Hoe kun je je baby duurzamer opvoeden? Door duurzamere keuzes te maken, draag je bij aan een betere wereld. Bij de verzorging van je baby kun je ook milieubewustte keuzes maken.
Maak zelf de lekkerste hapjes voor je baby
Zodra je baby begint mijn zijn of haar eerste hapjes is het slim om deze zelf te maken. Potjes zijn ontzettend handig. Echter is dit niet meteen de beste keuze voor je kindje. Zelf fruit of groente hapjes maken is veel gezonder, minder belasten voor het milieu en ook nog eens een stuk goedkoper.
Ook voor het bestek en bord kun je betere keuzes maken
Koop geen kunststofbordjes, kommetjes of bestek. Er zijn tegenwoordige genoeg goede en milieu vriendelijke alternatieven.
Verzorging voor het tere babyhuidje
De huid van een baby is nog erg kwetsbaar en zeer gevoelig. Weet daarom wat je op het huidje aanbrengt, veel bekende baby producten zitten toch wat vreemde stoffen in. Kies daarom voor producten met een (allergie)kenmerk. Hoe minder ingrediënten hoe beter het is. Voorbeelden van producten die geschikt zijn voor het tere baby huidje: Naïf en Weleda (hier is niet alles vegan).
Kies voor wasbare luiers om je baby duurzamer op te voeden
Luiers zijn over het algemeen een grote milieuvervuiler en een grote kostenpost. Een duurzamere keuze zijn dan de wasbare luiers. Deze zorgen voor veel minder afval. Je moet wel wat vaker of meer wassen, maar dan is het nog steeds duurzamer en beter voor de aarde. En ze zijn ook nog eens een stuk voordeliger en al helemaal als je een wasbare luiers pakket koopt.
Gebruik wasbare billendoekjes
Naast de wegwerpluiers zijn ook de wegwerpdoekjes een grote belasting voor de aarde. Je gebruikt nog wel wat billendoekjes op een dag. En heel eerlijk, de meeste zijn ook niet zo goed voor de tere babyhuid. Je zou hiervoor speciale baby washandjes kunnen gebruiken. Je kunt ook voor kiezen om herbruikbare billendoekjes te gebruiken. Deze zitten in een box met olie en wanneer je die gebruikt hebt doe je het gebruikte doekje in een andere box. In deze box zit water en olie. Deze doekjes kun je dan weer wassen als je moet wassen.
Kies voor tweedehands kleding
Baby’s groeien snel en dragen hun kleding maar een paar keer. Ze groeien het eerste jaar vrijsnel en dragen een maat daarom maar kort.
Kleding produceren is erg milieubelastend. Veel kleding zeker nog een tweede of zelfs een derde ronde mee. Verkoop de kleding die jezelf over hebt, dat levert ook meteen weer wat op. Daarnaast is tweedehandskleding kopen ook nog eens een stuk voordeliger. Je kunt hiervoor naar kringloopwinkels of online op tweedehandssites zoeken.
Babykledingruil om je baby duurzamer op te voeden
Wat ook super leuk en gezellig is om een babykledingruil te organiseren. Nodig vriendinnen, kennissen etc.. die ook een kleintje hebben uit en laat ze allemaal de kleding waar hun kleintje uitgegroeid is meenemen. Zo kan iedereen andere kleding uitzoeken en iedereen blij met de nieuwe outfits voor de kinderen. Zonder geld uit te geven en nog leuke je hebt ook nog eens een super gezellige middag of avond samen.
Vind je het niet leuk of lukt het niet om met elkaar bij elkaar te komen? Dan kun je ook je kleding in een tas doen en maak een ketting op papier. Jij brengt de tas met kleding bij vriendin 1, zij kijkt erin wat ze kan gebruiken, doet haar kleding er daarna bij in en brengt het dan naar vriendin twee en die zoekt weer uit, doet er bij in en brengt het dan weer naar vriendin 3 en zo ga je door tot hij helemaal rond geweest is.