Verzwaringsdeken

verzwaringsdeken

Wat is nu eigenlijk een verzwaringsdeken? Je hebt er vast wel eens over gehoord. In het begin was stonden ze vooral bekend voor mensen met autisme, ADHD of andere prikkels. Echter kan iedereen een verzwaringsdeken gebruiken.

Wat is een verzwaringsdeken nu precies?

Het is een deken dat verzwaard is. Het gewicht van een verzwaringsdeken kan variëren van 2 t/m 15 kilogram.

Hoe worden ze verzwaard?

Meestal bestaan de dekens uit polystyreen korrels of zand. De buitenkant van een verzwaarde deken bestaat vaak uit een lekker zachte stof, waardoor het aangenaam voelt om jezelf erin te wikkelen.

Waarvoor wordt een verzwaringsdeken gebruikt?

Een verzwaringsdeken kan bij verschillende klachten gebruikt worden.

Tegenwoordig wordt een verzwaringsdeken voor allerlei redenen gebruikt. Wij zijn hem gaan gebruiken om beter te slapen. Daar is die erg goed voor. Ook is een zwaardere deken erg goed bij autisme, ADHD, angststoornissen, pijn en andere chronische aandoeningen te gebruiken.

Om beter te slapen

Als je last hebt van slaapproblemen dan kan een verzwaringsdeken een uitkomst zijn. De denken sluit dan helemaal lekker om je heen. Dat geeft een geborgen en vertrouwd gevoel.

Bij ADHD

Bij ADHD is een verzwaringsdeken ook erg effectief. Door het gewicht van de deken, worden mensen met ADHD minder vaak of zelfs helemaal niet wakker tijdens de nacht. Dit noemen ze ook wel de “deep pressure therapy”.

Angststoornis

Een verzwaringsdeken helpt ook goed als je last hebt van een angststoornis. Door de zware deken wordt je dan rustig (werkt kalmerend). Zo beïnvloedt het je autonoom zenuwstelsel. Hierdoor komen er minder stress signalen vrij. Waardoor je beter en dieper slaapt.

Chronische pijn

Ook bij chronische pijn kan een verzwaringsdeken erg goed helpen. Een zwaardere deken sluit goed aan om het lichaam. Door de druk van de denken blijven de ledematen steviger op hun plaats. Zo beweeg je minder tijdens de nacht en komen alle botten, spieren en gewrichten helemaal tot rust tijdens het slapen.

Wanneer mag je geen verzwaringsdeken gebruiken?

Als je epilepsie hebt is het niet aan te raden om een verzwaringsdeken te gebruiken. Epilepsie en een verzwaringsdeken hoe zit dat?

Om beter te slapen

Een goede nachtrust is erg belangrijk. Wij hebben de verzwaringsdeken mogen testen om beter te slapen.

De deken voelt inderdaad zwaar (7 kilo) maximaal 10 % van je lichaamsgewicht mag het denken wegen.

De deken voelt heerlijk zacht en zwaar aan. Hierdoor sluit hij naadloos om je lichaam heen. Dat geeft een heel geborgen en veilig gevoel. Hierdoor val je beter en sneller in slaap. En je blijft ook beter doorslapen.

We hebben hem nu vier weken. De eerste week was het even wennen, maar ook meteen erg fijn. Het sluit inderdaad naadloos om je heen. En voelt echt als een warme denken om je heen. Ook geen toch gaatjes meer. De tweede week was het nog veel fijner. Dat is omdat het dan al wat meer vertrouwd voelt. Het slapen gaat niet perse sneller, maar de slaap is wel dieper en ook niet meer wakker worden tussendoor. Op slaapwijsheid kun je nog meer slaap tips vinden, voor een goede nachtrust.

Action verzwaringsdeken getest door Malou

Dit is ook leuk om te lezen: