Body positivity, wat is het?

Body positivity, heb jij er al eens over gehoord? Deze Amerikaanse term heeft alles te maken met zelfacceptatie. Body positivity (lichaam positiviteit) is namelijk een maatschappelijke beweging en het gaat over het accepteren alle lichamen. Dat van jou en dat van anderen. Je kunt het eigenlijk heel goed vergelijken met zelfliefde.

Alle lichamen zijn namelijk goed genoeg ook al kijkt de maatschappij daar vaak anders tegenaan. Vandaar dat er in deze tijd mensen veel hebben aan deze beweging om hierdoor zichzelf te kunnen accepteren om wie ze zijn.

Aan het einde van de dag verdient niemand het om zich minderwaardig te voelen door hoe hij, zij of wie dan ook er uit ziet. Ben jij iemand die dit gevoel kent? Dan is het zeker aan te raden om je te verdiepen in de body positivity movement.

De geschiedenis van body positivity

Je zult het misschien niet denken. Maar in de jaren 60 is deze beweging al aan de gang. Dit om de strijd tegen discriminatie aan te gaan. Mensen die voor body positivity stonden, wilden gelijke acceptatie voor mensen met overgewicht. Daar is body positivity eigenlijk mee begonnen. In de late jaren 60 werden vollere mensen namelijk niet gelijk gezien als de andere mensen. Hierdoor kregen zij minder kansen en mogelijkheden. Dus daar wilde men toen al verandering in brengen.

Door de jaren heen is dit een veel groter begrip geworden en onder de jongeren al zeer populair. Vandaag de dag komt de body positivity beweging ook op voor dunne mensen, want ook zij worden vaak beoordeeld op het uiterlijk en daarop afgewezen. Als je denkt dat de beweging hier bij blijft, heb je het mis. Body positivity gaat inmiddels niet enkel alleen over het accepteren van alle maten en posturen. Ook geaardheid, gender, kleur, leeftijd en aandoeningen worden meegenomen in deze movement. Dit omdat al deze factoren nog steeds in hokjes worden geplaatst terwijl we allemaal als gelijken gezien zouden moeten worden. Al helemaal in deze day and age.

Bodyshamer

Wat is een zogenoemde bodyshamer? Een bodyshamer is iemand die kritiek heeft op het uiterlijk van een ander. Deze oordelen zijn vaak ook nog eens bedoeld om iemand te beledigen of belachelijk te maken.

In sommige gevallen is dit duidelijk op te merken. Neem bijvoorbeeld een klas die één specifiek kind op het schoolplein bewust buitensluit omdat diegene er net iets anders uitziet dan de rest. Maar jammer genoeg is er in de media ook veel bodyshaming gaande, terwijl dit wordt verpakt als een hulpmiddel. Een voorbeeld is ”zo krijg je het perfecte bikini-lichaam” of ”zo kun je je striae het beste bedekken”. Hier worden vooral vrouwen erg onzeker van, terwijl dit eigenlijk helemaal niet hoeft.

Zo heb je ook nog termen als fatshaming en skinnyshaming. Fatshaming is gericht op dikkere mensen en skinnyshaming is gericht op dunnere mensen. Voorbeelden zijn ”Zij is nog best knap voor een dikke vrouw” (fatshaming) en ”Zo, hij mag wel wat meer eten” (skinnyshaming).

Pride month

Pride month is een jaarlijks evenement dat is begonnen in Amerika. Inmiddels is dit in allerlei landen erg populair en wordt het groots gevierd. Dit evenement wordt in het zomerseizoen gehouden tijdens de maand juni. Maar hoe en wat wordt er dan precies gevierd?

Pride wordt de hele maand juni erkent en op de laatste zaterdag van de maand gevierd in de vorm van een grootste, kleurrijke optocht. De oorsprong van Pride is in de eerste instantie de LHBT gemeenschap (lesbiennes, homesekuelen, bisekuelen, transgender en dergelijke) vieren en in het zonnetje zetten. Dit omdat deze community nog altijd wordt gediscrimineerd en in hokjes wordt geplaatst. Vandaar dat er sinds 1999 tijdens de maand juni Pride Month gevierd wordt om op deze manier extra aandacht te besteden aan de positie, emancipatie en acceptatie van de LHBT- gemeenschap.

Maar Pride gaat natuurlijk ook net zo goed over body positivity als je het met elkaar vergelijkt. Vandaar dat tegenwoordig ook alle kleuren, maten, handicaps, aandoeningen en dergelijke onderdeel zijn van Pride.

Hoe word jij meer body positief?

Wil jij meer van jezelf leren houden, wat je uiteraard verdient? Dit zijn een aantal tips om jezelf te kunnen omarmen:

  • Heb je social media? Overweeg om accounts te ontvolgen die je een vervelend gevoel geven over jouw zelfbeeld.
  • Voel je niet direct schuldig na genoten te hebben van een bepaald soort eten.
  • Zet jezelf een dag helemaal in het zonnetje en doe waar jij gelukkig van wordt
  • Lees over body positivity
  • Volg meer accounts die alle lichamen omarmen
  • Draag waar jij je goed, zelfverzekerd en mooi in voelt
  • Wees open over je struggles naar vertrouwde mensen
  • Zorg goed voor jezelf
  • Doe aan yoga
  • Wees niet zo hard voor jezelf
  • Luister naar je lijf
  • Realiseer hoe goed en mooi je ook vanbinnen bent

Dit is ook leuk om te lezen: