hierbij aan te raden. Wees hier in het gelaat voorzichtig mee.
Etherische oliën
Er zijn verschillende soorten wratten olie mengsels. De ene is wat sterker dan de ander. Dit is 1 van oliën: Wratten olie van etherische oliën met o.a. Thuja, Citroen, Basilicum en Lavendel met Tea Tree olie als basis. Werkzaam bij de meeste soorten wratten. Mooie bijkomstigheid, deze zijn volledig plantaardig.
Wrattenkruid
Wrattenkruid anti-wrat Pen is dé 100% natuurlijke en krachtige manier om wratten aan te pakken.
•100 natuurlijk
•krachtig
•uniek
•bevat geen stikstof
•geen salicylzuur
• handig in gebruik
•ook geen parabenen, geen parfum, niet getest op dieren
•geen petrochemische bewerkingen of ingrediënten (paraffine, siliconen, PEG of PPG)
Chelidonium Majus bevat veel stoffen zoals alkaloïden (sparteïne), saponinen en etherische oliën. Sommigen hebben een verdovende werking.
Stinkende Gouwe staat erg bekend om zijn gebruik bij wratten. Bekend is het aanstippen van wratten met sap van vers afgesneden stengels. “Stinkende” slaat waarschijnlijk op de wat muffe geur van de plant, en “gouwe” (van goudgeel) verwijst waarschijnlijk naar het opvallende oranje-gele sap dat vrijkomt bij het breken van de stengel. Speciaal geteelde planten van de Chelidonium Majus worden als basis gebruikt voor onze tinctuur. Volgens een oud Russisch volksrecept wordt vervolgens de uiteindelijke aanstipvloeistof bereid.
De tinctuur dient twee maal per dag opgebracht te worden. Laten intrekken. Blijven herhalen tot de wrat is verdwenen. Na 1 week is vaak al verbetering te zien. Hier kun je meer lezen over het Wrattenkruid“>Wrattenkruid
Huisarts
Bij twijfel altijd overleggen met de huisarts. Ook als de wratten na enkele maanden nog niet verdwenen zijn, of als ze na behandeling weer terug komen. Wratten die gaan bloeden of verkleuren melden bij de huisarts.