Isoleer je dak: Om je huis duurzamer te maken kun je, je huis op verschillende manieren isoleren. Het dak isoleren is daar eentje van. Het scheelt niet alleen in je portemonnee, maar is ook goed voor de aarde. Zelf heb ik dit een aantal jaar gelden gedaan, maar wat is dak isolatie nu precies?
Soorten dakisolatie
Als je een niet zo goed geïsoleerd dak hebt verdwijnt er veel warmte uit huis. Als je je dak laat isoleren kun al snel flink besparen op je energie rekening. Er zijn heel veel verschillende soorten huizen met allemaal een ander soort dak. Welk type dakisolatie bij jouw huis past is dan ook afhankelijk van jouw wensen en het soort dak dat je hebt. Je kunt deze checklist dakisoleren gebruiken.
Minerale wol dakisolatie (zachte isolatie)
Minerale wol soorten zoals glaswol en rotswol zijn gemakkelijk te verwerken en isoleren thermisch gezien erg goed. Glaswol en rotswol zijn relatief goedkoop en biedt daarom over het algemeen een goede prijs kwaliteitsverhouding. Minerale wol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, zoldervloeren, voorzetwanden en spouwmuren.
Isoleer je dak … Glaswol
Glaswol is ideaal voor het isoleren van schuine daken. Het materiaal is goed om maat te snijden en kan simpel tussen de spouwen van het dak geplaatst worden. Glaswol is goedkoop en zijn brandwerend.
Rotswol
Rotswol is een minerale wil met goede isolatie eigenschappen. En deze is ook geschikt voor schuine daken. Ook kun je met rotswol je zoldervloer goed isoleren. Het is net als glaswol brandwerend en geluidsdempend.
Gespoten glaswol
Gespoten glaswol is een minerale wol met een fijne wolachtige structuur. Deze vorm van isoleren is ook erg geschikt voor schuine daken. Maar ook zeer geschikt om plafonds mee te isoleren. Deze vorm van isoleren is iets minder ingrijpend dan de vorige twee. Deze kan simpel in bestaande holtes geblazen worden. Zijn die er niet? Dan wordt er eerst een kunststof dampscherm vastgemaakt waarin de wol geblazen kan worden. Op deze manier wordt het dak optimaal gevuld, waardoor er geen koude gaten meer zijn. En dit is goed voor de isolatie van het dak.
kunststof dakisolatie (harde isolatie)
Alle kunststof materialen zoals EPS, XPS, PUR, PF en PIR zijn chemische schuimen op basis van aardolie. Glaswol en rotswol zijn zachte materialen, kunststof is altijd hard. Het materiaal zelf is licht, ze isoleren goed en zijn niet gevoelig voor vocht. Hierdoor is kunststof geschikt voor schuine en platte daken. Kunststof is ook erg geschikt voor vochtige ruimtes zoals gevels en kelders bijvoorbeeld.
Isoleer je dak met PUR dakisolatie
Waarschijnlijk zeggen al deze kunststofnamen je helemaal niets. PUR is de meest gebruikte kunststof voor dakisolaties. Pur is in verschillende vormen te krijgen en isoleert erg goed. Het is niet gevoelig voor vocht en erg duurzaam. De isolatieplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes.
PIR dakisolatie
Naast PUR wordt PIR (polyisocyanuraat) ook regelmatig gebruikt. Het is erg geschikt voor het isoleren van het dak en kan ook voor zowel platte als schuine daken gebruikt worden. Ze zijn vochtbestendig, hebben een hoge isolatiewaarde en zijn drukvast. Je kunt PIR ook gebruiken als isolatie voor de zoldervloer. Dit komt door de hoge druksterkte die PIR heeft.
Ecologische dakisolatie
Naast de chemische vormen heb je ook nog ecologisch mogelijkheden. Ecologische dakisolatie bestaat uit natuurlijke en (bijna) onuitputbare grondstoffen. Denk hierbij aan plantaardige en minerale grondstoffen. Deze vormen van dakisolatie bevatten nauwelijks of geen chemische toevoegstoffen. En deze belasten het milieu of de gezondheid minimaal.
Papiervlokken
Papiervlokken worden gemaakt van gerecycleerd krantenpapier. Dakisolatie met papierenvlokken is een ecologische verantwoorde manier van isoleren. Het voordeel van papieren vlokken is dat ze vocht kunnen opnemen en later weer vertraagd (beetje bij beetje) af geven. Naast de vochtregulerende eigenschappen, heeft het ook een goede warmteopslagcapaciteit. Hierdoor worden de ruimtes onder het dak minder snel oververhit.
Isoleer je dak met Kurk
Kurk is afkomstig van een boom, de kurkeik. Hierdoor is kurk een van de milieuvriendelijk isolatiematerialen. De eik wordt regelmatig op vaste momenten geoogst. Op deze manier raakt de boom niet beschadigd.
Zo kun je kurk in verschillende diktes krijgen. Het is ook ideaal voor op de vloer. Kurk isoleert erg goed, ook geluiden. Kurk is wel een van de duurdere ecologische isolatiematerialen en wordt hierdoor minder vaak gekozen, als isolatie van het dak.
Hennep
Hennep komt van de hennepplant. Deze vezels zijn erg sterk en qua structuur zijn ze erg geschikt voor isolatie. Hennep is als dakisolatie verkrijgbaar in rollen (dekens). Hennep is niet alleen geschikt als isolatie voor het dak, maar ook voor muren en vloeren. Echter is hennep niet geschikt voor gebruik bij vochtige plekken en hennep is niet brandwerend.
Houtwol
Houtwol is erg geschikt als dakisolatie, omdat het goede vochtregulerende eigenschappen en een hoge warmteopslagcapaciteit. Het is makkelijk om aan te brengen en is vooral geschikt voor schuine daken. Houtvezel wordt vaak gebruikt als isolerend onderdak.
Welke soort dakisolatie plaatsen?
- Vind jij ecologisch bouwen belangrijk en ben je bereid om hier wat in te investeren. Dan is houtwol, hennep of kurk zeker iets voor jou. Kijk dan wat de mogelijkheden zijn voor jouw huis.
- Wil jij je dak van buitenaf isoleren dat is kunststof een aanrader. En kun het beste kijken wat hierin de beste optie is voor jouw huis.
- Speelt budget een belangrijke rol dan is glas, rol of steenwol het meest geschikt. Kijk wat hierin de opties zijn voor jouw huis. Naast dat het goedkoop is en snel geld oplevert, is het ook nog eens erg goed om geluid van buiten te weren.
Wat je ook kiest laat je goed informeren naar de mogelijkheden: dakisolatie info
Emma de Graaf says:
Beste Ivonne, bedankt voor de goede tips over dakisolatie! Mijn man en ik hebben net een ouder huis gekocht en zijn van plan flink te investeren in isolatie. We vermoeden dat ons isolatieglas kapot is, daarnaast is het dak niet geïsoleerd. Ik wist niet dat glaswol naast isolerend ook brandwerend is, dat is interessant. We zullen ons daar eens verder in verdiepen.
Yvonne says:
Wat spannend! En wat fijn om te lezen dat je wat aan deze tips hebt. Heel veel succes met de verbouwing.