Bij macrobiotiek denk je misschien meteen aan scheikunde, biologie en allerlei ingewikkelde formules. Dat dacht ik eerst ook, tot ik me erin ging verdiepen en erachter kwam dat macrobiotiek eigenlijk iets heel spiritueels is, compleet het tegenovergestelde dus. In dit artikel leg ik kort uit wat macrobiotiek inhoudt, wat de kenmerken zijn van deze leefstijl, wat dit met voeding te maken heeft en ik zal een paar voorbeelden geven van voeding binnen deze stroming.
De basis
Het woord macrobiotiek is afgeleid van het Grieks. Makros betekent groot, bios betekent leven. Groot leven dus. Het ontstaan van deze stroming gaat terug naar Hippocrates, die de term bedacht. Later is het verder ontwikkeld door de Japanner George Oshawa (1893 – 1966).
Door natuurlijke voeding te gebruiken houd je de yin en yang in balans. Onder yin-voeding verstaan we onder andere koffie, thee, fruit, suiker en alcohol en zachte zuivelproducten zoals melk en yoghurt. Deze zijn natuurlijk makkelijk te vervangen door plantaardige melk en sojayoghurt. Harde zuivelproducten zoals kaas, vlees en eieren. Hieronder vallen ook de vegan vleesvervangers en vegan kaas. Deze kunnen worden onderverdeeld in de yang-voeding. Daartussen ligt nog een grijs gebied waaronder bijvoorbeeld volle granen, bonen, groenten, zeewier, zaden, noten en fruit uit de omgeving. Dit zijn voorbeelden van evenwichtige voeding die elke dag gebruikt kunnen worden en dus niet vallen onder de yin- of yang-voeding.
Gezonde voeding
In de macrobiotiek wordt ook nog beschreven hoeveel je van bepaalde producten mag eten, hier gelden deze regels voor:
- 50-60% granen en graanproducten
- 20-25% groenten
- 12% peulvruchten en zeewier
- 6% soep
- 7% overige producten
In veel gevallen wordt er in de macrobiotiek geen vlees of andere dierlijke producten gegeten. Verder is het belangrijk dankbaar te zijn voor het eten, alles goed te kauwen, op regelmatige tijden te eten en hierbij volledig te ontspannen, niet meer dan twee tot drie maaltijden per dag te nemen en ook tot drie uur voordat je naar bed gaat niet meer te eten.
Gezonde leefstijl
Veel om aan te denken dus, en dan gaat het alleen nog maar over voeding. Macrobiotiek gaat ook over een gezonde leefstijl, niet alleen in de voeding maar in het dagelijks leven. Dit zijn bijvoorbeeld belangrijke punten als het om een gezonde macrobiotische leefstijl gaat:
- Minstens 30 minuten per dag naar buiten, in de zomer ook op blote voeten.
- Gebruik voor kleding en beddengoed katoen, dit zorgt voor een goede doorstroom van energie.
- Gebruik natuurlijke (verzorgings-) producten, dit geldt dus niet alleen voor voeding. Natuurlijke producten zijn beter voor de gezondheid en voor het milieu en passen daarom goed in een macrobiotische leefstijl.
- Maximaal 30 minuten televisie, of gebruik van andere elektronische apparaten. Dit is natuurlijk in onze huidige samenleving bijna onmogelijk, tenzij je een echte diehard macrobioot bent..
- Zorg voor een gezonde leefomgeving, dit kun je doen door de natuur in huis te halen in de vorm van planten en bloemen, deze zorgen ook meteen voor een schonere lucht.
- Probeer de hele dag actief bezig te zijn, groet iedereen die je tegenkomt en onderhoud het contact met je familie en vrienden.
- Lichte tot middelmatige inspanning past in een gezonde leefstijl, hierbij kun je denken aan yoga, martial arts, wandelen, dansen.
- Kijk elke dag naar jezelf, reflecteer. Dit kun je doen door een dagboek bij te houden, of door bijvoorbeeld te mediteren.
Leef bewust
Zo, een hele waslijst aan richtlijnen dus, in zowel de voeding als het dagelijks leven. In dit artikel zijn de belangrijkste punten kort besproken, als je meer informatie wilt over de macrobiotiek zijn onderstaande websites goede aanraders! En zoals ik al zei, alleen de echte diehards die voor de volle 100% in de macrobiotische leefstijl willen leven, passen dit allemaal toe. En dan komt er zelfs nog meer bij kijken. Maar je kunt natuurlijk altijd wel wat meenemen in je leven, en op deze manier bewuster en gezonder bezig zijn!
Dit is ook leuk om te lezen: