Dosha’s zijn de basisprincipes van de Ayurvedische geneeskunde, een traditionele geneeskunde die haar oorsprong heeft in India. Ayurveda gaat uit van het idee dat elk individu uniek is. En dat de sleutel tot een gezond leven ligt in het in balans brengen van drie dosha’s, namelijk Vata, Pitta en Kapha. Dit zijn de drie basiselementen.
Volgens Ayurveda heeft ieder individu een unieke combinatie van deze drie dosha’s, die bekend staat als iemands ‘prakriti’. Door middel van dieet, levensstijl en kruidenremedies kan men de dosha’s in balans brengen en zo de gezondheid verbeteren.
De dosha’s
Vata is de dosha die beweging en verandering in het lichaam vertegenwoordigt. Pitta vertegenwoordigt het metabolisme en de spijsvertering, en Kapha vertegenwoordigt de structuur en stabiliteit van het lichaam.
Vata is de dosha
Vata wordt beschouwd als de dosha van de beweging. Het is verantwoordelijk voor alle beweging in het lichaam, van de bloedstroom tot de ademhaling en de spijsvertering. Mensen met een Vata-dominantie hebben meestal een slanke lichaamsbouw en zijn vaak energiek en creatief. Ze kunnen echter ook vatbaar zijn voor angst, slapeloosheid en een onregelmatige spijsvertering.
Pitta is de dosha
Pitta wordt beschouwd als de dosha van de transformatie. Het is verantwoordelijk voor de stofwisseling en de spijsvertering. Mensen met een Pitta-dominantie hebben meestal een gemiddelde lichaamsbouw en zijn vaak ambitieus en gedreven. Ze kunnen echter ook vatbaar zijn voor woede, ontstekingen en maagzweren.
Kapha is de dosha
Kapha wordt beschouwd als de dosha van de structuur. Het is verantwoordelijk voor de structuur en het weefsel van het lichaam. Mensen met een Kapha-dominantie hebben meestal een zwaardere lichaamsbouw en zijn vaak rustig en geduldig. Ze kunnen echter ook vatbaar zijn voor lethargie, gewichtstoename en een trage spijsvertering. Om een kapha in balans te houden, is het belangrijk om actief te blijven en om lichte, pittige voedingsmiddelen te eten.
Heb je altijd maar een dosha?
Een deel van de mensen hebben een dominate dosha. Echter hebben ook een flink aantal mensen een mengeling van alle drie de dosha’s in verschillende gradaties. De dosha’s kunnen ook uit balans raken als gevolg van stress, door het seizoen of door een ongezonde levensstijl. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het in balans brengen van de dosha’s bereikt door middel van voeding, lichaamsbeweging, ademhalingsoefeningen en kruidenbehandelingen.
Volgens de Ayurveda kan een disbalans tussen deze dosha’s leiden tot ziekte en ongemak. Het is daarom belangrijk om te weten welke dosha bij jou domineert, zodat je maatregelen kunt nemen om de balans te herstellen.
Welke dosha heb jij?
Er zijn verschillende manieren om je dosha te bepalen, waaronder het invullen van een vragenlijst, het raadplegen van een Ayurvedische arts of therapeut, of het observeren van je fysieke en mentale kenmerken.
Als je weet welke dosha bij jou domineert, kun je specifieke voedings- en leefstijlaanpassingen doen om de balans te herstellen. Om de dosha’s in evenwicht te brengen, raadt Ayurveda aan om voeding, levensstijl en behandelingen aan te passen aan de individuele behoeften van ieder persoon.
Enkele voorbeelden:
- Mensen met een dominante vata-dosha worden geadviseerd om warme en vochtige voedingsmiddelen te eten. Zich te houden aan regelmatige routines en te genieten van rustgevende activiteiten zoals yoga en meditatie.
- Mensen met een dominante pitta-dosha kunnen baat hebben bij het vermijden van pikant voedsel, het nemen van koelende kruiden en het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals ademhalingsoefeningen en massage.
- Mensen met een dominante kapha-dosha kunnen profiteren van het eten van lichter en pittiger voedsel, het doen van meer fysieke activiteit en het deelnemen aan stimulerende activiteiten zoals dansen en zingen.
In Ayurveda wordt ook gebruik gemaakt van kruiden, oliën en andere natuurlijke remedies om de dosha’s in balans te brengen.
In conclusie, de Ayurveda is gebaseerd op het idee dat elk individu een unieke combinatie van Vata, Pitta en Kapha dosha’s heeft, die van invloed zijn op de visie.
Dit is ook interessant om te lezen:
- Je kast opruimen, waar te beginnen?
- Een kater, wat helpt er allemaal tegen?
- Body positivity, wat is het?
Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook