Biologisch, is het beter?

Biologisch eten

In de winkel liggen verschillende biologische producten. Maar wat zijn biologische producten nou? En is het gezonder dan de niet-biologische variant?

Wat is biologisch?

Biologische producten worden verbouwd zonder gebruik te maken van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen en genetische gemodificeerde organismen. De natuur kan zijn gang gaan zonder dat het verstoord wordt door allerlei middelen. Er wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met milieu en dierenwelzijn. Er zijn allerlei eisen vastgelegd waar boeren zich aan moeten houden. In Nederland moeten biologische producten aan de Europese Verordening voor biologische productie voldoen. Deze eisen worden gecontroleerd door: Het instituut Skal.

Eisen voor biologisch

De boeren moeten zicht aan de volgende productie eisen voldoen.

  • Veehouders gebruiken biologisch voer voor hun dieren.
  • Veehouders hebben een diervriendelijk werkwijze: ze geven hun dieren meer ruimte dan in de gangbare veehouderij gebruikelijk is.
  • Dieren krijgen over het algemeen minder vaak antibiotica.
  • Boeren gebruiken geen genetische modificatie.
  • Gewassen worden uitsluitend geteeld op grond en bijvoorbeeld niet op water of op een kunstmatige ondergrond zoals steenwol.
  • De natuurlijke kringloop wordt in stand gehouden. Mest wordt verspreid over het land en zorgt voor voedingsstoffen voor de gewassen.
  • Biologische gewasbescherming bestaat uit de combinatie van het inzetten van natuurlijke vijanden, bestrijdingsmiddelen van natuurlijke oorsprong en mechanische bestrijding , zoals het wieden van onkruid.
  • Sommige boeren gebruiken rassen die minder gevoelig zijn voor plagen en ziekten.
  • Boeren wisselen verschillende soorten gewassen op een stuk land af: wisselteelt.

Ook zijn er eisen voor het verwerken van biologisch voedsel.

  • Biologische producten met ingrediënten mogen niet-biologische ingrediënten bevatten als de biologische niet goed beschikbaar zijn.
  • Verwerkers gebruiken geen chemische kleur-, geur-, en smaakstoffen.
  • Bij de productie worden zo min mogelijk proceshulpstoffen gebruikt.
  • Producten worden niet doorstraald om ze langer houdbaar te maken.
  • Biologische kant- en-klare vlees- en zuivelvervangers mogen niet verrijkt worden met micronutriënten zoals calcium.

Keurmerk

Een biologisch product is te herkennen aan het keurmerk. Er zijn in de winkel de volgende keurmerken te zien:

  • EKO
  • Europees biologisch
  • Demeter

Het Europees keurmerk is te herkennen aan het groene EU-blaadje op de verpakking.

Is het gezonder?

Veel mensen vragen zich af of biologische producten gezonder is. Over het algemeen zitten er minder resten aan van bestrijdingsmiddelen en nitraat. In sommige producten zijn hoger gehaltes gemeten aan vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen. Maar een groot verschil is er niet met de gezondheid en veiligheid.

Onderzoek

Je mag een product niet zomaar biologisch noemen. Eerst moeten bedrijven een onderzoek hebben gehad. Gecertificeerde bedrijven mogen dan hun producten biologisch noemen. Als het dan op een product staat kun je er vanuit gaan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen.

Biologisch kopen

In de winkel zijn de biologische producten veen duurder dan de niet-biologische producten. Biologische producten zijn duurder doordat er meer arbeid wordt vereist, meer stalruimte is en duurdere grondstoffen. Je betaalt er dus meer voor, maar je weet wel dat er rekening is gehouden met strenge eisen voor dierenwelzijn en milieu.

Voordelen

Er zijn een aantal voordelen van biologische voeding.

  • Milieuvriendelijk
  • Dierenwelzijn
  • Smaak, sommige mensen vinden de smaak vaak beter.
  • Bij sommige biologische producten is de voedingswaarde beter.

Nadelen

Er zijn ook een aantal nadelen van biologische voeding.

  • De prijs van biologische producten zijn duurder.
  • De kwaliteit van biologische producten kan aangetast worden door insecten.
  • Doordat er minder conserveermiddelen worden gebruikt zijn de biologische producten minder lang houdbaar.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook