Chiazaad

chiazaad rijk aan vezels en een bron van omega 3 vetzuren en bevat nog vele andere mineralen

Chiazaad wat is het eigenlijk en waarom is het zo gezond dat het zelfs een superfood is? En hoe kun je ze het beste gebruiken? Waarom je ze het beste eerst kunt weken en … Wij zochten het voor je uit wat chia voor je doet en nog belangrijker: Waarvoor en hoe kun je ze gebruiken.

Wat is chiazaad?

Chiazaad komt van de Chiaplant (Salvia Hispanica). Deze plant is familie van de muntplant en wordt voornamelijk in Zuid-Amerika verbouwd. De bloemen van deze plant produceren kleine zaadjes. Deze plant werd duizenden jaren lang door onder andere de Maya’s en Azteken gebruikt als voedsel en als medicijn. De Azteken beschouwden chiazaad zelfs als waardevoller dan goud. Zo gebruikten ze de zaden niet alleen als voedsel, maar ook als genees en betaalmiddel. Als je chiazaad bijvoorbeeld 10 a 15 minuten in wat water laat weken neemt de chia het water op en wordt het een soort gelei. Deze gelei kun je op vele manieren gebruiken. Bijvoorbeeld om wondjes sneller te laten genezen leg er een beetje gelei op en de wondje verdwijnen sneller. Het helpt ook heel erg goed bij verkoudheid en keelpijn. Daarom is het ook super jammer dat dit veelzijdige zaadje vooral bekend staat om zijn energieboost. We leggen je graag uit wat deze super zaadjes allemaal kan en doet.

Chiazaad is goed voor de spijsvertering

Ze bevatten onwijs veel voedingsvezels. Een theelepeltje chiazaad is al een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Zo is dit superfood naast de vezels onder andere rijk aan omega 3-vetzuren, calcium, eiwitten, selenium, ijzer, kalium en magnesium. Onze darmen worden hier heel erg blij van. Die hebben volop vezels nodig om hun werk goed te kunnen doen. Dat is goed voor de spijsvertering én stoelgang.

Bron van omega 3-vetzuren

Veel vegans gebruiken deze superzaadjes voor hun dagelijkse behoefte aan omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren beschermen tegen hart- en vaatziekten, als je zwanger bent hebben ze een gunstig effect op de hersenen en netvlies van het ongeboren kindje. Ook hebben Omega 3-vetzuren een gunstig effect op je bloeddruk.

chiazaad super gezond rijk aan vezels en mineralen magnesium en omega 3 vetzuren bijvoorbeeld.

Helpt bij afvallen … heeft een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel

Als je nog niet enthousiast was over deze gezonde zaadjes dan ga je dat nu wel worden! Ze helpen je namelijk bij het afvallen. We hadden al gezegd dat ze boordevol vezels zitten. Deze vezels zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Dit effect wordt nog eens versterkt als je ze in water (of plantaardige yoghurt/melk) laat weken. Door het weken wordt het een beetje geleiachtig. Als deze gelei dan in je maag komt zorgt dit voor omzetting van koolhydraten naar suikers/glucose wordt vertraagd. Dit helpt mee om je bloedsuikerspiegel in balans te houden, waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt. En doordat je langer een verzadigd gevoel heb … krijg je minder snaai behoefte.

Bron van eiwitten

Naast een goede bron van omega 3 vetzuren zijn ze ook nog eens een goede bron van plantaardige eiwitten. Die je nodig hebt om spieren en ander weefsel in je lichaam op te bouwen. Ideaal voor sporters. Ze bevatten alle essentiële aminozuren. Daarom zijn ze ook erg populair onder de veganisten. Chiazaad zijn een perfecte toevoeging aan een voedzaam ontbijt.

Bevordering van de opname van calcium in het lichaam

Chiazaad draagt tevens bij aan een goede absorptie van calcium; de belangrijkste bouwstof voor onze botten. Het is altijd belangrijk om goed voor je botten te zorgen, maar als je ouder wordt is het nog belangrijker. Goede opname van calcium is ook belangrijk voor het samentrekken en ontspannen van spieren. Chiazaad is een goede bron van calcium en zorgt ervoor dat je lichaam calcium beter opneemt. Veel mensen denken dat melk de juiste bron voor calcium is. In ons artikel Het leed dat melk heet. Schreven wij al dat melk juist calcium onttrekt aan je botten. Chiazaadjes kunnen dan ook beter dan melk, bijdragen aan de bescherming van je botten tegen botontkalking en osteoporose.

Antioxidanten bom

Chiazaad zit bomvol antioxidanten. Zo hebben antioxidanten allemaal positieve effecten op ons lichaam. Ze werken ontstekingsremmend en ruimen vrije radicalen op. Vrije wattes? Ja vrije radicalen. Deze veroorzaken schade aan onze cellen en aan het weefsel. Ze spelen daarom een belangrijke rol bij het verouderingsproces maar ook bij bepaalde ziektes (zoals kanker).

Hoe gebruik je chiazaad?

Je kunt het op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je er een gel van maken en door het te weken in water en gebruiken als basis voor je ontbijt. Ook kun je ze over je salade strooien, of over een lekkere rijstwafel met hummus. Doe ze door je smoothie, strooi ze over je soep. Eet ze wel met mate. Zie onderaan dit artikel.

Recepten met chiazaad:

vegan ontbijt - vegan recept - chaizaad - chaizaad ontbijt - chiazaad recept

Bijwerkingen van chiazaad

Wow dat klinkt allemaal perfect toch? De zaadjes kunnen ook nadelen hebben. Iedereen regeert weer anders op de zaadjes. Het is sowieso aan te raden om het niet meteen elke dag te gaan nemen en ook om het rustig op te bouwen. Door de enorme hoeveelheid vezels kan het namelijk een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en misselijkheid veroorzaken. Ook voldoende of extra water drinken is aan te raden. De zaadjes nemen enorm veel vocht op. Wees er daarom ook voorzichtig mee als je zwanger bent. Omdat het zaad een bloedverdunnende werking heeft, is het niet geschikt voor mensen met een lage bloeddruk of mensen die vochtafdrijvende medicijnen gebruiken. Je lichaam is de beste raadgever en heeft altijd gelijk. Hoeveel eet je dan per dag? Een eetlepel is ruim voldoende. eet daarom maximaal 1 a2 eetlepels per dag. En meer dan twee eetlepels per dag is af te raden. Merk je dat je lichaam er sterk op reageert gebruik dan minder om het eventueel op te bouwen.

Online chiazaad kopen kan hier.

Bron: ahealthylife

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *