Fietsvakantie: Of je nu in Nederland of in een ander land op fietsvakantie gaat. Dit is een geweldige manier om de omgeving of deel van het land te ontdekken. Een fietsvakantie is een hele duurzame vakantie. Het leuke is, dat je op de mooiste plekjes komt en dingen ziet die je in de auto zou missen. Je fiets over binnendoorweggetjes. En je kunt op de fiets lekker om je heen kijken en genieten van al het moois om je heen zoals: mooie bloemenvelden, dieren, kerkjes, molens en nog heel veel meer. En ergens midden in de natuur kun je lekker picknicken of ergens op een terras neerploffen. Een vakantie op de fiets vraagt wel om de nodige voorbereiding.
Verschillende manier om op fietsvakantie te gaan.
Er zijn zoveel mogelijkheden om op fietsvakantie te geen. Zo kun je met een georganiseerde reis, of juist zelf helemaal een reisplannen. Voor de eerste keer, is een georganiseerde wel erg fijn. Zij regelen dan de route en de overnachtingen. Je gaat dan op eigen tempo deze route fietsen. Je kunt kiezen om te kamperen en van camping naar camping te fietsen, Of juist van hotel naar hotel. Je kunt ook vanaf je huis vertrekken en daar een hele route van maken. Je kunt kiezen voor eigen fiets of juist voor een huurfiets. Kortom, de ene vakantie is de andere niet. Maar voor welke fietsreis je ook kiest, je er geniet er pas echt van als je er ook de juiste conditie voor hebt. En om die conditie te krijgen, geven we graag goede tips.
Start op tijd, met oefenen voor je fietsvakantie
Weet jij nu al dat je op fiets vakantie wil. Dan kun je nu alvast beginnen met oefenen. Hoe eerder jij start hoe beter je weet wat je straks wel of niet wil en kan. Wil je fietsen op vlak terrein of wil je juist fietsen in de bergen? Op wat voor soort fiets wil je dan.
Ga fietsen!
Door al vroeg te beginnen met fietsen bouw je niet alleen je conditie op. Je krijgt ook zadelzitvlees. Als gedurende je vakantie een week of twee weken ineens iedere dag uren op je fiets zit, is de kans op zadelpijn aanwezig. Zeker als je normaal niet zoveel fietst. Het is dus zeker aan te raden om dit te gaan opbouwen. En meteen een leuke manier om je eigen omgeving eens beter te leren kennen. Oefenen is dus niet alleen slim, als je kiest voor een vakantie in de bergen, maar ook op het vlakke land. Maak het oefenfietsen leuk, maak er leuke uitstapjes van of ga op je fiets naar je werk en vrienden. Kortom, laat je auto vaker staan.
Ik hoor je nu denken, maar ik kan toch ook gewoon naar de sportschool. Ja dat kan zeker, in de sportschool bouw je vooral spieren op en raak je gewicht kwijt. Maar eerlijk is eerlijk fiets(vakantie)conditie bouw je toch vooral op door gewoon te gaan fietsen.
Maak een meerdaagse trip
Twijfel je of een fietsvakantie iets voor je is? Ga op een oefenen weekendje fietsen. Ga op vrijdagochtend weg en fiets naar je overnachtingsplek. Ga zaterdags verder en dan zondags weer richting huis fietsen. Je komt er dan al snel achter of het wel of niet iets voor je is. Weet je al zeker dat je dit wil. Dan is een weekend of midweek ook een goede oefening en voorbereiding op je trip!
Bouw het langzaam op
Natuurlijk ben je helemaal enthousiast en wil je niets liever dan meteen naar de andere kant van het land fietsen. Niet doen! Fiets sowieso niet te hard. Fiets op een tempo die je goed en lang vol kunt houden. Maar zorg wel dat je niet omvalt (dat ook niet weer te langzaam fietst). Begin eerst eens met wat vaker fietsen in je eigen omgeving, werk, winkel en naar vrienden. En ga dan na twee weken eens een route van 25 kilometer pakken en ga steeds 5 a 10 kilometer verder. Dat is voor je lichaam een geest beter.
Stel je doelen vast
Nu kun je wel luk raak gaan oefenen. Het is wel handig als je van te voren je doelen gaat bepalen. Hoeveel kilometer wil je per dag fietsen? En wil je elke dag fietsen? Zeker al je niet alleen op fietsvakantie gaat, dan is het wel verstandig om dit van te voren met elkaar te bespreken. Wat wil iedereen? Heel veel fietsen of juist veel stops maken onderweg? Als je dit ruim van te voren met elkaar besproken hebt. Kun je een plan maken en er samen naar toe werken.
Budgetteer je fietsvakantie
Naast je doelen vast te stellen is het ook goed om de kosten in beeld te brengen. Er zijn verschillende kosten bij een fietsvakantie. Daarom is het goed om van te voren vast te stellen wat je wilt gaan uitgeven. Bij een georganiseerde reis weet je redelijk waar je financieel aan toe bent. Je weet van te voren wat er wel en niet bij de prijs in zit. Eigen fiets of een fiets huren? Beide heeft voor en nadelen. Neem je, je eigen fiets mee, zou je transport kosten (kunnen) hebben. Kies je voor een camping? Neem je dan alles zelf mee (zwaar en zelf opzetten en afbreken steeds),voor kant en klare tenten of caravan. Wat zijn de kosten voor een hotel? Zoek ook dit van te voren goed uit.
Geef je fiets een beurt
Als je ervoor kiest om met je eigen fiets op pad te gaan. Dan moet niet alleen jij maar ook je fiets in topvorm zijn. Laat je fiets voor je weggaat nog even goed controleren door de fietsenmaker. Zodat je zeker weet dat je remmen, versnellingen, kabels en ketting bijvoorbeeld in goede orde zijn. Nieuwe banden zijn ook geen overbodige luxe.
Veiligheid voorop
Uiteraard staat veiligheid voorop. Je zou kunnen overwegen om een fietshelm te dragen. Ook felgekleurde hesjes met reflecterende strepen zijn een aanrader. Misschien overbodig om te zeggen, maar zorg voor goede verlichting. Neem eventueel extra lampjes mee, die je er zo op kunt klikken.
Tot zover onze tips voor een heerlijke fietsvakantie. Heb jij ook nog tips laat ze ons gerust weten. En moet iemand dit artikel lezen? Deel het gerust met je vrienden of familie op social media.