Gebitsverzorging voor de hond

Tandenpoetsen bij je hond

Als je een huisdier hebt, wil je graag het allerbeste voor je dier. Daarom zijn wij ook zo blij met deze leuke samenwerking met dierenarts Nanda. Regelmatig beantwoord ze vragen over huisdieren. Deze keer gaan we het hebben over de gebitsverzorging voor de hond.

Kan een hond ook gebitsproblemen hebben? Hoe kun je deze gebitsproblemen herkennen?

Jazeker. Maar gaatjes zoals wij mensen hebben krijgen honden nagenoeg nooit. Bij honden en katten komt vooral tandsteen voor. De ene heeft het sneller dan de andere maar zodra het echt te erg wordt ontstaat er een tandvleesontsteking en gaan de tanden en kiezen uitvallen met veel pijn als gevolg.

Is het belangrijk om het gebit van je hond te verzorgen?

Ja en nee. In principe krijgen honden dus geen gaatjes zoals wij mensen die kunnen hebben. Maar ze hebben wel tandplak en in het tandplak kan calcium gaan neerslaan zodat er tandsteen ontstaat. Tandsteen zit stevig vast op het gebit van je hond. Dat krijg je er dus niet zomaar vanaf met poetsen. Dus voorkomen met goede gebitsverzorging is het beste.

Kun je de tanden van je hond poetsen?

Absoluut. Door elke dag te poetsen voorkom je tandplak en daarmee ook tandsteen. Maar niet elke hond laat het poetsen even goed toe. En heel eerlijk heb ik zelf ook geen zin om elke dag het gebit van mijn hond te gaan poetsen. Maar het is wel beter om dat te doen! Door vanaf pup af aan het stapje voor stapje aan te leren laat een hond het vaak wel toe. Je begint het beste met een vinger tandenborstel of een vingertandendoekje zodat je goed voelt wat je doet en je je hond geen pijn doet. Daarbij kun je het beste ook een honden-tandpasta gebruiken. Hieraan zit een lekker smaakje zodat een hond het minder erg vindt. Een baby-tandpasta kun je ook gebruiken, maar honden vinden dat over het algemeen niet zo lekker. En als hij het elke dag toe laat zonder problemen kun je overstappen op een tandenborstel als je dat wilt.

Kun je dit met een gewone tandenborstel en tandpasta doen?

Dat kan wel, maar de gewone mensen tandenborstels zijn een beetje te groot. Je kunt beter een iets kleinere gebruiken. Voor baby’s of kleine kinderen bijvoorbeeld. Een gewone tandpasta kun je beter niet gebruiken. Daarin zit fluor en dat kan voor ons geen kwaad omdat we het weer uitspugen. Maar vertel een hond maar eens om de tandpasta weer uit te spugen. Voor honden moet je dus een tandpasta gebruiken die ze door mogen slikken. Vandaar dus dat een baby-tandpasta wel mag. Maar die smaakt niet zo lekker volgens vele honden. Er zijn speciale tandpasta’s voor de gebitsverzorging van je hond.

Hoe kun je tandplak en tandsteen bij het gebit van je hond voorkomen?

Tandplak en daarmee ook tandsteen kun je voorkomen door te poetsen. Maar als dat niet lukt of je wilt het niet dan kun je in elk geval je hond heel veel laten kauwen op kauwbotten. Dit zorgt voor een mechanische reiniging van de tanden. Het tandsteen wordt er af geschraapt. Gebruik hiervoor de kauwbotten uit de dierenwinkel. Ga geen kippenbotjes of andere zachte botten aan je hond geven. Die versplinteren teveel met alle ellende voor de darmen nadien.

Naast het poetsen en kauwen kun je ook tandsteen vorming voorkomen door een speciale voeding te gebruiken die tegen tandsteen werkt. De meeste merken hebben wel een “dental” lijn. Daarin zit een stofje dat het calcium in het speeksel verminderd zodat het minder goed kan neerslaan op de tanden en kiezen. Ook remt het de bacteriegroei. En mocht je liever je eigen voeding houden dan kun je ook dat stofje geven door het drinkwater heen. Honden moeten alleen wel wennen aan dat spul door hun water heen dus begin met een klein beetje en doe er elke dag een beetje meer doorheen tot je de juiste dosering gekregen hebt.

Kan een hond ook uit zijn bek stinken?

Elke hondeneigenaar zal hierop volmondig ja kunnen zeggen. Als ze buiten iets “lekkers” hebben gegeten bijvoorbeeld. Maar je bedoelt waarschijnlijk meer op basis van gebitsproblemen. Zodra er ontstekingen ontstaan in het tandvlees of ergens anders in de mond dan gaat het enorm stinken. In de meeste gevallen is tandsteen de oorzaak voor de ontstekingen, maar ook kunnen er tumoren ontstaan die gaan ontsteken. Stinkt je hond erg uit zijn bek dan kun je het beste even goed kijken of je aan de wangkant van zijn kiezen een rode etterige plek ziet zitten op het tandvlees. Is dat het geval dan zul je toch even naar een dierenarts moeten gaan om te laten bepalen wat er aan gedaan kan worden. En bekijk uiteraard ook de rest van de bek goed. Onder zijn tong bijvoorbeeld. Maar wil je hond niet meewerken? Ga het dan niet forceren. De kans bestaat dan dat je gebeten wordt. In dit geval is het beter om hem door je dierenarts onder een roesje te brengen zodat er wel in zijn bek gekeken kan worden.

Kan een hond tandvlees problemen hebben?

Ja dat kan. Dat kan dus als gevolg van tandsteen zijn. Maar er zijn ook honden die heel makkelijk bulten op het tandvlees kunnen ontwikkelen. We noemen dat epuliden. Die kunnen ook voor ontstekingen gaan zorgen doordat er voedselresten tussen blijven zitten. Daarom is een goede gebitsverzorging voor de hond wel belangrijk.

Werkt zo’n dentastick ook echt als gebitsverzorging?

Ja, maar niet echt op de manier waarop mensen denken. Honden hebben zo’n dentastick over het algemeen te snel opgegeten om het tandsteen weg te schrapen van de tanden. Maar er zit een stofje in dat de tandsteen vorming tegen gaat. Dus als je dat elke dag geeft dan gaat dat de vorming van tandsteen wel tegen. Het tandsteen dat er al zit, dat lost het niet meer op. Er zitten alleen in de dentasticks wel heel veel calorieën. Dus als je dit je hond elke dag gaat geven dan moet je wel heel erg op zijn gewicht letten. Ik persoonlijk heb eerder de voorkeur om een dental-lijn van de voeding te geven. Daar worden ze minder dik van. Maar ze vinden ze wel erg lekker!

Moet je met je hond ook regelmatig een gebit controle doen?

Als je elk jaar met je hond naar de dierenarts gaat voor zijn vaccinaties dan zal deze dierenarts ook het gebit van je hond controleren en het je laten weten als een gebitsreiniging nodig is. Hiervoor is helaas wel een narcose nodig als je het je dierenarts laat doen.

Heb jij nog andere tips voor de gebitsverzorging van je hond?

Poetsen, kauwen op botten en speciale voeding zijn in principe voldoende om het gebit in topconditie te houden. Mocht je hond erg veel aanleg hebben om tandsteen te ontwikkelen dan kun je proberen of je zelf met een tandsteenkrabber zijn gebit schoon kunt maken zonder narcose. Op mijn webpagina over tandsteen, kun je meer lezen over tandsteen en welk krabbertje je kunt kopen. Ook lees je daar hoe je het tandsteen kunt te verwijderen met dat krabbertje. Daarnaast staan daar ook linkjes naar producten die ik hierboven genoemd heb waar ik zelf erg tevreden over ben.

Nanda is dierenarts en na jaren lange prakrijk ervaring is ze de online dierenkliniek gestart. Hier kun je via de app al je vragen stellen over je huisdier. Nanda werkt nog regelmatig als waarnemend dierenarts op diverse plekken door Nederland. Voor Vegalifestyle.nl gaat ze regelmatig vragen beantwoorden over een bepaald onderwerp over huisdieren.

Tot zover de tips voor de gebitsverzorging van je hond. Dit is ook leuk om te lezen: