Essentiële oliën

essentiële oliën wat is dat nu eigenlijk?

Essentiële oliën we hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar wat is het nu precies? Deze oliën worden onder andere veel gebruikt in beautysalons, yoga studio’s en tegenwoordig ook steeds vaker thuis. Het wordt ook wel aromatherapie genoemd.

Zo heeft elke essentiële olie een andere werking. Je kunt de meeste ook heel goed combineren. Lavendel bevorderd bijvoorbeeld de slaap en eucalyptusolie helpt dan weer goed bij luchtweg problemen.

Wat zijn essentiële oliën?

Essentiële oliën worden ook wel etherische oliën of aromatische oliën genoemd. Het is een geconcentreerd mengsel van aromatische bestanddelen uit planten die kenmerkend zijn voor de geur van de plant. De olie wordt gewonnen uit verschillende delen van een plant: de bloesem, de vrucht, de zaden, de bladeren, de schil, de schors of het hout van stammen, takken en wortels. Essentiële oliën worden gebruikt ingezet om klachten te verminderen en om welzijn en gezondheid te bevorderen.

Hoe werken Essentiële Oliën?

Terwijl vluchtige aromatische bestanddelen snel door de lucht bewegen, ruik je de geur zodra de bestanddelen worden opgevangen door de sensoren in de hersenen. Met meer dan 3.000 verschillende ontdekte vluchtige aromatische bestanddelen tot nu toe is het belangrijk om te weten dat deze bestanddelen de voordelen, het aroma en de aard van elke essentiële oliën voor een groot deel bepalen. Door een unieke chemische samenstelling verschilt elke essentiële olie van soort tot soort, en zelfs van plant tot plant. De delicate verhouding van aromatische bestanddelen die in een bepaalde essentiële olie worden aangetroffen, maken deze olie uniek en geven haar specifieke voordelen. 

Als je het woord ‘vluchtig’ hoort kan het misschien wat negatief klinken, maar in het geval van essentiële oliën verwijst vluchtig naar het vermogen van de substantie om snel van hoedanigheid te wisselen. De chemische samenstelling van vluchtige aromatische bestanddelen in essentiële oliën stelt ze in staat om zich snel door de lucht te verspreiden. Daarom ruik je het krachtige aroma van essentiële oliën vaak direct vanaf het moment dat je het flesje opent – zelfs vanaf een afstand.

Hoe gebruik je essentiële oliën?

Essentiële oliën kun je op verschillende manieren gebruiken. Je kunt de meeste oliën zowel uitwendig als inwendig gebruiken. Enkele voorbeelden om deze essentiële oliën te gebruiken:

Met een diffuser

Een bekende en veel gebruikte methode is om de olie te verdampen in een diffuser. Op deze manier wordt het door de ruimte verspreid en wordt het via de neus ingeademd.

Wat ik zelf bijvoorbeeld doe, is een uurtje voordat ik ga slapen de diffuser met een paar druppels lavendel olie erin aanzetten. Zo wordt de lavendel verspreid door de slaapkamer, dit helpt bij een goede nachtrust.

Bij een diffuser wordt er steeds dezelfde hoeveelheid olie verspreid door de ruimte waar die in staat. Dit komt door middel van trilling in de diffuser worden kleine druppeltjes etherische olie verdampt. En hierdoor wordt de geur gelijkmatig verspreidt kamer.

In bad

Wat ook heel veel gebeurd is voordat je in een bad stapt een paar druppels etherische olie in het badwater druppelen en dan heerlijk genieten. Op deze manier adem je het ook vooral in. Je neemt ook minimaal iets op via de huid.

Toevoegen aan je verzorgingsproducten

Je kunt de etherische oliën ook gebruiken in je eigenverzorgingsproducten. Of er verzorgingsproducten mee maken. Zo kun je je persoonlijke dag of nachtcrème mee maken.

Massage olie

Je mengt dan een paar druppels aromatische olie met de massage olie. Op deze manier wordt het via de huid opgenomen en de geur wordt ook weer verspreid in de lucht en zo weer opgenomen via de luchtwegen.

Toevoegen aan je wasmiddel

Wil je je was nog langer en lekkerder laten ruiken? Dan kun je de etherische olie ook toevoegen aan je wasmiddel. Zelf gebruik ik azijn als wasverzachter en daar doe ik dan twee druppels van een etherische olie bij in. De ene keer is dat lavendel, de andere keer is dat eucalyptus en weer een andere keer een … Zo kun je zelf kiezen en mengen.

Voor inwendig gebruik

Je kunt de meeste etherische oliën ook inwendig gebruiken. Je kunt ze dan in een glas water druppelen of meteen op je tong. Let er wel op dat je dan een olie hebt die ook voor inwendig gebruik is.

Ook kun je het rechtstreeks op de huid aanbrengen. Op deze manier wordt het dan via de huid opgenomen in de bloedbaan.

En zo zijn er nog veel meer manieren hoe je essentiële oliën kunt gebruiken.

Goed om te weten etherische oliën

Als je een Citrus olie gebruikt, zoals bijvoorbeeld een sinaasappel of citroen olie. Dan is het goed om te weten, dat je 12 uur niet in de zon mag. Dit kan de huid bleken en sneller (intenser) doen verbranden.

Wist je dat ‘hete’ oliën die altijd verdund moeten worden. Hete oliën zijn:

  • Kaneelschors
  • Kaneel
  • Kassia
  • Oregano
  • Tijm

Enorme prijs verschillen bij essentiële oliën

Hoe kan het dat er zoveel prijsverschil zit in essentiële oliën? Dat komt door de dossering van de werkzame stof. Een essentiële olie die 100% zuiver is, is een stuk duurder dan een olie, die verdund is met kokosolie, jojoba olie of andere olie. Dit is per merk verschillend, maar staat wel aangegeven op de ingrediëntenlijst

Een 100% pure en onverdunde essentiële olie van goede kwaliteit kan niet goedkoop zijn. Rozen olie is hier een goed voorbeeld van. Je hebt maar liefst 30 kilo rozenbladeren nodig om 5 ml pure olie te krijgen. Een rozen olie die in de winkel € 25 euro kost, kan dan ook nooit 100% zuiver en onverdund zijn.

Dit is ook leuk om te lezen: